JTP Groundwork este un instrument de asistență tehnică, aferent Platformei pentru o Tranziție Justă, care oferă sprijin regiunilor eligibile în cadrul Fondului pentru o Tranziție Justă. În România, doar șase județe sunt beneficiare ale Fondului pentru o Tranziție Justă, printre care se număr un singur județ din Regiunea Centru – județul Mureș.
Comisia selectează prin acest apel până la 20 de regiuni eligibile în cadrul Fondului pentru o Tranziție Justă care vor primi asistență tehnică din partea JTP Groundwork în 2025. Durata asistenței va fi stabilită de la caz la caz, în funcție de evaluarea nevoilor efectuată împreună cu beneficiarul (de obicei, între 4-12 luni). Comisia va evalua cererile în funcție de modul în care acestea vor contribui la o mai bună punere în aplicare a planurilor teritoriale pentru o tranziție justă.
În România, Fondul pentru Tranziție Justă este implementat prin Programul Tranziție Justă 2021-2027 , care are o alocare financiară de 2,53 mld. Euro (2,139 mld. Euro FTJ + 391 mil. Euro contribuție națională), dedicată atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitate climatică pentru fiecare din cele 6 județe eligibile: Dolj, Galați, Prahova, Mureș, Hunedoara și Gorj.
Cum să aplicați pentru JTP Groundwork?
Pentru a aplica la acest instrument, se completează chestionarul disponibil la următorul link:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ApplicationFormforJTPGroundwork2025
Data limită de completare a chestionarului: 10 martie 2025, 23:00 CET.
Cine poate solicita sprijin?
Pot depune aplicații actorii cu un rol relevant: municipalități, autorități regionale, societate civilă și parteneri socio-economici, precum și autorități de gestionare care contribuie activ la procesul de tranziție la nivel regional, local sau comunitar.
Ce tipuri de servicii de sprijin sunt furnizate?
Sprijinul se acordă pentru soluționarea lipsei de capacitate locală de a dezvolta proiecte sau pentru consiliere specifică legată de procesul de tranziție justă, de exemplu:
– identificarea și dezvoltarea proiectelor;
– consolidarea capacităților pentru administrațiile regionale și locale și pentru alte părți interesate;
– sprijin pentru instituirea unui mecanism de guvernanță transparent, incluziv și eficient pentru punerea în aplicare a Planului teritorial pentru o tranziție justă;
– mobilizarea unor grupuri specifice de părți interesate care să conducă la elaborarea de proiecte sau la consolidarea punerii în aplicare și la consolidarea comunității la nivel local;
– sprijin pentru implicarea în cooperarea transfrontalieră cu alte regiuni eligibile pentru a îmbunătăți dezvoltarea de proiecte sau implementarea Planului teritorial pentru o tranziție justă.
Această listă nu este exhaustivă și oferă doar exemple ale unor servicii potențiale care pot fi furnizate. Aveți posibilitatea să consultați site-ul JTP Groundwork, unde puteți găsi rezultatele publicate ale fiecărei asistențe tehnice, precum și rapoartele privind lecțiile învățate cu privire la serviciile furnizate către șase beneficiari în 2023 și către șaisprezece beneficiari în 2024: https://ec.europa.eu/regional_policy/funding/just-transition-fund/just-transition-platform/supportground_en
Cum va fi furnizată asistența tehnică?
După selectarea beneficiarilor, JTP Groundwork, Comisia și beneficiarii vor defini în comun domeniul de aplicare, durata și tipul de asistență necesare într-o manieră personalizată. Sprijinul de asistență tehnică va fi furnizat utilizând o combinație de mecanisme de furnizare față în față și online, inclusiv un atelier de consolidare a capacităților în persoană, reuniuni online periodice cu experți și alte formate de activități (de exemplu, cercetare documentară) selectate. Modalitățile de asistență vor fi adaptate la nevoile beneficiarilor pentru a asigura o punere în aplicare flexibilă și eficientă.
Un principiu de bază al sprijinului JTP Groundwork este co-crearea soluțiilor împreună cu beneficiarii pentru a crește gradul de implicare și a dezvolta capacitatea pe termen lung. Prin urmare, este esențial ca beneficiarii să se asigure că pot pune la dispoziție resurse și timp adecvate pentru a permite o activitate comună eficientă.
Pentru mai multe informații despre procesul de depunere a cererilor JTP Groundwork, vă rugăm să consultați întrebările frecvente și formularul de cerere propriu-zis (chestionar EU-Survey utilizat pentru cererile oficiale). De asemenea, puteți contacta direct reprezentanții Platformei pentru o Tranziție Justă: jtpgroundwork@justtransitionplatform.eu.
Context
Pentru susținerea tranziției către neutralitatea climatică, Uniunea Europeană pune la dispoziția Statelor Membre un mecanism nou: Mecanismul pentru Tranziție Justă (MTJ). Acesta reprezintă un instrument-cheie creat pentru a se asigura că trecerea către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil, respectându-se principiul ”nimeni nu este lăsat în urmă”. Astfel, prin sprijinul asigurat, MTJ urmează să ajute la mobilizarea a aproximativ 55 de miliarde EUR în perioada 2021–2027 pentru cele mai afectate regiuni, cu scopul de a atenua impactul socioeconomic al tranziției.
În România, Fondul pentru Tranziție Justă este implementat prin Programul Tranziție Justă 2021-2027 , care are o alocare financiară de 2,53 mld. Euro (2,139 mld. Euro FTJ + 391 mil. Euro contribuție națională) dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitate climatică pentru fiecare din cele 6 județe. Prioritatea 6 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Mureș, are un buget total: 245.197.255 euro, din care 208.417.666 euro, reprezintă contribuția din partea FTJ, iar 36.779.589 euro reprezintă contribuția națională.
Coordonarea Programului Tranziție Justă este realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) și de cele cinci Organisme Intermediare constituite la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sud Vest, Centru, Sud Muntenia și Sud Est.
Detalii privind implementarea Programul Tranziție Justă în Regiunea Centru sunt disponibile pe site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, la adresa: https://www.adrcentru.ro/ptj-centru/stire/
Planul teritorial pentru o tranziție justă în Județul Mureș poate fi consultat aici:
https://www.cjmures.ro/Documente/Mtj/PTTJ_Mures.pdf