Schimbul de bune practici si diseminarea unor rezultate de succes in domeniul dezvoltarii centrelor de afaceri, dar si al activitatii IMM, au reprezentat temele principale ale Misiunii economice desfasurate, in perioada 13-15 octombrie 2014 in judetul Alba, de reprezentantii mediului de afaceri din judetul Prignitz – Landul german Brandenburg. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Consiliul Judetean Alba, in colaborare cu Reprezentanta Landului Brandenburg in Regiunea Centru si Consiliul de Dezvoltare Economica Brandenburg, partener Enterprise Europe Network, au fost organizatorii acestei misiuni economice.
Peste 40 de persoane, reprezentanti ai administratiei publice locale si ai mediului de afaceri din Regiunea Centru, alaturi de membrii misiunii economice, au participat la o Conferinta internationala, in prima zi a manifestarilor, ulterior avand loc intalniri bilaterale pe diverse domenii de interes reciproc. In cadrul initial s-a discutat despre sprijinul administratiei pentru dezvoltarea afacerilor, despre posibilitatile de colaborare intre firmele germane si romane, dar si despre sprijinul si transferul de bune practici, pentru ca firmele romanesti sa atraga mai eficient fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor.
Membrii misiunii economice germane au participat apoi la intalniri de lucru cu parteneri economici in domeniul turismului, al afacerilor din gastronomie, al prelucrarilor metalice, al logisticii si cel al plasarii fortei de munca, dar si in domeniul bancar si al investitiilor. O atentie deosebita a fost acordata vizitelor de documentare ale germanilor la companii din Transilvania ce activeaza in domeniul prelucrarilor metalice, in gastronomie, sau vinificatie, precum si in industria de prelucrare a carnii. Practic, expertii ADR Centru au gestionat 12 vizite la diferite obiective social-economice din Regiunea Centru, dar si din Regiunea Nord-Vest. In cadrul acestor vizite, din zilele de 13, 14 si 15 octombrie 2014, au avut loc 144 discutii bilaterale intre cei 10 membri ai delegatiei germane si reprezentantii a 40 de firme si organizatii romanesti. Cele mai solicitate domenii de lucru au fost formarea profesionala, precum si domeniul turismului si al gastronomiei.
”Ziua de 14 octombrie pentru mine a fost o zi foarte productiva, fiindca am reusit sa ma intalnesc cu 3 companii (Industria Sarmei Campia Turzii SA, MG TEC GRUP SA Dej si DAN STEEL GROUP Beclean SA) din domeniul prelucrarilor metalice. Compania pe care o reprezint, WDM Wolfshagen, are ca domeniu de activitate procesarea de sarma, iar in urma vizitelor efectuate doresc sa imi largesc gama de furnizori. Ceea ce am vazut azi m-a impresionat foarte mult, pentru ca doua dintre companii au utilaje foarte performante de prelucrare a sarmei si ofera o calitate foarte buna a produselor. In urma negocierilor ulterioare pe care le vom avea, am increderea, ca in cel mai scurt timp posibil am sa incep o colaborare cu una dintre aceste companii”, a declarat domnul Ernst Hüffmeier, reprezentant al firmei WDM Wolfshagen, membru al delegatiei germane.
Acest gen de vizite de afaceri au fost demarate in 2007, in decursul timpului multi investitori germani fiind convinsi de oportunitatile romanesti sa-si dezvolte operatiunile si in Regiunea Centru. Este important faptul ca mai multe firme au identificat resurse umane din judetul Alba, dar si din celelalte judete ale regiunii, care pot fi pregatite si utilizate chiar in Romania, pe baza capitalului german. Pe de alta parte, in delegatia germana au fost prezenti specialisti in domeniul calificarii fortei de munca, interesati de dezvoltarea de parteneriate pentru accesarea fondurilor europene in vederea specializarii angajatilor romani. Din acest punct de vedere, un real interes a fost suscitat de modelul german preluat la Scoala Profesionala Germana din Alba Iulia, unde s-a discutat despre oportunitatea de pregatire a unor proiecte prin programul Erasmus+.
”Noi incercam permanent, prin organizarea acestui gen de misiuni economice, in special cu partenerii nostri germani, sa acordam un sprijin eficient firmelor romanesti, mai ales celor care sunt membre ale retelei Enterprise Europe Network. In Regiunea Centru sunt foarte multi investitori germani, judetul Alba fiind unul dintre cele ce atrage fonduri private importante, in special in domeniul automotive. Acum se pune problema dezvoltarii acestei colaborari, prin diversificarea domeniilor in care investesc germanii. Vrem sa aducem resurse financiare in industria alimentara, in turism, in vinificatie, in domenii care se dezvolta la noi in zone rurale sau mai putin industrializate. Dar noi avem totusi o mare problema cu resursele umane, deoarece investitorii sunt exigenti si au nevoie de specialisti. Acestia pot fi pregatiti in centre de formare realizate dupa model dual german si, pana la urma, daca acesti oameni vor alege sa lucreze in Germania sau in Romania este un castig pentru societate. Aici intervin celelalte aspecte socio-economice, sustinute de noi prin alte programe, inclusiv de investitii din fonduri europene, ca sa ramana cat mai multi in Romania si sa contribuie la dezvoltarea tarii noastre”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru
Misiunile economice cu partenerii germani sunt organizate de ADR Centru sub egida Enterprise Europe Network, cea mai mare retea de sprijin pentru afaceri si inovare din Europa, si au scopul de a facilita realizarea de contacte si stabilirea de parteneriate de afaceri intre companiile straine si companiile din Transilvania, dar si realizarea de schimburi de experienta cu organizatii din domenii similare. Partenerii germani au fost impresionati de dezvoltarea firmelor romanesti si de sprijinul acordat de Enterprise Europe Network, care le ajuta sa-si imbunatateasca gama de servicii pe care le ofera. EEN aduce o noua perspectiva asupra evenimentelor de tip misiune economica, generata atat de cresterea vizibilitatii acestora si a posibilitatilor de dezvoltare de cooperari cu alte companii din strainatate, dar si de varietatea serviciilor care pot fi oferite prin colaborarea cu alte organizatii.