Comisia Europeană prezentă la Întâlnirea națională Enterprise Europe Network organizată de ADR Centru la Sibiu!
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat, pe parcursul a două zile, la Sibiu, ”Întâlnirea națională Enterprise Europe Network România”. Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga din Sibiu și s-a desfășurat în prezența reprezentanților Comisiei Europene, precum și a unor experți din Polonia și Spania din partea organizațiilor Enterprise Europe Network partenere.
Comisia Europeană a trimis la Sibiu specialiști din Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW) și experți ai Consiliului European de Inovare și Agenției Executive a IMM-urilor (EISMEA).
Reprezentanții celor 37 de organizații Enterprise Europe Network din România prezente la Sibiu au dezbătut, alături de invitații lor internaționali, teme precum economia socială, sustenabilitatea, reziliența și sinergiile cu alte programe europene, care au în vedere creșterea sprijinului oferit IMM-urilor de această Rețea Europeană. Concomitent, participanții împărtășesc din experiența lor în ceea ce privește activitățile de sprijin în afaceri derulate în calitate de organizații membre în Rețea.
”Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este organizație membră Enterprise Europe Network din anul 2008, perioadă în care au fost oferite servicii de sprijin pentru afaceri și inovare pentru mai mult de 3.500 IMM-uri, susținând în special demersurile de internaționalizare ale companiilor din regiune și accesul la piața unică Europeană. În această perioadă, experții ADR Centru au oferit servicii de informare și instruire pentru aproape 2.600 companii, iar 615 IMM-uri au participat la evenimentele de brokeraj internaționale, în cadrul cărora au avut loc 1.265 întâlniri de afaceri. Considerăm că este relevant faptul că echipa noastră a oferit susținere gratuită care s-a concretizat în 74 acorduri încheiate de firmele din Regiunea Centru cu parteneri din alte țări ale Uniunii Europene, care au constat fie în acorduri comerciale, fie în acorduri de cercetare. Vom continua această activitate pentru ca IMM-urile din regiunea noastră să dispună de facilitatea găsirii de parteneri pentru proiecte sau pentru a dispune de un sprijin direct acordat care să aibă un impact vizibil asupra cifrei de afaceri sau la crearea locurilor de muncă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru
O parte importantă a programului întâlnirii de la Sibiu a fost dedicată aspectelor legate de implementarea activităților pe care Consorțiile EEN din România le realizează în sprijinul companiilor, stadiul acestora și acțiunile viitoare, strategiile de comunicare, promovarea și diseminarea activităților și a rezultatelor obținute, bunele practici în ceea ce privește livrarea serviciilor Rețelei și prezentarea exemplelor de succes ale companiilor/organizațiilor care au beneficiat de sprijinul EEN. De asemenea, invitații au participat la o vizită de documentare la obiective de patrimoniu din centrul Sibiului, modernizate cu fonduri europene.
Informații de background
Activitatea de sprijin pentru mediul de afaceri din România este o preocupare constantă a organizațiilor membre în Enterprise Europe Network (Rețea cu peste 3000 experți și 600 organizații membre, din peste 60 țări).
La nivel național sunt 4 consorții EEN, BISNet Transylvania, ERBSN, PROSME, Ro-Boost SMEs, din care fac parte 37 de organizații (agenții de dezvoltare regională, universități, camere de comerț, organizații de cercetare & inovare, clustere) care acordă IMM-urilor servicii de sprijin pentru afaceri și internaționalizare. Aceste organizații au oferit sprijin pentru aproape 100.000 firme, din care peste 70.000 au beneficiat de servicii de instruire și aproximativ 10.000 au folosit serviciile de internaționalizare a afacerilor, în urma participării la mai mult de 30.500 întâlniri de afaceri.
De la lansarea Rețelei, organizațiile Enterprise Europe Network au acționat în mod constant pentru a ajuta IMM-urile din România să crească la nivel internațional și să profite de oportunitățile oferite de Piața Unică Europeană. Rețeaua a jucat un rol crucial în facilitarea accesului IMM-uri la piața unică, la piețele din țările terțe, punând la dispoziția acestora servicii de sprijin în afaceri integrate, orientate spre creștere și inovare.
Prezența EEN în ecosistemul național a îmbogățit comunitatea de afaceri și a livrat un număr impresionant de servicii cu impact semnificativ în ceea ce privește poziționarea pe piață, reducerea costurilor și crearea de locuri de muncă în companii.