Proprietatea intelectuala este un termen care face referire la creatiile mintii: inventii (brevete), opere literare si artistice, simboluri, nume, imagini, design, utilizate in activitati comerciale. Detinatorul proprietatii intelectuale poate controla si trebuie rasplatit pentru uzul acesteia, iar acest fapt incurajeaza inovatia si creativitatea spre beneficiul umanitatii.
Proprietatea intelectuala este impartita in doua categorii principale:
- Dreptul de autor (Copyright), care include lucrari literare si artistice precum romane, poeme, piese de teatru, jocuri, filme, opere muzicale, situri web, picturi, fotografii, sculpturi, design arhitectural, etc. Drepturile conexe includ drepturile artistilor aparute ca urmare a interpretarii , drepturile legate de inregistrarile efectuate de producatorii de fonograme si drepturile aparute urmare a emisiei programelor de radio si televiziune. Proprietatea industriala, care include brevete de inventie (patente), marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, si topografii pentru produse semiconductoare.
- Desi in majoritatea tarilor, dreptul de autor si drepturile conexe sunt legiferate in mod specific si induvidual, Comisia Europeana a adoptat un rol activ in promovarea unor tratate si politici comune in domeniu, implicandu-se, de asemnea, prin intermediul Directoratului General pentru Piata Interna, in negocierile cu World Intellectual Property Organisation (WIPO), pentru dobandirea unui cadru normativ stabil si uniform de protejare a a proprietatii intelectuale, la nivel European si mondial.
Informatii suplimentare despre acest subiect puteti obtine acesand paginile de internet ale:
Oficiului European pentru Drepturi de Autor:
http://www.eucopyright.com/
Comisiei Europene – DG Internal Market: http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/index_en.htm