ADR CENTRU a fost partener alaturi de alte 15 institutii si organizatii din Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Romania in proiectul IDEQUA a carui scop a fost realizarea unei axe a identitatii si calitatii in turism. Proiectul a debutat in ianuarie 2005 si s-a incheiat in luna aprilie 2007.
IDEQUA a fost finantat prin programul CADSES (Central European, Adriatic, Danubian, South-Eastern European Space) – INTERREG III B- program finantat partial din Fondul European de Dezvoltare Regionala (ERDF) pentru perioada 2000-2006, sprijinind colaborarea transnationala pentru asigurarea unei dezvoltari europene mai echilibrate si sustinute.
Descrierea proiectului
IdeQua si-a propus sa fie punctul de pornire pentru crearea unei axe europene nord-sud a identitatii comune si a criteriilor de calitate pentru promovarea turismului. Ideea proiectului a fost de a dezvolta o axa care sa se intinda de la Marea Baltica de-a lungul lantului muntos mijlociu din Germania, Dunarii, Muntilor Carpati, Balcanilor, Marii Negre, Muntilor Rodopi si pana la Marea Egee.
S-a urmarit realizarea unei analize a potentialului comun al identitatii culturale din aceasta zona, integrarea intr-un concept turistic. Proiectul IdeQua s-a desfasurat in trei etape:
- Etapa de realizare a unei analize a punctelor forte si slabe pentru formularea componentelor de identitate culturala in zona proiectului. Dezvoltarea domeniilor de actiune si masurile ce trebuie luate.
- Supravegherea tuturor serviciilor turistice oferite de-a lungul rutei, analizarea criteriilor de calitate existente. Informare asupra necesitatilor in managementul calitatii ca si actiuni pilot pentru stabilirea sistemelor de management al calitatii.
- Promovarea si marketingul rutei ca destinatie turistica ca intreg si in parti ale regiunii.
In contextul activitatilor promovate de acest proiect, ADR CENTRU a organizat in luna iunie 2005 o conferinta internationala pe teme de turism la care au participat parteneri din cele sase tari partenere. Conferinta a fost o oportunitate de promovare a diverselor forme de turism existente in Regiunea CENTRU precum si a potentialului turistic deosebit al acestei regiuni.
Schimburile de informatii, preluarea de bune practici in dezvoltarea turistica a regiunilor partenere a fost un alt rezultat al proiectului.