Proiectele de Twinning derulate in 2002-2003 si 2004-2006

Primul proiect derulat in perioada 2002–2003, in cadrul Programului Phare 2000 a pus bazele parteneriatului dintre Regiunea CENTRU si Landul Brandenburg si a fost continuat in perioada 2004 – 2006 cu un alt proiect de twinning.

Obiectivul celor doua proiecte a fost: intarirea capacitatii institutionale a Agentiei de Dezvoltare Regionala „Centru” in vederea coordonarii politicii de coeziune economica si sociala si pentru implementarea viitoarelor investitii co-finantate din fondurile de pre-aderare si mai tarziu din Fondurile Structurale, conform prevederilor EDIS.

De asemenea prin implementarea acestor proiecte la nivel regional s-a urmarit si dezvoltarea parteneriatului regional si intarirea functiei si responsabilitatii Consiliului de Dezvoltare Regionala.

Cele doua proiecte de Twinning (2002-2003 si 2004-2006) au sprijinit substantial Agentia in sine si partenerii regionali in :

  • dezvoltarea structurala si de personal a Agentiei de Dezvoltare Regionala ca si institutie noua
  • reliefarea si dezvoltarea rolului Agentiei de Dezvoltare Regionala, ca si organ executiv al Consiliului de Dezvoltare Regionala
  • transfer de experienta catre factorii de decizie politica de la nivelul Regiunii CENTRU
  • definirea, dezvoltarea si implementarea de proiecte in parteneriat direct intre parteneri din Brandenburg si parteneri romani.
  • dezvoltarea de parteneriate de afaceri intre cele doua Regiuni – proces demarat prin vizita in septembrie 2003 la Brasov a Primului Ministru al Landului Brandenbrug – domnul Mathias Platzek, insotit de un grup de oameni de afaceri care au intrat in contact si au dezvoltat parteneriate de afaceri cu intreprinzatori din Regiunea Centru. Aceste legaturi au fost dezvoltate si cu ocazia acestui proiectului actual de twinning.
  • sprijinirea directa a Regiunii Centru de catre Landul Brandenburg prin dezvoltarea de parteneriate complementare celui din cadrul proiectului de twinning – parteneriate intre judetele celor doua regiuni, dezvoltarea la Miercurea Ciuc a unui Centru Regional de Prevenire a Dezastrelor etc.

Rezultatele concrete ale proiectului au dus la : dezvoltare institutionala ADR Centru – pregatirea angajatilor in administrarea fondurilor europene la nivel regional, dezvoltarea structurii organizatorice si procedurilor interne, intarirea functiei de coordonator al parteneriatului regional; intarirea functiei CDR Centru de for decizional la nivel regional; pregatirea actorilor regionali in dezvoltarea de proiecte care sa duca la dezvoltare si, in acelasi timp, la intelegerea importantei parteneriatului; intarirea procesului de planificare prin dezvoltarea de instrumente suplimentare de ajutor – analiza demografica, implementarea sistemului informational GIS de ilustrare cartografica a Planului Regional de Dezvoltare.