Modernizarea industrială, definită ca arie prioritară trans-sectorială în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, îşi propune să identifice şi să susţină proiectele din Regiunea Centru care au ca scop trecerea către ceea ce a fost denumită ca fiind a patra revoluţie industrială: Industry 4.0, şi anume, adoptarea şi integrarea serviciilor digitale în activităţile de producţie ale companiilor dar şi crearea unui ecosistem regional favorabil accelerării acestor schimbări.
În luna aprilie 2019 a avut loc, la Sibiu, un eveniment care a avut ca scop identificarea de idei de proiecte, în aria tematică trans-sectorială: modernizare industrială. Cu acest prilej, companii, universităţi, asociaţii de întreprinzători şi autorităţi publice locale şi judeţene au vorbit despre provocările şi problemele pe care le au în raport cu modernizarea industrială şi au propus proiecte care pot susţine eforturile regionale de trecere către economia digitală. Aceste proiecte vor intra în portofoliul de proiecte al Strategiei de Specializare Inteligentă.
ADR Centru va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru susţinerea implementării proiectelor din Strategia de Specializare Inteligentă fie că este vorba de instrumente/programe de finanţare sau alte tipuri de servicii‚ ţinând cont de importanţa modernizării industriale pentru creşterea competitivităţii economiei regionale.
Astfel, în calitate de organizație membră a celei mai mari reţele de sprijin pentru afaceri şi Inovare, Enterprise Europe Network, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru vă face cunoscute o serie de oportunităţi pe care vi le punem la dispoziţie pentru a creşte şi a vă dezvolta pe pieţele externe şi pe piaţa romanescă:
Evenimente internaționale
EURONANOFORUM 2019 l 12- 14 IUNIE 2019 l PALATUL PARLAMENTULUI, BUCUREȘTI
EuroNanoForum 2019 (Nanotehnologia și progresul materialelor avansate în perspectiva programului Orizont2020) este unul din cele mai importante forumuri europene din domeniul nanotehnologiilor si materialelor avansate ce facilitează dezbateri între cercetători și diverse părți interesate din educație, industrie sau alți factori de decizie. Evenimentul este susținut de Consiliul Uniunii Europene și de Directoratul General pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene, iar cea de-a noua ediție a EuroNanoForum se va desfășura în perioada 12-14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul ce va reuni peste 500 de participanți din întreaga lume, este adresat comunității științifice, reprezentanților din industrie, cercetare şi inovare şi factorilor de decizie, oferind oportunități excelente de a dezbate rezultatele de ultimă oră din domeniul cercetării și al tehnologiilor industriale. O expoziție industrială şi de cercetare va fi deschisă pe întreaga durată a evenimentului, prilejuind discuții directe între părțile interesate, contribuind astfel la formarea şi consolidarea parteneriatelor între inițiativele de cercetare şi mediul industrial. Expoziția va oferi o imagine cuprinzătoare a nanotehnologiei și a potențialului materialelor avansate pentru diferite sectoare industriale europene.
EuroNanoForum 2019 se desfăşoară pe parcursul a trei zile, dintre care primele două sunt dedicate sesiunilor de conferințe, iar a treia zi este dedicată sesiunilor de workshop şi evenimentelor de brokeraj. Evenimentul de brokeraj, organizat cu sprijinul Enterprise Europe Network, le va permite participanților conectarea la viitor și la inovare, prin subiectele de discuție pe care le aduce în prim-plan, precum nanotehnologii şi materiale avansate pentru o societate neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050, materiale avansate şi nanotehnologii pentru valorificarea energiei solare, nanomedicina, tehnologii cuantice pentru consolidarea securității cibernetice europene, nano-biomateriale. Totodată, aceste întâlniri vor fi un prilej de discuții cu privire la provocările intersectoriale ale industriei și la soluțiile oferite de comunitatea de cercetare, discuții privind oportunitățile de finanțare prin programul Orizont 2020, cât şi privind viitoarele priorități strategice de cercetare în aceste domenii.
Pentru detalii și înscrieri la evenimentul de brokeraj vă invităm să accesați următorul link https://euronanoforum2019.b2match.io/
RAPID.CONTACT 2019 l ERFURT, GERMANIA l 25- 27 IUNIE 2019.
Eveniment de brokeraj dedicat IMM-urilor din domeniul prototipării și fabricării de produse din domeniul modernizării industriale
Rapid.Contact 2019 este un eveniment de brokeraj organizat în contextul celei de-a 16-a ediție a târgului internațional „Rapid.Tech + FabCon 3.D” și va avea loc în 25- 27 iunie 2019, la Erfurt, în Germania.
Târgul internațional „Rapid.Tech + FabCon 3.D” a devenit una dintre platformele principale de informare și comunicare ale Europei în ceea ce privește inovarea și tehnologiile privind fabricarea aditivilor. De exemplu, în 2018 peste 200 de expozanți din 14 țări diferite și-au prezentat produsele și tehnicile. Expoziția se concentrează pe ultimele evoluții ale prototipării rapide și fabricării de produse finite utilizând tehnici moderne.
În scopul promovării cooperării internaționale între cercetători, dezvoltatori și utilizatori, Enterprise Europe Network (EEN) va folosi acest târg ca platformă pentru organizarea unui eveniment de brokeraj. Evenimentul va oferi participanților șansa să discute posibilele forme de cooperare. Înainte de acest eveniment, participanții sunt invitați să se înregistreze online, pin completarea unui profil ce va conține informații despre organizație (întreprindere, institut sau școală), tipul de cooperare și produsele/serviciile căutate sau oferite. Cu ajutorul acestor profiluri, cei interesați pot să selecteze în prealabil participanții pe care doresc să le întâlnească își să-și organizeze o întâlnire conform așteptărilor. Întâlnirile bilaterale vor avea loc pe parcursul celor trei zile ale târgului, la cabinele expozanților sau în zona de cantină a târgului.
ÎNTÂLNIRE DE BROKERAJ ÎN CONTEXTUL FORUMULUI ANUAL SUERD l 27 – 28 IUNIE 2019, PALATUL PARLAMENTULUI, BUCUREȘTI
În perioada 27-28 iunie 2019, Enterprise Europe Network va organiza la Palatul Parlamentului, din București o sesiune de întâlniri bilaterale între întreprinderi, camere de comerț, institute de cercetare și alte organizații din regiune în vederea evaluării noilor oportunități de afaceri în domenii de interes relevante SUERD, precum: transporturi (conectivitate și mobilitate în regiune), economie (stimularea dezvoltării clusterelor), mediu, turism.
Organizat în contextul celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD, acest eveniment va include și discuții privind legăturile dintre SUERD și politicile post2020 ale UE – posibilitatea creării de sinergii între obiectivele strategiilor macro-regionale și programele și politicile UE post2020, cu accent pe legăturile SUERD cu programele operaționale ale UE și noua Politică de Coeziune.
Participarea este gratuită, iar înregistrarea se realizează on-line https://eusdr2019-b2b.b2match.io/
Oportunităţi de colaborare
Parteneriate în proiecte
- Instrumente de calcul și imagistică prin satelit pentru gestionarea producției de plante
Un IMM din nordul Italiei dezvoltă instrumente inovatoare pentru managementul resurselor din agricultură prin intermediul datelor prin satelit: dezvoltarea instrumentelor de calcul pentru bilanțul nutrienților în gestionarea culturilor; baze de date pentru gestionarea exploatațiilor agricole; dezvoltarea și validarea hărților de prescripție și a instrumentelor de monitorizare a culturilor pin imaginile din satelit. Sunt căutați parteneri pentru cercetare; cooperare tehnică sau comercială; posibili investitori. Detalii…
- Companie italiană oferă unelte de tăiere cu precizie pentru materiale compozite
O companie italiană, specializată în fabricarea de unelte de tăiere cu precizie în carbură solidă pentru sectorul auto și aerospațial, caută parteneri de afaceri interesați să semneze un acord de servcii. Know-how-ul lor a permis dezvoltarea unui instrument inovator pentru găurirea, finisarea, frezarea și debitarea carburii.. Detalii…
- Companie austriacă oferă o tehnologie modernă de amortizare a vibrațiilor
Un IMM austriac a dezvoltat un nou material compozit (structură de oțel umplută cu beton special) cu proprietăți excelente pentru amortizarea vibrațiilor. Tehnologia poate fi ajustată la nevoile individuale ale clientului. Această tehnologie aduce beneficii considerabile centrelor de prelucrare prin îmbunătățirea semnificativă a preciziei prelucrării, îmbunătățirea duratei de viață a sculei (reducerea cu până la 20% a consumului de scule), creșterea vitezei de prelucrare (de exemplu, reducerea timpului de măcinare cu 20%) și reducerea emisiei de zgomot. IMM-ul caută parteneri pentru cooperări tehnice și de cercetare. Detalii…
ȘTIAȚI CĂ?
Firmele din România fac parte dintr-o zonă de liber schimb. Dacă firma ta dorește să-și extindă activitatea în Europa, poți obține consiliere și sprijin în acest sens prin serviciile asigurate de rețeaua Enterprise Europe Network. Pentru informații despre fondurile disponibile, poți consulta pagina dedicată surselor de finanțare sau poți să contactezi direct Biroul EEN din cadrul ADR Centru.
Dacă ești un antreprenor la început de drum, ai putea participa la Programul de schimb pentru tinerii antreprenori.
Îți oferim informații privind la accesul pe piețele internaționale, la finanțare, la legislația europeană sau orice alte detalii legate de întreprinderea ta, dacă ne scrii un email la gabriela.tarau@adrcentru.ro sau emil.toma@adrcentru.ro