Prin proiectul E-MOB, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru caută
Mobilitatea sustenabilă, componentă a tranziției verzi, este considerată de Uniunea Europeană ca fiind una din cele mai importante transformări ce va fi realizată în statelor membre până în 2050. Creșterea numărului de vehicule verzi și a celor care folosesc combustibili alternativi este unul din instrumentele cu care UE va susține reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru împreună cu alte 8 organizații din Uniunea Europeană, cooperează pentru a-și îmbunătăți politicile privind mobilitatea electric, prin proiectul E-MOB ”Integrated actions towards enhanced e-mobility in European regions” (Acțiuni integrate pentru creşterea e-Mobilităţii în Regiunile din Europa), finanțat prin programul Interreg Europe.
Tranziția către noile vehiculele electrice în transportul public a început în Regiunea Centru în perioada de programare 2014-2020. Două localități din Regiunea Centru, Brașov și Mediaș, dispun în prezent de autobuze sau troleibuze electrice în sistemul public de transport, și în curând se vor adăuga alte 8 localități ce vor adopta soluții verzi în transportul electric, datorită finanțării din Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).
”În Regiunea Centru, soluțiile de mobilitate electrică au început să fie introduse în tot mai multe orașe, în special prin intermediul programelor de finanțare existente. Unul dintre aceste programe este POR 2014-2020 gestionat de ADR Centru, respectiv Prioritatea de Investiții 4.1 ce finanțează reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin proiecte de îmbunătățire a transportului public din zonele urbane, sisteme de monitorizare video, ride-park-uri sau perdele forestiere. Fie că vorbim de municipii reședință de județ sau alte municipii și orașe, tot mai multe aleg să înlocuiască vehiculele cu combustibili din transportul public, cu vehicule electrice sau hibride. Peste 194,49 milioane euro au fost alocați în Regiunea Centru prin POR 2014-2020, în vederea reabilitării sistemului de transport public. Pe lângă cele 28 troleibuze și 178 autobuze electrice ce se achiziționează, investițiile din acest buget vizează și construirea de depouri, achiziția de stații de încărcare lente și rapide, extinderea de linii, crearea de benzi dedicate pentru transportul public și modernizarea străzilor pentru un acces mai facil al autobuzelor. Avem astfel, în fiecare județ din regiune, proiecte, acțiuni și soluții ce îmbunătățesc calitatea aerului respirat de noi, cetățenii,” a declarat Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
În calitate de partener al proiectului E-MOB, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a fost gazda evenimentului internațional organizat la finalul lunii aprilie 2021 ce a avut ca temă ”Transformarea transportului public urban prin integrarea vehiculelor electrice”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiect și specialiști în domeniul mobilității electrice din 8 țări europene: Germania, Franța, Croația, Grecia, Austria, Spania, Ungaria și România. Obiectivul final al evenimentului a fost de a dezbate cele mai actuale provocări ale municipalităților și actorilor implicați în gestionarea transportului public electric. Două exemple de bune practici din Regiunea Centru ce aparțin municipiului Brașov, au fost discutate cu partenerii proiectului în acest eveniment de peer-review, acestea fiind troleibuzele echipate cu baterii electrice și rețeaua de autobuze electrice. Aceste exemple au fost publicate și pe website-ul programului Interreg Europe.
Totodată, experții ADR Centru au dezbătut alte trei teme: aspecte legislative privind mobilitatea electrică; bateriile electrice – probleme operaționale și de mentenanță; promovarea în rândul populației a micro-electro-mobilității. În cadrul acestei sesiuni, municipalitățile au fost invitate să își prezinte provocările în materie de mobilitate electrică, iar experții din cadrul proiectului E-MOB – Agenția Districtului Leipzig (Germania), Municipalitatea Koprivnica (Croația), Universitatea de Nord din Croația, Metropola Amiens (Franța) – au evaluat situația și au propus soluții care să răspundă provocărilor semnalate.
Proiectul E-MOB: ”Acțiuni integrate pentru creşterea e-Mobilităţii în Regiunile din Europa” este implementat pe parcursul a 48 de luni, în perioada 1 august 2019 – 31 iulie 2023 de un consorțiu internațional format din nouă organizații din opt state europene, coordonate în calitate de partener lider de Aufbauwerk Region Leipzig GmbH din Germania, consorțiu care are ca obiectiv îmbunătățirea soluțiilor de mobilitate electrică prin integrarea acestora în sistemele publice de transport al pasagerilor.