ADR Centru a organizat joi, 20 iunie 2024, la Sibiu, cea de-a treia întâlnire a grupului regional de lucru constituit în cadrul proiectului CHERRY- ”making Culture tHe N°1 ally of European RecoveRY” (”CHERRY – Cultura, primul aliat al redresării Europene”). Această întâlnire s-a desfășurat sub forma unui atelier de lucru în cadrul căruia au avut loc discuții pe tema rolului industriilor culturale și creative în procesele de transformarea urbană, dezvoltare locală și promovarea patrimoniului existent și tendințele actuale în sectorul industriilor culturale și creative.
Proiectul CHERRY are în vedere intensificarea contribuției industriilor culturale și creative la creșterea economiei locale, sprijinirea incluziunii sociale și promovarea inovării. În contextul proiectului, se vor aborda instrumente de politică care susțin redresarea post-pandemie a industriilor culturale și creative, luând în considerare tranziția verde și digitală. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, semestrial, la nivelul regiunilor partenere, reprezentații grupului de lucru se întâlnesc și dezbat provocările, nevoile și constrângerile existente la nivel regional în sectorul ICC și contribuie la îmbunătățirea instrumentelor de politică vizate de proiect.
Evenimentul din 20 iunie a reprezentat cea de-a treia întâlnire a grupului regional de lucru și s-a desfășurat sub forma unui atelier de lucru în cadrul căruia au avut loc discuții pe tema rolului industriilor culturale și creative în procesele de transformarea urbană, dezvoltare locală și promovarea patrimoniului existent și tendințele actuale în sectorul industriilor culturale și creative.
Agenda evenimentului a inclus o vizită la o bună practică locală – Casa Artelor – Centrul de activități și resurse regionale, cel mai nou model de business cultural al Muzeului ASTRA – un hub creativ și un punct nodal în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) prind viață și contribuie la valorificarea unui monument istoric din secolul XIV. De asemenea, având în vedere faptul că Municipiul Sibiu este unul din orașele reprezentative ale regiunii atât din punct de vedere cultural, turistic și economic în cadrul acestei întâlniri a fost inclus și un tur ghidat în centrul istoric al Sibiului.
După turul ghidat, cei 28 de participanți au continuat discuțiile într-un atelier de lucru organizat la Centrul de Informare Turistică din Sibiu. În cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele obținute, acțiunile pilot propuse în cadrul proiectul CHERRY și potențialele sinergii între instrumentele de politică de la nivel regional, național și european și rețelele de sprijin ale Comisiei Europene (Europe cu Enterprise Europe Network și EIT Creativity).
Pentru a da o valoare adăugată a acestui eveniment și pentru o mai bună vizibilitate a proiectului CHERRY pe lângă reprezentanții grupului de lucru regional au fost invitați la această întâlnire și reprezentanții Enterprise Europe Network de la nivel național.
Informații despre proiectul CHERRY-”making Culture tHe N°1 ally of European RecoveRY”, sunt disponibile accesând link-ul cu informații despre proiect.