Instrument de colectare a obstacolelor privind accesul la Piața Unică lansat de Comisia Europeană

ADR CENTRU în calitate de partener Enterprise Europe Network vă aduce la cunoștință lansarea de către Comisia Europeană a unui instrument care colectează toate informațiile despre obstacolele întâlnite de companii sau cetățeni în accesul lor la Piața Unică.

Piața Unică este una dintre cele mai mari realizări ale UE. Ea ocupă o poziție centrală în cadrul proiectului european, a alimentat creșterea economică din ultimele decenii și a făcut mai ușoară viața consumatorilor și a întreprinderilor europene. Pentru ca piața unică să funcționeze pentru toți, legislația Uniunii instituie norme comune vizând eliminarea barierelor și facilitarea circulația bunurilor și a serviciilor în întreaga Uniune, protejând în același timp consumatorii. Aceste norme pot produce efectele dorite numai dacă sunt concepute și aplicate în mod corespunzător. Cu toate acestea, respectarea normelor privind piața unică este deficitară. Pentru a veni în ajutorul depașirii barierelor din cadrul pieței unice Comisia Europeană a lansat Instrumentul pentru obstacolele Pieței Unice (SMOT).

Instrumentul pentru semnalarea obstacolelelor Pieței Unice (SMOT) este un instrument în temeiul Regulamentului SDG (Regulamentul (UE) 2018/1724) pentru a colecta date privind obstacolele pieței unice de la cetățeni și întreprinderi într-un mod anonim.

Datele sunt colectate în două moduri:

(1) Cetățenii și întreprinderile depun informațiile despre obstacole direct pe pagina de feedback pe obstacole;

(2) Organizațiile comerciale împărtășesc datele pe care le colectează cu privire la obstacolele pieței unice, cu posibilitatea de a le furniza sub formă de date agregate;

Prezentul ghid își propune să ajute organizațiile de afaceri prin furnizarea de informații cu privire la pașii practici care trebuie urmați pentru a accesa și utiliza Instrumentul pentru obstacolele pieței unice (SMOT). Instrumentul nu permite doar organizațiilor să trimită date, ci și să gestioneze procesul de raportare, să compare informațiile cu colegii lor, să filtreze și să interpreteze informațiile și să exporte rezultatele pentru procesare ulterioară.

Sprijin și asistență: echipa ADR Centru vă stă la dispoziție cu sprijin, asistență și informații suplimentare pentru a vă înregistra accesul la sistem. Persoană de contact: Daniela Breazu, e-mail: daniela.breazu[at]adrcentru.ro.