Pe parcursul a două zile – 28 și 29 octombrie 2020 – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat o întâlnire online – în care a realizat o vizită virtuală în zonele cu resurse balneare din Regiunea Centru – prin proiectul InnovaSPA – ”Innovative health solutions for thermal spa regions”. La eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentând stațiunile turistice de profil balneoclimatic din Regiunea Centru, precum și invitați străini, din regiunile partenere. Evenimentul online a fost conceput ca o călătorie în cele mai importante stațiuni cu resurse minerale, pe un traseu de peste 430 km, pentru a descoperi destinații deosebite, cum sunt: stațiunile Sovata, Borsec, Covasa, Bálványos/Turiá, Praid, Ocna Sibiului și Bazna.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru implementează, la nivelul Regiunii Centru, proiectul InnovaSPA care, în traducere înseamnă ”Soluții medicale inovatoare pentru regiunile cu stațiuni balneare”, proiect finanțat în cadrul programului de cooperare interregională al Comisiei Europene – Interreg Europe. Acest proiect este coordonat de Asociația Thermauvergne din Franța și este implementat de un consorțiu format din opt organizații partenere provenind din opt țări europene. La nivelul Regiunii Centru, partenerul responsabil pentru implementarea proiectului InnovaSPA este ADR Centru.
La eveniment au fost invitate toate organizațiile profesionale din domeniul balneologiei și al turismului balnear în regiune. Pentru început, partenerilor străini le-au fost prezentate investițiile și proiectele de dezvoltare de la nivel național, de către Asociația Română de Balneologie (dr. Constantin Munteanu, Președintele ARB), de Organizația Patronală a Turismului balnear Românesc (d-na Iuliana Tasie, Vicepreședinte OPTBR), de Clusterul Balneoturistic Transylvania (d-na Eniko Matyus, manager) și de către compania Wega Invest, care îmbuteliază apa de Vâlcele-Covasna (dl Silviu Manole). În a doua parte a întâlnirii au avut cuvântul reprezentanții autorităților publice locale din stațiunile balneoclimatice, care au prezentat specificul, provocările și planurile de dezvoltare ale acestor stațiuni. În timpul întâlnii a fost lansat și filmul documentar-artistic la nivel regional – Povestea izvoarelor din Transilvania – realizat de ADR Centru, în cadrul proiectului InnovaSPA.
”Prin acest eveniment online ne-am propus să aducem în atenția organizațiilor partenere și invitaților acestora, informații cu privire la resursele balneare din stațiunile Regiunii Centru, nivelul valorificării acestora, bunele practici și politicile care sprijină dezvoltarea și inovarea în domeniul balnear. Printre invitații străini care au participat la eveniment au fost reprezentanții unor stațiuni cu tradiție în domeniul balnear sau termal, precum cei din stațiunile Vichy și Royat-Chamalieres din Franța, Debrecen din Ungaria, Birstonas și Druskininka din Lituania, precum și din Regiunea Nord a Portugaliei. Am prezentat contextul regional privind dezvoltarea balneologiei și a turismului balnear în Regiunea Centru, iar vizita de studiu a devenit virtuală, prin scurte filmulețe și intervenții online, în direct, din stațiunile Sovata, Praid, Borsec, Băile Tușnad, Covasna, Bazna și Ocna Sibiului”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Lucrările din cadrul evenimentului online pot fi revăzute de cei interesați accesând pagina Facebook coordonată de ADR Centru – https://www.facebook.com/ADRCentru.ro
Informații de backgroud
Cei opt parteneri din proiectul InnovaSPA sunt: Asociatia Thermauvergne (Franta); Universitatea din Debrecen (Ungaria); Universitatea din Letonia (Letonia); Agenția de Dezvoltare Regională Warmia Mazury (Polonia); Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (România); Centrul de Inovare din Lituania (Lituania); Facultatea de Medicină a Universității din Porto (Portugalia); Agenția de Dezvoltare a Regiunii Savinjska (Slovenia). Obiectivul general al acestei inițiative îl reprezintă îmbunătățirea politicilor de dezvoltare de la nivel regional și național care sprijină transferul de tehnologie și cunoaștere în vederea accelerării lansării pe piață a noi produse și soluții inovatoare destinate stațiunilor balneare.
Pe parcursul celor aproape 5 ani de implementare a inițiativei InnovaSPA, partenerii proiectului vor identifica, împărtăși și transfera cele mai bune practici și modele de îmbunătățire a politicilor dedicate susținerii transferului de soluții inovative în sectorul balnear și al prevenției în sănătate. În acest sens, partenerii proiectului vor forma grupuri de lucru la nivel regional alături de care vor crea și implementa planuri de acțiune pentru îmbunătățirea instrumentelor de finanțare disponibile la nivelul regiunilor participante, care vor include acțiuni specifice privind implementarea de soluții inovatoare în domeniul balnear și al prevenției în sănătate.
Instrumentul politic pe care ADR Centru își propune să îl modifice și îmbunătățească prin implementarea acestui proiect este Axa Prioritară 1 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de Investiții 1.1: Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării, în special prin crearea mediului adecvat dezvoltării prin inovare a IMM-urilor din sectorul balnear și medical.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 54 de luni, în perioada Iunie 2018 – Noiembrie 2022, iar bugetul total este de 1.346.163,00 euro, din care contribuția FEDR de 1.130.255,05 euro. Pentru implementarea proiectului, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru are disponibil un buget de 147.946,00 euro, din care 85% reprezintă cofinanțare FEDR, 13% reprezintă cofinanțarea națională iar 2% este cofinanțarea proprie ADR Centru.