Constientizand importanta industriei lemnului pentru dezvoltarea socio-economica a regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a implementat in perioada septembrie 2012 – decembrie 2014 proiectul ID:WOOD – ”Clustering knowledge, Innovation and Design in the SEE WOOD sector”, finantat in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei, Axa Prioritara – Facilitarea si inovarea in domeniul antreprenorial, Domeniul de interventie – Dezvoltarea unui mediu propice inovarii antreprenoriale.
Proiectul ID:WOOD a avut ca obiectiv principal promovarea si sprijinirea competitivitatii IMM-urilor in sectorul prelucrarii lemnului in spatiul Sud Est European, prin impartasirea si transferul de cunoastere din domeniul tehnic si organizational catre organisme locale de sprijin (clustere din domeniul lemnului, centre tehnologice din domeniul lemnului, ADR – uri) pentru a aborda deficitele structurale ale IMM-urilor si a imbunatati potentialului inovativ al sectorului productiv.
Parteneriatul proiectului a fost format din 15 institutii si organizatii din Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Italia, Bosnia si Hertegovina, Croatia si Serbia, Regiunea Centru fiind reprezentata in cadrul consortiului de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.
Pe durata celor 2 ani de implementare a proiectului regiunile partenere au identificat si impartasit cele mai bune practici din acest domeniu si au depus eforturi pentru promovarea activitatilor si rezultatelor acestuia.
In prima etapa de implementare, activitatile proiectului ID:WOOD au avut un caracter preponderent strategic, conducand la elaborarea unor documente menite sa ghideze in mod pozitiv dezvoltarea industriei regionale a lemnului. Astfel au fost elaborate:
- analiza nevoilor si stadiului de dezvoltare a sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului la nivelul regiunii centru (descarca Atasament 1)
- plan de dezvoltare a unui centru tehnologic pentru industria mobilei (descarca Atasament 2)
- analiza de nevoi si planul de dezvoltare al clusterelor din industria lemnului (descarca Atasament 3)
In a doua etapa de implementare a proiectului, activitatile au dobandit o dimensiune practica, partenerii proiectului desfasurand o serie de actiuni concrete alaturi de actorii regionali din industria lemnului. Astfel, au fost organizate cursuri destinate IMM-urilor si clusterelor regionale din domeniu, abordand teme de interes precum: management, design, standarde si inovare in industria lemnului. Totodata, ADR Centru a colaborat cu expertii Universitatii Transilvania din Brasov, din cadrul Facultatii de Ingineria Lemnului, la identificarea si solutionarea celor mai frecvente probleme cu care se confrunta firmele cu activitate in industria lemnului. Aceasta activitate a relevat o problema fundamentala cu care se confrunta industria lemnului: carentele in ceea ce priveste nivelul de calificare al fortei de munca din domeniu. Ca raspuns la aceasta problema a fost elaborat un Proiect de imbunatatire a competitivitatii IMM-urilor din industria lemnului avand ca tema:
- pregatirea profesionala element cheie pentru dezvoltarea competitivitatii companiilor din industria lemnului (descarca Atasament 4)
Ultimele luni de implementare a proiectului au fost dedicate preponderent activitatilor cu caracter transnational, structurile de sprijin / clusterele existente sau nou formate la nivelul Regiunii Centru fiind conectate la structurile internationale de sprijin din domeniul industriei lemnului asigurandu-se astfel un flux permanent de informatii, cunoastere si inovare, in beneficiul operatorilor regionali din industria lemnului.
Proiectul a beneficiat de o alocare financiara totala de 1.699.763 Euro, pentru o perioada de 26 de luni. Bugetul ADR Centru destinat implementarii acestui proiect a fost de 119,280 de Euro, din care 101.388 Euro – ajutor financiar nerambursabil din partea Comisiei Europene. Data de finalizare a proiectului a fost 31 decembrie 2014.
Contact – informatii suplimentare proiect: