Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a implementat in perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014 proiectul “GRISI PLUS – Geomatica si Solutii Informatice pentru Zonele Rurale”, finantat de Comisia Europeana in cadrul programului INTERREG IV C.
Proiectul GRISI PLUS a oferit o noua abordare a procesului de dezvoltare regionala, utilizand informatiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme si aplicatii informatice specifice, pentru imbunatatirea nivelului de atractivitate economica a zonelor rurale din Europa. Factorii de decizie de la nivel local si regional pot folosi acest tip de informatii in sprijinul elaborarii unor planuri si strategii de atragere de noi locuitori si initiative economice in zonele rurale cu risc de depopulare. De asemenea, instrumentele geomantice pot fi folosite pentru promovarea produselor locale si pentru imbunatatirea atractivitatii turistice a zonelor rurale.
Pe durata celor 3 ani de desfasurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniti din 11 State membre ale Uniunii Europene, printre care se numara si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, au identificat si impartasit cele mai bune practici din acest domeniu si au depus eforturi pentru promovarea activitatilor si rezultatelor acestui proiect.
Punctul de plecare al calatoriei GRISI PLUS a constat in evaluarea fiecarei regiuni participante, din punct de vedere al gradului de utilizare a instrumentelor si solutiilor geomatice in procesul de dezvoltare rurala. Astfel, partenerii proiectului au construit baze de date cu informatii specifice geomaticii, acest demers conducand la conturarea portretului geomatic al celor 11 regiuni europene, partenere in cadrul proiectului GRISI PLUS. Plecand de la aceste portrete geomatice a fost ulterior demarat procesul de identificare si selectie a celor mai bune practici in domeniu, de la nivelul fiecarei regiuni participante.
Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului au fost identificate si impartasite peste 30 de modele de bune practici, cele mai apreciate 15 proiecte fiind prezentate in cadrul unui Ghid de Bune Practici care a fost elaborat la finalul proiectului si publicat in 8 limbi, inclusiv in limba romana (descarca Atasament).
Impartasirea bunelor practici nu a fost insa rezultatul final al proiectului, ultima etapa de implementare a acestuia constand in pregatirea transferului acelor bune practici care au cea mai mare probabilitate de replicare cu succes la nivelul unei altei regiuni. In acest sens Agentia pentru Dezvoltarea Regionala Centru a colaborat cu Consiliul Judetean Mures la realizarea primilor pasi necesari replicarii bunei practici ”Made in Galway”, prezentata de partenerii din Irlanda.
Proiectul a beneficiat de o alocare financiara totala de 1.713.751,22 Euro, pentru o perioada de 36 de luni. Bugetul ADR Centru destinat implementarii acestui proiect a fost de 89225,16 Euro, din care 72.105 Euro – ajutor financiar nerambursabil din partea Comisiei Europene. Data de finalizare a proiectului a fost 31 decembrie 2014.
Contact – informatii suplimentare proiect:
Laurentiu David – Expert comunicare proiect GRISI PLUS
Email: laurentiu.david@adrcentru.ro
Website proiect: www.grisiplus.eu