Întreprinderile mici și mijlocii din sectoarele CONSTRUCȚII, TEXTILE, TEHNICI AVANSATE DE FABRICAȚIE pot aplica pentru granturi în valoare de 20.000 – 35.000 euro pentru proiecte de inovare, internaționalizare și digitalizare!
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de punct local de contact Enterprise Europe Network – cea mai mare rețea de sprijin pentru afaceri și inovare, aduce în atenția întreprinderilor mici și mijlocii active în domeniile CONSTRUCȚII, TEXTILE, TEHNICI AVANSATE DE FABRICAȚIE, oportunitatea de a aplica pentru finanțare în cadrului celui de al doilea apel lansat în cadrul proiectului xBUILD-EU (Cross-fertilization of industrial ecosystems in textile manufacturing and construction leveraging digital and advanced technologies to build up green and digital resilience in Europe).
Proiectul xBUILD-EU își propune să construiască un parteneriat strategic la nivelul Uniunii Europene axat pe colaborarea intersectorială și schimburi de experiențe si idei între sectoarele textile, construcții și tehnologii avansate de fabricație pentru a sprijini implementarea noii Strategii Industriale pentru Europa.
Apelul de propuneri de proiecte a fost lansat cu sprijinul Consorțiului xBUILD-EU și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Piața Unică (Single Market Programme), gestionat de Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA). În cadrul acestui apel sunt finanțate trei tipuri de granturi care se adresează IMM-urilor din domeniile construcții, textile și tehnici avansate de fabricație.
Granturi pentru INOVARE
Acest tip de grant sprijină inovarea IMM-urilor și creșterea rezilienței acestora prin dezvoltarea portofoliului de produse și servicii, în vederea a creșterii capacității acestora de a răspunde și de a se adapta întreruperilor lanțurilor valorice.
Activități eligibile:
- Evaluare tehnică și de viabilitate, cerințe tehnice pentru diferite piețe țintă, studii de conformitate, dezvoltare de prototipuri, inclusiv materiale/servicii, prototipare tehnică, testare tehnică și testare de piață, proiectare și dezvoltare pentru integrarea prototipului/sistemului, inclusiv materiale, testare tehnică și testare pe piață, activități de diseminare pentru a promova lansarea pe piață.
- Plan de afaceri pentru exploatarea inovației (obligatoriu).
Sprijin financiar: 20.000 euro per IMM (sumă forfetară)
Granturi pentru DIGITALIZARE
Acest tip de grant sprijină adoptarea de procese și tehnologii de către IMM-uri, pentru a le ajuta să devină mai competitive și mai reziliente și să se focuseze pe tranziția verde și digitală pentru a le crește sustenabilitatea și a le asigura conectivitatea în cadrul lanțului valoric.
Activități eligibile:
- Evaluări digitale, studii de viabilitate, fezabilitate tehnică, dezvoltare de prototipuri, inclusiv materiale/servicii, prototipare tehnică, testare tehnică și testare de piață, proiectare și dezvoltare pentru integrarea prototipului/sistemelor, inclusiv materiale, testare tehnică și testare de piață, traininguri pe digitalizare.
- Plan de afaceri pentru exploatarea proceselor adoptate (obligatoriu).
Notă: achiziționarea și instalarea de tehnologi avansate nu este eligibilă.
Sprijin financiar: 35 000 euro per IMM, 50 000 Euro per Consorțiu (sumă forfetară)
Granturi pentru INTERNAȚIONALIZARE
Acest tip de grant facilitează internaționalizarea IMM-urilor în țările vizate: Bahrain, Israel, Iordania, Kuweit, Palestina, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Activități eligibile:
- Revizuirea strategiei de internaționalizare, evaluarea oportunităților de piață, studii de conformitate, evaluare tehnică și de viabilitate, cerințe tehnice pentru diferite piețe țintă, agende personalizate pentru internaționalizare pentru întâlniri B2B, evaluare a exporturilor, traninguri și activități de consolidare a capacităților.
- Plan de afaceri pentru operațiuni de internaționalizare (obligatoriu).
- Călătoria pentru participarea la o misiune de afaceri în țara vizată.
Sprijin financiar: 25 000 euro per IMM (sumă forfetară)
Toate cele trei granturi vor fi acordate având în vedere următoarele restricții cumulate și condiții generale:
- Beneficiari eligibili: IMM (în conformitate cu Recomandarea UE 2003/361) stabilite într-unul dintre cele 27 de state membre ale UE și active în oricare dintre sectoarele xBUILD-EU sau care sprijină ecosistemele vizate de acesta.
- Suport financiar maxim per terță parte:000 euro (cumulat pentru toate granturile xBUILD-EU pentru ambele apeluri)
- Sprijin financiar eligibil: sumă forfetară fixă pentru a acoperi activitățile detaliate din fiecare grant. Toate propunerile trebuie să prezinte un buget cu suma forfetară exactă și detalii despre utilizarea lor în planul lor de lucru.
- Categoriile de costuri (de ex. personal, directe, subcontractare) trebuie să fie în conformitate cu Acordul de grant adnotat al programelor de finanțare UE 2021-2027.
Buget apel 2: 540.000 euro
Detalii despre apel: https://www.textils.cat/download/35428/?tmstv=1719388672
Depunerea aplicațiilor: Aplicațiile vor fi depuse online prin intermediul platformei https://euroclusters.grantplatform.com/, până cel târziu în 2 octombrie 2024, ora 17:00 CEST (Bruxelles).
Sprijin și asistență:
Pentru orice întrebări referitoare la proiectul xBUILD-EU, vă rugăm să contactați Coordonatorul proiectului: Josep Casamada, Tèxtils.CAT, E-mail: FSTP@textils.cat
Pentru orice întrebări referitoare la informații și/sau clarificări privind acest apel de propuneri de proiecte, vă rugăm să contactați: FSTP@textils.cat
Pentru orice altă întrebare, vă rugăm să vă adresați persoanelor de contact xBUILD-EU Helpdesk menționate în Anexa I – pag. 33. Serviciul de asistență pentru IMM-uri xBUILD-EU își propune să sprijine aplicanții să pregătească mai bine aplicațiile prin furnizarea de informații, clarificări și răspunsuri privind apelul xBUILD-EU. Serviciul de asistență va acoperi nu numai problemele de bază ale apelului xBUILD-EU, ci și aspecte specifice.