În cadrul proiectului CHERRY
Palatul Principilor Transilvaniei a fost gazda celei de-a patra întâlniri a grupului regional de lucru în cadrul proiectului CHERRY –„Cultura, primul aliat al redresării Europene” („making Culture tHe N°1 ally of European RecoveRY”) organizată la Alba Iulia de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.
Proiectul CHERRY este o inițiativa europeană care urmărește consolidarea contribuției industriilor culturale și creative la dezvoltarea economică locală, promovarea inovării și susținerea incluziunii sociale pentru a sprijini redresarea economică post-pandemie, prin intermediul culturii și creativității, în special prin crearea de politici eficiente și sinergii între actorii locali și internaționali. În acest context, întâlnirea din 20 februarie 2025 s-a concentrat asupra modului în care cultura și creativitatea pot contribui activ la transformarea urbană și la revitalizarea patrimoniului istoric.
”Palatul Principilor Transilvaniei este el însuși un exemplu concret al transformării urbane prin și pentru cultură. De la restaurarea celei mai vechi secțiuni a întregului edificiu – Corpul E al Palatului, reabilitat și redat cetățenilor printr-un proiect finanțat de ADR Centru în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 – Palatul Principilor a devenit un promotor al culturii, printr-o serie de activități dedicate atât publicului larg cât și specialiștilor, facilitând interacțiunea locală a diverși factori interesați și dinamizând astfel viața culturală și socială a municipiului Alba Iulia. De altfel, transformarea urbană prin cultură și pentru cultură la Palatul Principilor Transilvaniei continuă cu un nou proiect de reabilitare, cel al Corpului B, propus spre finanțare prin Programul „Regiunea Centru” 2021 – 2027”, a declarat – la încheierea reuniunii tehnice de la Alba Iulia – domnul Simion Crețu, Director General ADR Centru.
Cei peste 25 de participanți reprezentanți ai administrației locale si experți în domeniul industriilor culturale și creative din Regiunea Centru au dezbătut alături de reprezentanți de la nivel național, modul în care industriile culturale și creative contribuie la transformarea urbană a Regiunii.
Transformarea urbană este un proces complex de schimbare radicală, sistemică, pe mai multe dimensiuni (socială, instituțională, culturală, politică, economică, tehnologică, ecologică etc). Aceasta se concentrează pe găsirea diverșilor factori, a proceselor și interacțiunilor locale, regionale sau globale care converg spre orașe ca locuri ale transformărilor, stimulând sau constrângând, după caz, transformările bazate pe spațialitate și pe și diversitatea actorilor care le influențează. Prin specificul lor, industriile culturale și creative pot avea contribuții valoroase la transformarea durabilă a orașelor. Astfel, în cadrul întâlnirii au fost prezentate exemple concrete de proiecte din regiunile partenere și au fost analizate instrumentele de politică existente la nivel regional și național, explorând noi modalități de integrare a industriilor culturale și creative în strategiile de dezvoltare urbană.
Informații suplimentare privind proiectul CHERRY sunt disponibile accesând https://www.adrcentru.ro/cherry/
Prezentare – Cultura si creativitatea contribuie la transformarea urbana
Valorificarea patrimoniului si implicare comunitara – Proiectul Palatul Principilor Transilvaniei