Comisia vrea sa usureze viata IMM-urilor

Cele 20,8 milioane de intreprinderi europene mici si mijlocii (IMM-uri) creeaza 85 % din toate locurile de munca noi din Europa, angajand 2/3 din forta de munca a UE si contribuind in mod semnificativ la inovare si la cresterea economica. Conform principiului „sa gandesti mai intai la scara mica” si in concordanta cu Small Business Act din 2008, Comisia a pus IMM-urile in centrul agendei sale de reglementare inteligenta pentru sprijinirea cresterii economice si a crearii de locuri de munca in Europa.

In urma unei ample consultari lansate de Comisie, in jur de 1 000 de IMM-uri si organizatii cu scop lucrativ au identificat topul 10 al celor mai impovaratoare acte legislative ale UE. Scopul acestei consultari ample a fost acela de a determina in ce mod legislatia UE ar putea stingheri crearea de locuri de munca si cresterea economica si de a identifica domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atenta si actiuni suplimentare. Potrivit rezultatelor publicate la inceputul lunii martie 2013, IMM-urile considera ca cele mai mari dificultati si costuri decurg din normele referitoare la legislatia REACH, taxa pe valoarea adaugata, siguranta produselor, recunoasterea calificarilor profesionale, protectia datelor, legislatia in domeniul deseurilor, legislatia in legatura cu piata fortei de munca, aparatura de inregistrare in transportul rutier, achizitiile publice si codul vamal modernizat.

Fara a se indoi de necesitatea generala de a dispune de norme valabile la nivel european in aceste domenii, Comisia va aborda temeinic aceste preocupari prin intermediul noului Program privind adecvarea si calitatea reglementarilor (REFIT1) lansat in decembrie 2012 (IP/12/1349). Prin intermediul acestui program, acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificari pentru a se determina daca acesta contine sarcini grele, diferente si aspecte ineficiente, in vederea evaluarii si, daca este necesar, a revizuirii actelor legislative in cazul carora este nevoie de actiune.

In numeroase dintre domeniile mai sus mentionate (de exemplu, calificarile profesionale, protectia datelor, achizitiile publice etc.), Comisia a intreprins deja actiuni de imbunatatire si de simplificare a legislatiei UE. In ceea ce priveste celelalte domenii „impovaratoare” identificate, Comisia va anunta un calendar al actiunilor sale ulterioare pana in luna iunie a anului 2013, urmand sa tina seama si de rezultatul proceselor legislative aflate in curs.

Pentru informatii suplimentare cu privire la aceasta comunicare a Comisiei Europene, dar si pentru alte informatii de interes, va invitam sa accesati pagina de internet a Reprezentantei CE in Romania, la adresa: http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm

Documente

CE