COLOR CIRCLE – ”COnnecting and empowering LOcal authorities with Research capacities to unlock the full potential of CIRCuLar Economy”

Pornind de la ideea că dezvoltarea unor măsuri integrate privind economia circulară se poate face numai prin implicarea tuturor factorilor relevanți de la nivel local și regional, în perioada august 2019- iulie 2022 Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a implementat proiectul COLOR CIRCLE – ”COnnecting and empowering LOcal authorities with Research capacities to unlock the full potential of CIRCuLar Economy” (COLOR CIRCLE –Conectarea și înzestrarea administrației locale cu capacități de cercetare pentru a valorifica întregul potențial al economiei circulare”).

Prin intermediul acestui proiect, partenerii și-au propus să sprijine dezvoltarea conceptului de economie circulară în localitățile urbane de mici dimensiuni prin crearea unor parteneriate solide între autoritățile locale și mediul academic regional și prin implementarea unor măsuri inovatoare care să asigure creșterea capacității autorităților locale în valorificarea întregului potențial al economiei circulare.

Parteneriat:

Proiectul COLOR CIRCLE a fost implementat de un consorțiu internațional format din șase organizații partenere din cinci state europene, coordonate în calitate de partener lider de către Universitatea HESAM din Franța.

Activități:

Acest proiect s-a desfășurat pe o perioadă de 48 de luni (în perioada august 2019-iulie 2022) și a fost structurat în două faze de implementare: o prima fază dedicată învățării interregionale (36 luni) și o a doua fază dedicată monitorizării procesului de îmbunătățire a instrumentelor politice abordate în cadrul proiectului (12 luni).  În perioada de implementare au fost realizate analize regionale, privind situația actuală a cadrului legislativ și ale instrumentelor politice dedicate susținerii economiei circulare,  cartografierea proiectelor implementate nivel regional și inclusiv identificarea tuturor actorilor ce trebuie implicați în dezvoltarea acestui concept la nivel de localitate. Aceste analize au evidențiat și capacitățile de inovare și bunele practici existente la nivelul fiecărei regiuni implicate în proiect, precum și beneficiile sociale, economice și de mediu ale implementării conceptului de economie circulară. Activitatea de învățare interregională a inclus și schimburi de experiență, întâlniri bilaterale precum și întâlniri interregionale organizate fizic, online sau hibrid. La aceste activități de  învățare au luat parte partenerii proiectului și membrii grupurilor de actori locali din regiunile partenere. După parcurgerea activităților de învățare interregională, partenerii proiectului sprijiniți de grupurile de actori locali au elaborat planuri de acțiune ce au în vedere îmbunătățirea instrumentelor politice identificate la nivelul fiecărei regiuni, iar ultimele 12 luni de implementare au fost dedicate punerii în aplicare și monitorizării acestor planuri regionale de acțiune.

Instrumente de politică vizate:

  • Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13 –„Sprijinirea regenerării orașelor mici si mijlocii”, Prioritatea de investiții 9B – OS 1 – „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.
  • Programul Regiunea Centru, Prioritatea 3. O regiune cu comunități prietenoase cu mediul

Bugetul total al proiectului COLOR CIRCLE a fost de 1,209,041.00 Euro, cu o contribuție din partea programului Interreg Europe de 1,027,684.85 Euro. Bugetul alocat Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pentru implementarea activităților proiectului a fost de 150,760.00 Euro din care 128,146.00 Euro.

Pentru informații suplimentare  cu privire la proiectul COLOR CIRCLE vă invităm să accesați website-ul proiectului https://projects2014-2020.interregeurope.eu/colorcircle/.
Vă stăm la dispoziție cu date suplimentare la următoarele date de contact:
Departament Politici Regionale
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru
Str. Decebal 12, 510093, Alba Iulia – Romania
Tel. 0358 401 276 Interior 451, 452
office[at]adrcentru.ro | www.adrcentru.ro