Beneficiind de sustinerea ADR Centru sectoarele culturale si creative impulsioneaza inovatia in Regiunea Centru

Sectoarele culturale şi creative impulsionează inovaţia, acţionând ca nişte catalizatori ai schimbării în alte sectoare şi stimulează invenţia şi progresul într-o paletă diversă de activităţi. Odată cu apariția şi extinderea modelelor de afaceri complexe, creative şi interconectate, sectoarele culturale şi creative au devenit o componentă decisivă a majorităţii produselor şi serviciilor.

Aportul Sectoarelor culturale şi creative în economia Uniunii Europene, exprimat în cifre, este de 509 miliarde de Euro pe an, reprezentând 5.3%, din PIB-ul UE, şi cca. 12 milioane de locuri de muncă, cu normă întreagă, ceea ce reprezintă 7.5% din populaţia ocupată a UE şi al treilea sector ca număr de angajaţi din UE Cultural and Creative Sectors. De aici şi necesitatea susţinerii acestor sectoare care, în marea lor majoritate, sunt constituite de microîntreprinderi sau persoane fizice autorizate.

Având în vedere specificul organizaţiilor din aceste sectoare, în care marea majoritate a companiilor sunt microîntreprinderi, cu un număr considerabil de persoane fizice autorizate, Comisia Europeană consideră că aceste realităţi trebuie să fie pe deplin reflectate în toate programele financiare şi non-financiare. În acest context, Comisia Europeană a lansat în dezbatere propunerea de soluţii pentru ca entităţile din aceste sectoare să aibă mai multe oportunităţi de finanţare din fondurile alocate de Uniunea Europeană în perioada 2021-2027.

ADR Centru a răspuns acestei provocări încă din 2016 când, alături de alte 7 organizaţii din Uniunea Europeană, a căutat modalităţi pentru îmbunătăţirea politicilor regionale pentru industriile culturale și creative, prin implementarea  proiectului ”CRE:HUB – politici pentru industriile culturale și creative: Nucleu al dezvoltării regionale inovatoare”.

Printre acţiunile întreprinse de ADR Centru care s-au bucurat de succes amintim susţinerea accesului în condiţii egale cu alte domenii de activitate, al companiilor din industriile culturale şi creative, la Programul Start-Up Nation; realizarea unui Plan de Acţiune pentru facilitarea accesului companiilor din industriile culturale şi creative la finanţările acordate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 2.

O altă modalitate de sprijin pentru companiile din ICC este accesul gratuit la serviciile de sprijin pentru afaceri şi inovare acordate de ADR Centru ca  parte a Reţelei Europene a Întreprinderilor – Enterprise Europe Network. Informaţii suplimentare despre aceste servicii găsiţi aici Detali…

 Finanțări nerambursabile

Cel mai mare program de finanţare pentru sectoarele culturale şi creative din Europa, Programul EUROPA CREATIVĂ, a lansat un nou apel de proiecte. 

Organizaţiile din Sectoarele Culturale şi Creative pot obţine finanţare, pentru proiecte culturale, prin care se încurajează cooperarea transnațională între organizații precum teatre, muzee, asociații și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universități, edituri, galerii de artă, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorități publice etc. din cele 41 de țări participante la  Programul Europa Creativa. Proiectele se depun online, la EACEA, până în 27 noiembrie 2019, ora 18.00. Detalii privind depunerea proiectelor găsiţi AICI.

Oportunități de colaborare

Companie austriacă, cunoscută în industria modei,  caută  producători de îmbrăcăminte haute couture din România şi Bulgaria pentru încheierea unui contract de producţie pentru confecţionarea modelelor de rochii, concepute de compania austriacă,. Detalii…

O companie olandeză specializată în producerea de covoare pentru joacă îşi lansează un nou tip de covor/saltea pentru copii. Aceste covoare/saltele sunt imprimate cu ilustraţiile unui oraş şi pot fi utilizate atât pe podea cât şi pe perete.  Compania olandeză caută parteneri pentru producţia de covoare din bumbac 100%, care pot imprima diverse ilustraţii Detalii…

Companie Germană, promotor de jocuri online, caută dezvoltatori inventivi de jocuri multiplayer interesaţi să-şi comercializeze produsele în baza unui acord de distribuţie.

Compania germană este lider pe piaţa vest Europeană în promovarea jocurilor, având sediul în Germania şi multiple locaţii în toată lumea. Pe platforma proprie, compania germană oferă peste 30 de jocuri online multiplayer cu acces gratuit (MMOGs). Compania caută oferte de publicare, combinând contractele de licenţiere cu contracte de servicii de distribuţie. Detalii…

Evenimente internaționale

KIKK Pro Business Event, este Evenimentul de Afaceri organizat la KIKK Festival

Întâlniri bilaterale în sectorul industriilor creative şi digitale | Namur, Belgia | 30 Octombrie 2019 – 1 Noiembrie 2019

 KIKK Pro este un eveniment de afaceri organizat în cadrul KIKK Festival, unde vă puteţi întâlni cu mii profesionişti din industriile digitale şi creative : start-up-uri, dezvoltatori IT, arhitecţi, designeri, studiouri de gaming, agenţii web, instituţii de R&D, clustere specializate, etc.

Organizaţiile care participă la acest eveniment prin intermediul Enterprise Europe Network pot beneficia de un discount. Înregistrarea la eveniment și programarea întâlnirilor de afaceri poate fi făcută online accesând platforma  https://kikkpro2019.b2match.io/

b2b eveniment de matchmaking în cadrul  VR Days Europe

Întâlniri bilaterale în domeniul Realităţii Virtuale, Augmentate şi Mixte, creativitate şi inovare  | Amsterdam, Olanda | 14-15  Noiembrie 2019

Evenimentul de brokerage de la VR Days Europe este organizat de Netherlands Enterprise Agency şi Camera de Comerţ Olandeză. VR Days este o expoziţie şi conferinţă organizate pe perioada a trei zile în domeniul Realităţii Virtuale, Augmentate şi Mixte, creativităţii şi inovării. Programul abundă de sesiuni, experţi, workshopuri şi seminare la care vor participa peste 140 de experţi din lumea sănătăţii, tehnologiei, afacerilor şi artelor. Înregistrarea la eveniment și programarea întâlnirilor de afaceri poate fi făcută online accesând platforma https://vrdays-matchmaking-event.b2match.io/

Pentru informaţii suplimentare şi sprijin pentru înregistrarea la evenimentele promovate prin Enterprise Europe Network ne puteţi contacta la office@adrcentru.ro, emil.toma@adrcentru.ro, andreea.potinteu@adrcentru.ro

ȘTIAȚI CĂ?

Municipiul Sibiu se află, alături de alte cinci oraşe din România, în lista primelor 190 de oraşe din Uniunea Europeană cu cele mai bune performanţe culturale în 9 dimensiuni ale politicilor culturale? Cele mai bune scoruri obţinute de Sibiu, conform Monitorului Oraşelor Culturale şi Creative, sunt pentru Participarea Culturală şi Atractivitate, Deschidere Toleranţă şi Încredere, Capital Uman şi Educaţie. Monitorul Oraselor Culturale si Creative