Partenerii Proiectului ARCADIA vă pun la dispoziție resurse valorase și utile în identificarea și implementarea de soluții bazate pe natură (SBN) și a proiectelor vizând infrastructura verde și albastră (IVA).
Ghidul interactiv (în format iPDF) elaborat de Universitatea Wageningen din Olanda și Universitatea de Sud din Danemarca în cadrul proiectului ARCADIA vă oferă o selecție cu ghiduri de referință care conțin informații și resurse valoroase ce pot facilita identificarea și aplicarea practică a soluțiilor bazate pe natură și a infrastructurii verzi și albastre în procesul de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.
În mod concret, sunt abordate fenomenele climatice extreme, precum ploi torențiale, inundații, secetă, valuri de căldură, alunecări de teren și creșterea nivelului mării. Pe baza informațiilor structurate, sunt prezentate abordări practice și informații utile privind: selectarea și proiectarea SBN/IVA, evaluarea și valorificarea beneficiilor, determinarea costurilor măsurilor respective, abordarea amenajării teritoriului, aspecte privind managementul și mentenanța, monitorizarea, evaluarea și evaluarea impactului, precum și implicarea publicului și învățarea din exemple practice.
Acest ghid interactiv poate fi de un real folos atât administrațiilor publice locale în special din mediul urban (atât ca sursă de inspirație cât și pentru implicarea comunității în protejarea mediului), precum și mediului de cercetare, ONG-urilor și tuturor celor interesați să contribuie la protejarea și valorificarea mediului într-o manieră sustenabilă. Spre exemplificare, precizăm că în iPDF-ul de mai jos există și un atlas online care cuprinde peste 1000 de soluții inspirate bazate pe natură din orașe europene și nu numai: https://una.city/
Menționăm că Proiectul ARCADIA (”TrAnsformative climate ResilienCe by nAture-baseD solutions in the contInen-tAl bio-geographical region” / „Soluții verzi pentru creșterea rezilienței și a sustenabilității în regiunea biogeografică continentală”) este finanțat în cadrul Programului Orizont Europa și este implementat de un consorțiu format din 43 de organizații din 9 țări din Europa. Proiectul are ca obiectiv principal sprijinirea implementării Misiunii de adaptare la schimbările climatice prin identificarea unor măsuri inovative și prin utilizarea unor soluții bazate pe natură în regiunile din întreaga Europă. Astfel, un accent deosebit se pune pe importanța soluțiilor bazate pe natură (NBS) ca fiind vitale pentru adaptarea eficientă la schimbările climatice.
Consorțiul proiectului e format din organizații active în domeniul dezvoltării sustenabile, iar partenerii proiectului sunt agenții de dezvoltare, universității, organizații de mediu din Italia, Olanda, Suedia, Austria, Croația, Dane-marca, Slovenia, Bulgaria și România, ADR Centru fiind singurul partener din România.