Pentru a raspunde cat mai corect acestei intrebari Comisia Europeana a realizat in cursul anului 2009, un studiu in randul unui important numar de firme de nivel mediu care au intampinat dificultati financiare. Scopul studiului a fost acela de a analiza in mod comparativ ce s-ar putea intampla cu o astfel de firma in cazul in care aceasta ar solicita ajutor finaciar si l-ar primi, sau dimpotriva nu l-ar primi.
Cazurile analizate au confirmat directiile de actiune ale Comisiei Europene, conform carora ajutorul de stat trebuie controlat intr-un mod foarte strict, acesta putand fi acordat doar in cazurile in care se demonstreaza ca acordarea lui nu ar intra in conflict cu interesul general al Comunitatii Europene.
Astfel, pe de o parte, acordarea ajutorului de stat ar putea remedia anumite erori sau esecuri ale pietei, reducand astfel inegalitatile, insa, pe de alta parte, acordarea ajutorului de stat ar implica costuri, ce se transpun in taxe suplimentare, precum si distorsiuni ale competitiei.
Informatii detaliate cu privire la aceasta dezbatere, precum si referitor la tematica ajutorului de stat si a implicatiilor acordarii acestuia asupra competitiei, pot fi obtinute accesand studiul „Should aid be granted to firms in difficulty?”, ce poate fi gasit pe pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa:
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/studies_reports/restructuring_aid_study.pdf