Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat în data de 21 decembrie, la Alba Iulia un seminar de informare pe tema planificării aspectelor de mobilitate urbană durabilă în Zona Urbană Funcțională a Municipiului Alba Iulia. Evenimentul face parte din suita de activități a proiectului de cooperare CHESTNUT ce are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem de transport ecologic, mai bine conectat și interoperabil în zonele urbane din regiunea Dunării, prin integrarea mai multor mijloace și modalități de transport durabil precum transportul public, deplasarea cu bicicleta, mersul pe jos sau utilizarea vehiculelor electrice.
În contextul acestui proiect ADR Centru lucrează alături de Primăria Municipiului Alba Iulia la conturarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă ce va lua în considerare nu doar municipiul reședință de județ ci și localitățile cu care acesta are relații funcționale din punct de vedere al organizării serviciilor de transport și mobilitate: Cricău, Ighiu, Ciugud, Galda de Jos, Sântimbru, Întregalde și Mihalț. Această abordare, la nivel de Zonă Urbană Funcțională, va permite optimizarea procesului de planificare a serviciilor de transport public dar și asigurarea unor alternative de transport confortabile, sigure și ecologice atât pentru locuitorii Municipiului Alba Iulia cât și ai celorlalte 7 localități amintite mai sus.
Evenimentul desfășurat în data de 21 decembrie a reunit reprezentanții autorităților publice din Zona Urbană Funcțională a Municipiului Alba Iulia, instituții județene cu atribuții în domeniul mobilității urbane, operatori de transport, ONG-uri dar și specialiști în mobilitate urbană durabilă cu experiență la nivel internațional. În cadrul evenimentului experții ADR Centru și ai Primăriei Municipiului Alba Iulia au prezentat participanților rezultatele analizei indicatorilor de mobilitate la nivelul Zonei Urbane Funcționale, au subliniat atuurile actualului mod de organizare sistem de transport public și au evidențiat provocările ce trebuie luate în calcul în viitorul apropiat. Un punct important în cadrul acestui eveniment a constat în dezbaterea obiectivelor Planului de Mobilitate Urbană Durabilă ce urmează a fi elaborat în cursul anului 2018 la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Alba Iulia.
”Importanța unei bune planificări a aspectelor de mobilitate urbană este o tema abordată tot mai des atât la nivel național cât și la nivel european. Provocările imediate din acest domeniu, precum finalizarea și conectarea la coridoarele europene de transport, tendințele de concentrare a populației în proximitatea orașelor cu atractivitate economică ridicată dar și provocările pe termen lung precum conversia la un sistem de mobilitate nepoluant bazat pe mijloace de transport alternative și limitarea folosirii autoturismelor personale ne-au motivat să ne implicăm în proiectul de cooperare transnațională CHESTNUT prin intermediul căruia dorim să aducem la nivel regional experiența regiunilor care au înregistrat un avans în acest domeniu. Prin colaborarea noastră cu Primăria Municipiul Alba Iulia și cu autoritățile locale din Zona Urbană Funcțională a acestuia dorim să testăm posibilitatea extinderii Planurilor de Mobilitate Urbană la nivel de Zonă Urbană Funcțională să evidențiem avantajele unui astfel de proces și în final să oferim acest model, spre replicare altor zone urbane ale Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, Director General la Agenție pentru Dezvoltare Regională Centru.
Proiectul CHESTNUT – ”Elaborarea CompreHensivă a Planurilor Strategice pentru Transport Urban Durabil” este finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Transnațional Dunărea. ADR Centru beneficiază în cadrul acestui proiect de un buget de 148.136,80 Euro, cu o finanțare din partea Uniunii Europene de 85%.