Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va găzdui, în perioada 27-28 martie 2018, în Regiunea Centru, cea de a șasea întâlnire internațională a proiectului CRE:HUB ”Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development”, care înseamnă, în traducere: ”CRE:HUB – Politici pentru Industriile Culturale și Creative: Elementul central al dezvoltării regionale bazată pe inovare”. Întâlnirile de lucru vor avea loc la Alba Iulia și Sibiu și vor reuni experți internaționali din domeniul Industriilor Culturale și Creative din șapte state europene (Italia, Letonia, Spania, Portugalia, Ungaria, Slovenia și România).
Pe parcursul celor două zile atenția experților internaționali se va concentra asupra celor mai grăitoare proiecte și inițiative de susținere a sectorului Industriilor Culturale și Creative din județele Alba și Sibiu. Vor fi vizitate pe rând, Museikon – un proiect de transformare a unei clădiri de patrimoniu, degradată, într-un Muzeu al Icoanei, Muzeul Principia – un obiectiv cultural-istoric si turistic deja consacrat al ”Celeilalte Capitale” și HUB 7, primul spațiu de co-working din Alba Iulia.
Vizita de studiu ce va fi efectuată în 28 martie la Sibiu are ca principale obiective Fabrica de Cultură a Teatrului Național ”Radu Stanca”, o re-interpretare a definiției industriilor creative, constând în transformarea unei hale industriale într-un centru de cultură, educație și cercetare, urmând apoi o întâlnire tehnică la Primăria Municipiului Sibiu, unde va fi prezentată călătoria acestui oraș de la Capitală Culturală Europeană 2007 la Regiune Gastronomică Europeană în 2019, continuând cu Biblioteca ASTRA – un important actor în viața culturală a municipiului Sibiu și Complexul Național Muzeal ASTRA, cea mai importantă instituție etno-muzeală din România și cea mai întinsă expoziție etnografică în aer liber din Europa.
”Industriile Culturale și Creative sunt esențiale pentru dezvoltarea Regiunii Centru, iar implicarea ADR Centru în proiectul CRE:HUB ne oferă posibilitatea să examinăm aceste sectoare din perspectiva politicilor publice. Regiunea Centru are un potențial creativ semnificativ, dacă este să ne gândim la poziționarea sa națională, respectiv locul III ca număr de firme in acest sector – peste 3000 – și locul II ca pondere a salariaților din industriile creative, cu 1,18% din numărul total de salariați din țară. Un alt aspect esențial din perspectiva dezvoltării regionale este dispersia regională echilibrată a acestor industrii, fiecare județ din regiune contribuind semnificativ la dezvoltarea sectorului cultural si creativ, atât prin inițiative antreprenoriale, prin politici publice locale, cât și prin obiective sau evenimente culturale de dimensiune regională și chiar națională.
Programul Operațional Regional a sprijinit și sprijină constant dezvoltarea Industriilor Culturale și Creative, prin finanțarea acordată antreprenorilor, prin susținerea restaurării și valorificării obiectivelor de patrimoniu, prin îmbunătățirea infrastructurii de educație, prin dezvoltarea turismului și, nu în ultimul rând, prin consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării. De asemenea, includerea Industriilor Creative și Culturale în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru a conturat si mai puternic profilul acestui sector, iar inițiativele locale emergente în ultima perioadă, respectiv apariția de noi hub-uri și spatii de co-working, dezvoltarea industriei de software și disponibilitatea finanțărilor pentru StartUp-uri – ne face să fim încrezători în capacitatea acestui sector economic de a acționa ca un motor de dezvoltare a Regiunii Centru” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Vizitele de studiu de la Alba Iulia și Sibiu sunt organizate în contextul celei de-a șasea a întâlniri internaționale a proiectului de cooperare interregională ”CRE:HUB” finanțat de Comisia Europeană, prin programul Interreg Europe. Bugetul alocat Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea implementării proiectului, are valoarea de 149.080,00 euro, din care 85% reprezintă cofinanțare FEDR, 13% reprezintă cofinanțarea națională iar 2% cofinanțarea proprie ADR Centru.