A DOUA SANSA IN AFACERI

Multe dintre intreprinderile stabile exista pentru ca fondatorii lor nu le-au abandonat dupa ce s-au izbit de primul obstacol. Esecul in afaceri trebuie luat in serios, dar pentru a exploata intregul potential pe care il au intreprinderile de a crea bunastare si locuri de munca in Europa, antreprenorii cu adevarat talentati trebuie sa stie ca exista posibilitatea de a mai face o incercare.

Demararea unei afaceri

Studiile arata ca europenii sunt relativ reticenti fata de asumarea riscurilor, lucru care ii impiedica pe multi oameni cu idei geniale de afaceri sa-si intemeieze propria companie. Cele mai frecvente ingrijorari sunt legate de riscul unui faliment si de pierderea bunurilor personale, un accent deosebit punandu-se pe impactul negativ asupra familiei. O alta piedica in calea antreprenoriatului european o reprezinta stigmatizarea esecului in afaceri. Pentru a incuraja cat mai multe persoane sa inceapa propria afacere, trebuie adoptata o atitudine pozitiva fata de asumarea riscurilor si esec, si trebuie imbunatatit accesul la servicile de sprijin pentru afaceri.

Cand situatia devine dificila

Intreprinderile mici sunt cele care se confrunta cel mai des cu dificultati financiare, intrucat le lipsesc resursele necesare pentru a se adapta la conditiile unei piete in schimbare rapida. Insa patrimoniul intreprinderilor care pot fi salvate ar avea o valoare mai ridicata daca ar continua sa fie exploatat, decat daca ar fi vandut pentru a putea plati creditorii. Aceasta abordare ar fi mai favorabila pastrarii locurilor de munca, le-ar permite creditorilor sa-si recupereze o mai mare parte din investitii si ar da intreprinderilor posibilitatea de a contribui in continuare la dezvoltarea economiei. Totusi, daca salvarea unei intreprinderi prin restructurare se dovedeste a fi imposibila, aceasta ar trebui sa fie lichidata, pentru a minimaliza pierderile suferite de partile implicate, cu toate ca falimentul lasa datorii neplatite, distruge capitalul si locurile de munca.
 

Relansarea

Antreprenorii care au incercat, dar au dat gres, au nevoie de o a doua sansa. Studiile arata ca ei invata din propriile greseli, contribuind la cresterea PIB-ului, a ratei de ocupare a fortei de munca si a productivitatii. Pentru ca Europa sa poata exploata intregul potential al persoanelor care demareaza afaceri pe cont propriu, Comisia Europeana pune la dispozitia antreprenorilor europeni o serie intreaga de servicii si instrumente de suport al afacerilor, menite sa asiste intreprinderile noi si cele deja consacrate in fiecare stadiu al evolutiei lor.

Pentru mai multe informatii despre acest subiect va invitam sa accesati pagina de internet a Comisiei Europene – Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie la sectiunea „sme2chance”: http://ec.europa.eu/sme2chance