Aspecte ale nivelului de dezvoltare sociala si educationala la nivelul Regiunii Centru

Construirea Europei sociale, intarirea coeziunii sociale a continentului se afla in centrul politicii comune europene, constituind unul din principiile directoare statuate in noul tratat al Uniunii Europene adoptat la finele anului 2007.

Dezvoltarea capitalului uman, amplificarea rolului cunoasterii in toate domeniile economice si sociale, alaturi de sprijinirea categoriilor si grupurilor de persoane vulnerabile se numara, in mod firesc, printre prioritatile politicilor comunitare in perioada urmatoare. Astfel, in cadrul Strategiei Europa 2020, documentul programatic al Uniunii Europene pentru urmatorii 10 ani, sunt incluse trei prioritati strategice pentru statele Uniunii, dintre care doua vizeaza in mod direct domeniul cercetarii si sfera socialului.

Prin aceasta analiza regionala s-au studiat si trecut in revista principalele aspecte la nivelul Regiunii Centru: nivelul de dezvoltare exprimat prin indicatori sintetici, infrastructura educationala si de cercetare, infrastructura sociala, infrastructura de sanatate si mai ales dezvoltarea durabila a regiunii prin implementarea de proiecte din Programul Operational Regional