Patrimoniul cultural al unei regiuni include toate urmele activitatii umane descoperite in mediul inconjurator. Acestea sunt surse de informatii de neinlocuit privind viata si ocupatiile oamenilor din diferite epoci si dezvoltarea aptitudinilor artisitce si tehnice de-a lungul timpului. Deoarece monumentele, siturile si mediile culturale sunt resurse care pot fi reinnoite, administrarea lor trebuie facuta pe termen lung. Monumentele si siturile culturale sunt surse de experiente emotionale si estetice unice, iar din acest motiv societatea moderna nu are decat de castigat din conservarea si utilizarea activa a patrimoniului sau.
Pe teritoriul Regiunii Centru se afla monumentele istorice si de arhitectura foarte variate stilistic, datand din perioade istorice diferite si reflectand cultura autohtona, pe cea maghiara si germana, culturi care s-au influentat reciproc in aceasta zona. Acest mozaic cultural se constituie intr-o atractie turistica importanta, care da o nota specifica Regiunii. Prezentam succint cele mai reprezentative monumente cu valoare istorica si arhitecturala din Regiune. Cele mai semnificative monumente istorice si de arhitectura din Regiune sunt: Castelul Bran–Brasov; Cetatea Vauban Alba Iulia, cetatile medievale de la Brasov, Sibiu, Sighisoara, Sebes, Fagaras, Targu-Mures, Balvanyos; orasul Brasov cu principalele sale obiective – Biserica Neagra care constituie o emblema (cel mai estic monument gotic al Europei), Biserica Sf. Bartolomeu, zidurile de incinta cu bastioanele Tesatorilor, Fierarilor, Turnul Negru, Turnul Alb, Poarta Schei si Poarta Ecaterinei. Muzeul judetean de Istorie, Muzeul Primei Scoli Romanesti, Muzeul de Arta, Muzeul de etnografie si Casa Muresenilor; cetatea Sibiului cu cele mai importante monumente de arhitectura: pietele Huet, Piata Mica, Casa Artelor, catedrala evanghelica-monument gotic, Piata Mare; Castelul Lazar de la Lazarea – jud. Harghita; atractii unice sunt monumentele arhitecturale si istorice secuiesti, bisericile fortificate si artizanatul din aceasta zona. Muzeele de istorie, arta, etnografie, bibliotecile documentare din Sibiu, Targu Mures, Brasov, Alba Iulia adapostesc obiecte de patrimoniu deosebit de interesante.
Conservarea patrimoniul arhitectonic este importanta din mai multe motive. In primul rand, acesta este o sursa unica de informatii despre trecutul unei zone. Cladirile pot avea o valoare simbolica pentru comunitatile locale in care sunt situate, adaugandu-se astfel la simtul istoriei si al identitatii al locuitorilor respectivi. De asemenea, calitatile estetice si artisitce ale unor cladiri le fac importante pentru conservare. O buna administrare a patrimoniului arhitectonic este o parte esentiala a efortului de dezvoltare durabila si de reducere a consumului de materii prime si a poluarii.
De mare valoare peisagistica si stiintifica sunt si parcurile nationale din Regiunea Centru: Parcul National Bucegi, Parcul Natural Piatra Craiului, Parcul natural Muntii Apuseni, Parcul National Calimani Sud, Cheile Bicazului – Hasmas, Parcul natural Fagaras, Podragu-Suru, Parcul natural Dumbrava Sibiului, Parcul natural Muntii Cindrelului.
Regiunea Centru este detinatoarea unor resurse balneare extrem de diverse si numeroase (ape minerale, ape de zacamant, lacuri sarate, namoluri sapropelice, gaze mofetice etc.). Judetele cele mai bogate in resurse sunt Harghita si Covasna, urmate de Mures, Sibiu, Brasov si Alba.
Regiunea Centru beneficiaza de un valoros patrimoniu turistic antropic, reprezentat prin numeroase monumente istorice, de arhitectura si arta, edificii religioase, muzee si case memoriale, arhitectura si creatie tehnica populara, manifestari populare traditionale, etnografie si traditie orala, importante institutii culturale si de stiinta, personalitati locale, traditii culturale ale minoritatilor. Compozitia etnica eterogena a Regiunii si-a pus amprenta asupra diversitatii culturale a acesteia. Eterogenitatea etnica reprezinta unul dintre atuurile Regiunii, care o individualizeaza fata de celelalte regiuni.