Regiunea de Dezvoltare Centru este situata in interiorul arcului carpatic romanesc, fiind srtabatuta de meridianul 25º long.E si paralela de 46º lat. N, avand legaturi radiare cu 6 din cele 7 regiuni de dezvoltare. situarea la intersectia unor rute de transport rutier si feroviar deosebit de importante a contribuit la dezvoltarea regiunii.
Caracterisitici precum : diversitatea multietnica (35% din populatia regiunii este reprezentata de diferite etnii: maghiari, rromi, germani, etc.), existenta interferentelor culturale si o mare varietate de traditii si obiceiuri, predominanta reliefului muntos (47% din suprafata regiunii este ocupata de munti), gradul mare de urbanizare (regiunea are cel mai ridicat grad de urbanizare dupa Regiunea Ilfov) ii confera Regiunii Centru unicitate in raport cu celelalte Regiuni de dezvoltare.
Varietatea peisagistica a reliefului, a obiectelor turistice naturale si antropice, a patrimoniului cultural, a resurselor de subsol si suprafata, ofera Regiunii Centru largi perspective de dezvoltare atat la nivel micro cat si macroregional.
Potentialul natural a Regiunii Centru a creat posibilitatea diversificarii activitatilor economice, crand in acelasi timp conditii favorabile de habitat. In Regiunea Centru, industria are vechi tradiitii datorita variatelor bogatii naturale si a unor condtii social-istorice specifice. Activitatile mestesugaresti sant prezente aici inca din antichitate, primele organizari industriale fiind realizate in Evul Mediu, iar concentrarile ulterioare au creat premisele aparitiei unor centre industriale puternice care acum tind sa isi revina dupa declinul determinat de restructurarea industriala. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in domeniul constructiilor, al serviciilor, la polul opus fiind agricultura. Cele mai spectaculoase cresteri ale productiei industriale la nivelul regiunii s-au inregistrat in judetele Alba si Brasov.
Structura Regiunii Centru este una policentrica, cu mai multi poli de dezvoltare care radiaza pe efectul de halo, pe de o parte, iar pe de alta parte, daca se ia in considerare conceptul de dezvoltare in valuri progresive pe directia vest – est, dupa dezvoltarea sustinuta a judetelor de pe granita vestica, dinamica se accentueaza, in mod natural, catre centrul tarii.
Desi se situeaza pe locul trei ca nivel de dezvoltare socio-economica in raport cu celelalte 8 regiuni de dezvoltare, Regiunea Centru se afla inca mult in urma altor regiuni din statele Uniunii Europene.
Programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013 este destinat sa sustina dezvoltarea regiunilor prin crearea si dezvoltarea unei infrastructuri moderne si functionale, stimularea dezvoltarii microinterprinderilor ca importanti generatori de locuri de munca, reabilitarea si protejarea patrimoniului natural si antropic in scopul valorificarii turistice a acestuia, dezvoltarea urbana durabila a oraselor.
Valoarea totala a finantarii alocate Regiunii Centru din POR este de 480 milioane de Euro.