La sfarsitul lunii martie, membrii Consortiului Regional – Regiunea Centru au participat la o vizita de studiu in Regiunea Rhone-Alpes din Franta, in cadrul proiectului „CONSOLIDAREA CAPACITATII INSTITUTIONALE A CONSORTIULUI REGIONAL (CR) LA NIVELUL REGIUNII CENTRU”. Vizita, la care a participat o delegatie din conducerea ADR Centru, a avut ca scop documentarea membrilor Consortiului, pentru aspectele privind metodele de invatare si formarea cetatenilor, inclusiv referitoare la relatia dintre intreprinderi si sistemul de formare profesionala.
Consortiul de Dezvoltare Regionala este o structura parteneriala regionala infiintata cu scopul de a contribui la imbunatatirea corelarii ofertei educationale cu cererea de pe piata fortei de munca. Activitatea principala a Consortiului Regional consta in elaborarea Planului Regional de Actiune pentru Invatamant Profesional si Tehnic. Proiectul „Consolidarea capacitatii institutionale a Consortiului Regional (CR) al Regiunii de Dezvoltare Centru”, finantat din Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” isi propune sa sprijine dezvoltarea institutionala a CR prin organizarea unor schimburi de experienta, activitati de peer learning cu alte Consortii Regionale din Romania si desfasurarea unor workshop-uri care au ca scop cresterea valorii adaugate a contributiei membrilor CR la activitatea acestuia si in special la realizarea, implementarea si monitorizarea PRAI.
In cadrul acestei vizite, membrii Consortiului Regional Centru au facut schimb de informatii cu reprezentantii Consiliului Regional din Lyon, care face parte din Regiunea Rhone-Alpes. Din punct de vedere al dezvoltarii economice, aceasta regiune este a doua din Franta, dupa Paris. Rolul regiunilor in sistemul de invatamant francez este de a contribui la definirea cartei de formare prin invatare si de a finanta functionarea centrelor de formare, cu sprijinul structurilor de nivel national. Membrii Consortiului RegionalCentru au constatat cum este sustinut efortul angajatorilor francezi, prin stimulente financiare pentru persoanele care se gasesc in perioada de pregatire. Atentia Consiliului Regional din Lyon este indreptata catre cursurile de formare pentru tineri, metodele noi de invatare, formarea profesionala a cetatenilor, precum si catre relatia dintre intreprinderi si formarea profesionala. In cadrul discutiilor si intalnirilor bilaterale, atat partea franceza, cat si oaspetii din Romania au convenit ca este esential sa fie identificate problemele tinerilor care sunt in situatia de a lua o decizie in ceea ce priveste incadrarea lor intr-o forma de invatamant sau in munca. Scopul acestei activitati este de a reduce numarul tinerilor care nu sunt integrati in niciunul dintre aceste sisteme. Pe parcursul vizitei, delegatia romana a vizitat mai multe centre de formare profesionala si licee de specialitate, din zonele Grenoble si Anecy.
”Deoarece rolul Consortiului Regional Centru este de a crea si monitoriza planurile regionale si locale de actiune care reflecta corelarea dintre invatamant si piata muncii, acest gen de vizite de studiu, in Franta si Germania, sunt utile pentru schimbul de experienta. Trebuie sa putem dezvolta o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva. Fundamentarea viitoarelor directii de dezvoltare, in baza carora se vor acorda finantarile in perioada 2014-2020, se axeaza pe legatura dintre pregatirea sistemului educational si capacitatea de absorbtie a fortei de munca. Orientarea profesionala catre domeniile cele mai potrivite, atat pentru tineri, cat si pentru adultii care schimba domeniul de activitate, este o problema care necesita mare atentie si implicare de nivel local si regional. Prin corelarea ofertei invatamantului profesional si tehnic, dar si a invatamantului superior cu cererea de pe piata muncii va creste gradul de ocupare al cetatenilor si se va asigura coeziunea sociala la nivelul intregii regiuni”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul „Consolidarea capacitatii institutionale a Consortiului Regional (CR) al Regiunii de Dezvoltare Centru” se deruleaza pe o perioada de 24 de luni, cu un buget total de 1.846.061 lei.