Uniunea Europeana asculta si incurajeaza initiativa cetateneasca!

Cetatenii din intreaga Europa isi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importanta pentru ei si pot solicita Comisiei Europene sa ia masuri in acest sens. Initiativa cetateneasca europeana ofera oamenilor din statele membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, cel putin un milion de cetateni putand cere Comisiei Europene sa faca o propunere legislativa.

O initiativa cetateneasca europeana este o invitatie adresata Comisiei Europene de a propune legislatie pe probleme in care UE are competenta de a legifera. O initiativa cetateneasca trebuie sa fie sustinuta de cel putin un milion de cetateni ai UE, provenind din cel putin 7 state membre din cele 27. In fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un numar minim de semnatari. Normele si procedurile care reglementeaza initiativa cetateneasca sunt prezentate in Regulamentul nr 211/2011 al UE, adoptat de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene.

Accesand site-ul Comisiei Europene, la urmatorul link http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro, putem propune o initiativa sau o propunere legislativa. Inregistrarea initiativelor este un element pregatitor important in cadrul acestui proces. Cererile trebuie depuse de un comitet al cetatenilor compus din cel putin sapte cetateni ai UE care isi au resedinta in cel putin sapte state membre diferite ale Uniunii.

“Este o oportunitate extraordinara, care ne este oferita de Uniunea Europeana acum, in calitate de cetateni ai Europei, sa putem propune sau sesiza aspecte in cazul in care consideram ca este nevoie de o propunere legislativa sau ca nu ne sunt respectate drepturile. Trebuie doar sa avem initiative si idei pe care sa le sustinem cu argumente concrete, sa justificam de ce dorim sa schimbam ceva. In cazul in care nu avem initiative putem urmari site-ul Comisiei pentru a vedea ce propun ceilalti cetateni ai Europei si sa sustinem alte propuneri. Acest proces demonstreaza deschiderea Uniunii Europene si dorinta de a implica cetatenii in procesele legislative, aspect ce ar trebui sa caracterizeze democratia din orice tara a Uniunii Europene. Noi suntem deschisi sa sustinem propunerile comitetelor cetatenesti din Regiunea Centru”
, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Odata ce a fost inregistrata cererea pentru o initiativa concreta, Comitetul are la dispozitie 12 luni pentru colectarea declaratiilor de sustinere necesare din cel putin sapte state membre. Pentru a fi contabilizat ca facand parte din cele sapte state membre s-a stabilit ca pragul de sustinatori necesar sa fie egal numarului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv inmultit cu 750. Orice cetatean avand varsta de vot necesara participarii la alegerile pentru Parlamentul European (in prezent de 18 ani in toate statele membre, cu exceptia Austriei, in care este de 16 ani) poate sustine o initiativa.

Numarul declaratiilor de sustinere trebuie sa fie certificat de catre autoritatile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispozitie trei luni pentru a analiza initiativa si a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, in care acestia sa poata explica in detaliu problemele ridicate in cadrul initiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-si prezenta initiativa in cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Atasam spre informare: Ghidul ”Initiative Cetatenesti” si Regulamentul 211/2011 al CE.