PROGRAMUL TRANZITIE JUSTA IN REGIUNEA CENTRU
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranzitie Justa 2021-2027 gestioneaza peste 235 milioane euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv companiilor si administratiilor publice locale din judetul Mures – pentru a face fata provocarilor economice si sociale legate de tranzitia catre o economie verde. Fondul pentru o Tranzitie Justa (FTJ) este menit sa atenueze costurile socio-economice generate de tranzitia climatica, sprijinind diversificarea si reconversia economica a mai multor regiuni europene.
In cadrul Programului de Tranzitie Justa 2021-2027, pe componenta “Investitii pentru dezvoltarea IMM care sprijina cresterea durabila si crearea de locuri de munca”, s-au semnat pana in prezent 19 contracte de finantare in valoare de 218,671,840.66 lei, valoarea nerambursabila fiind de 120,504,630.01 lei. Prin aceste resurse nerambursabile sunt sustinute investitiile productive in intreprinderile mici si mijlocii, crearea de noi intreprinderi, cercetarea si inovarea, reabilitarea mediului, energia curata, perfectionarea si recalificarea lucratorilor, asistenta pentru cautarea unui loc de munca si incluziunea activa a programelor destinate persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, precum si transformarea instalatiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon pentru reducerea poluarii si protejarea locurilor de munca.
„Judetul Mures are alocata prin Programul de Tranzitie Justa – pe care il gestionam in regiunea noastra in calitate de Organism Intermediar – o suma de aproape 235.5 milioane euro pentru dezvoltarea intreprinderilor si a antreprenoriatului, sprijinirea tranzitiei fortei de munca, productia de energie verde accesibila si mobilitate nepoluanta, pentru ecologizarea si reconversia imobilelor afectate de activitati economice in declin sau in transformare, precum si pentru investitii productive in intreprinderi mari, cu includerea prealabila a acestora in Planul Teritoriale aferente judetului.
In cadrul apelului dedicat IMM-urilor au fost depuse 87 de cereri de finantare, care acopera 200% din alocarea disponibila. Din pacate, procesul de contractare se desfasoara anevoios si nu avem contractata decat aproximativ o treime din suma alocata. Suntem constienti de nevoia de finantare pentru investitiile mediului de afaceri si doresc sa va asigur ca vom face toate demersurile necesare pentru a abosrbi resursele disponibile. La propunerea noastra, MIPE a prelungit deja contractarea PTJ pana la sfarsitul lunii ianuarie 2025. De asemenea, doresc sa transmit tuturor beneficiarilor ca intreaga echipa a ADR Centru le va fi un partener care va oferi sprijin pe tot parcursul implementarii. Consider ca investitiile autoritatilor publice asigura premisele de baza in dezvoltarea unei localitati sau regiuni, insa mediul de afaceri este motorul care duce mai departe inovatia si dezvoltarea economica, contribuind la crearea de locuri de munca si la imbunatatirea standardului de viata”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Companiile din sectorul privat au putut depune proiecte cu valori cuprinse intre 200.000 euro si 8.000.000 euro, pentru dezvoltarea investitiilor productive si crearea de locuri de munca, inclusiv formarea, perfectionarea si recalificarea persoanelor afectate de tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic.
In acest context, ADR Centru a organizat ieri, 19.12.2024, o noua sesiune tehnica de informare privind etapele de implementare a proiectelor finantate prin acest apel. Evenimentul s-a desfasurat online, mai mult de 20 reprezentanti ai mediului de afaceri discutand cu expertii Organismului Intermediar pentru Programul Tranzitie Justa 2021-2027 din Regiunea Centru.
Pe parcursul evenimentului au fost discutate cerintele aplicabile in cadrul apelului, aspecte tehnice referitoare la derularea procesului de monitorizare, detalii privind verificarea si avizarea cheltuielilor realizate de beneficiari, verificarea achizitiilor derulate de acestia si a felului in care trebuie sa evite conflictul de interese in implementarea proiectelor lor, toate explicitate cu prezentari de caz. De asemenea, in cadrul intalnirii s-au prezentat si regulile de comunicare si vizibilitate a proiectelor cofinantate de Uniunea Europeana, fiecare prezentare avand si propria sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la temele mentionate.
Pentru informatii suplimentare despre Programul Tranzitie Justa in Regiunea Centru, inclusiv ghidurile de finantare si calendarul apelurilor, va invitam sa consultati pagina dedicata programului, disponibila aici: https://www.adrcentru.ro/ptj-centru/. Detalii despre implementarea PTJ in Romania regasiti pe pagina MIPE: https://mfe.gov.ro/ptj/despre-program-programare/