Proiectul GRISI PLUS abordeaza procesul de dezvoltare regionala dintr-o perspectiva noua, utilizand informatiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme si aplicatii informatice specifice, pentru imbunatatirea nivelului de atractivitate economica a zonelor rurale din Europa. Factorii de decizie de la nivel local si regional pot folosi acest tip de informatii in sprijinul elaborarii unor planuri si strategii de atragere de noi locuitori si initiative economice in zonele rurale cu risc de depopulare. De asemenea, instrumentele geomantice pot fi folosite pentru promovarea produselor locale si pentru imbunatatirea atractivitatii turistice a zonelor rurale.
Pe durata celor 3 ani de desfasurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniti din 11 state membre ale Uniunii Europene, parteneri printre care se numara si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, vor avea la dispozitie un buget de peste 1,7 milioane euro, pentru a identifica si impartasi cele mai bune practici din acest domeniu. ADR Centru dispune de o alocare totala de circa 85.000 euro, din care 2% reprezinta co-finantarea proprie, pentru organizare si participare la schimburi de experienta dedicate cresterii atractivitatii economice a zonelor rurale.
Proiectul GRISI PLUS va debuta in mod public in data de 9 februarie 2012, in cadrul unei Conferinte internationale de lansare a proiectului, ce va avea loc la Toulouse in Franta. Evenimentul va fi organizat de Camera de Comert si Industrie din Gers – Franta, partenerul lider al proiectului GRISI PLUS, si va mai inclu-de o serie de intalniri de lucru si vizite de studiu, ce vor fi desfasurate in zilele premergatoare Conferintei de lansare.
„Proiectul GRISI PLUS vine sa extinda si sa dezvolte initiativele ADR Centru de aplicare a tehnologiei GIS in procesul de planificare si programare a dezvoltarii regionale, prin utilizarea acesteia in scopul imbunatatirii atractivitatii zonelor rurale aflate in declin. Acest proiect completeaza o alta initiativa INTERREG IV C implementata de ADR Centru, respectiv proiectul DART, prin care sunt cautate solutii la declinul demografic si imbatranirea populatiei, procese care afecteaza din punct de vedere economic, social si administrativ, in special zonele rurale din Regiunea Centru. Impreuna cu partenerii regionali de la nivelul autoritatilor locale si judetene vom incerca sa identificam cele mai bune solutii pentru eficientizarea politicilor de dezvoltare economica, prin cresterea utilizarii sistemelor geografice informatice, ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic si administrativ", a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregionala finantate in cadrul programului INTERREG IV C al Comisiei Europene, implementate la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Celelalte 3 initiative vizeaza domeniile: imbatranire si declin demografic; sanatate in alimentatie; si instrumente financiare de tip non-grant pentru intreprinderi.