Ultimele noutăți despre fondurile europene pentru mediul privat

La evenimentul ”Finantari pentru mediul privat”, desfasurat in 19.11.2020, s-au inscris peste 120 persoane din Regiunea Centru si nu numai, mai mult de 50% dintre cei inscrisi fiind reprezentanti ai microintreprinderilor. Prezentarile, link-ul inregistrarii video si raspunsurile la intrebarile adresate, le gasiti atasate acestui material.

A fost un eveniment online ce s-a adresat celor ce sunt interesati de fonduri pentru a demara un start-up, pentru a dezvolta activitatile microintreprinderilor si ale intreprinderilor mici.  Evenimentul a fost organizat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru si structura gazda Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, alaturi de gazde participand si reprezentantii Ministerului Economiei si ai Agentiei pentru Finantarea investitiilor in Mediul Rural.

Discutiile au inceput cu o scurta prezentare a impactului fondurilor nerambursabile alocate firmelor private la nivelul Regiunii Centru,  sustinuta de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. O interventie importanta a avut doamna Madalina Novac, director executiv AIMMAIPE Bucuresti, care a sustinut o prezentare a Programelor de finantare guvernamentale – Start-Up, granturi si investitii derulata la nivel national. Discutiile au continuat apoi cu prezentarea fondurilor europene 2021-2027 pentru mediul privat din mediul rural realizata de doamna Lidia Delia Bogdan, director general adjunct CRFIR 7 Centru din Alba Iulia, alaturi de doamna director Emilia Luciana Sdira. Agenda zilei a mai propus participantilor prezenti o prezentare a fondurilor sau a serviciilor derulate prin ADR Centru, respectiv a fondurilor europene 2021-2027 pentru mediul privat, derulate prin Programul Operational Regional 2021-2027, sustinuta de domnul Ioan Levitchi, a Programului National de Digitalizare Microintreprinderi si IMM –  prezentat de doamna Adriana Scheau, precum si posibilitatile de identificare parteneri de afaceri internationali prin reteaua European Enterprise Network, prezentata de domnul Emil Toma. In final au fost prezentate sursele de informare privind la fondurile europene disponibile pentru societati comerciale, doamna Monica Jorj subliniind importanta publicatiei electronice elaborate de ADR Centru, Catalogul Surselor de Finantare Nerambursabile, apreciata de participanti ca fiind bine fundamentata si printre cele mai credibile de la nivel national.

Antreprenoriatul reprezinta esenta economiei de piata, fiind o activitate ce se poate practica la orice varsta, un motor de dezvoltare pentru orice economie, un cadru vital pentru locuri de munca, pentru veniturile familiilor. Economia romaneasca este inca in proces de dezvoltare, retehnologizare si modernizare, ADR Centru, fiind una dintre organizatiile ce a contribuit la sustinerea mediului de afaceri, prin atragerea de fonduri europene pentru investitii in mediul privat. Din 2007 pana in prezent, ADR Centru a evaluat aproape 2900 cereri de finantare si am finantat peste 1.600 de proiecte ale firmelor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu o valoare totala contractata de peste 660 milioane euro strict numai pentru mediul de afaceri din toate cele sase judete. Sumarizand, putem spune ca, in total, am sprijinit direct crearea a peste 5.000 de noi locuri de munca si mentinerea altor peste 30.000, achizitionarea a mai mult de 5.000 de bucati echipamente industriale si a mai mult de 1.000 echipamente IT, la care se adauga, construirea sau modernizarea a mai mult de 32.000 mp hale industriale si spatii de birouri, in Regiunea Centru” au fost informatiile prezentate de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.  

In acest an, mediul privat a trebuit sa faca fata unor situatii grele, dar, daca e sa privim dincolo de aceste incercari, putem vedea ca aceste provocari au ”fortat” antreprenorii sa devina ceva mai inventivi, sa-si diversifice serviciile, sa-si regandeasca strategiile si sa se adapteze noilor conditii de piata.

Din acest motiv, autoritatile, sustinute si de Uniunea Europeana, au incercat sa vina in intampinarea cerintelor mediului privat, au fost deschise masuri de sprijin financiar, iar parte din solicitarile adresate statului de catre reprezentantii firmelor si-au gasit raspuns sau o mai mare deschidere pentru solutionare.

Majoritatea activitatilor economice au suferit din cauza pandemiei, solidaritatea si sustinerea mediului privat fiind foarte importante.

  • Comisia Europeana a mobilizat 8,4 miliarde euro sub forma de granturi si imprumuturi, dar si sub forma unei serii de instrumente financiare personalizate, pentru a sprijini economia tarilor europene si, in special, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) in vederea adaptarii la criza. De asemenea, aproximativ 1,4 miliarde euro au fost canalizate prin intermediul Fondul Social European pentru ajutarea cetatenilor si salvarea locurilor de munca.
  • Raspunsul Uniunii Europene la criza economica determinata de coronavirus s-a concretizat prin implementarea unor initiative financiare dedicate sustinerii mediului privat si a angajatilor. Astfel, au fost lansate doua initiative majore: Initiativa pentru investitii ca reactie la coronavirus (CRII) si Initiativa-plus pentru investitii in raspunsul la coronavirus (CRII +). Fondurile UE au ajutat comunitatile nationale, regionale si locale sa faca fata impactului socio-economic negativ al pandemiei de coronavirus.
  • Totodata la nivel european s-au adoptat norme temporare privind ajutoarele de stat, astfel incat guvernele sa poata pune la dispozitia economiei lichiditati pentru a sprijini cetatenii si pentru a salva locuri de munca in UE. Ca exemplu, in cazulRomaniei: Guvernul a emis OUG nr. 130/31 iulie 2020 in baza careia se acorda microgranturi, granturi pentru capital de lucru si granturi pentru investitii productive pentru firmele a caror activitate a fost afectata de raspandirea virusului SARS-CoV-2.
  • Tot pentru sprijinul mediului de afaceri si al cetatenilor, Comisia a infiintat Instrumentul de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj intr-o situatie de urgenta (SURE).Acesta a devenit activ in luna septembrie 2020 si are scopul de a ajuta oamenii sa isi pastreze locul de munca in timpul crizei. Conform evaluarii Comisiei Europene, masurile eligibile in cadrul instrumentului SURE sunt somajul tehnic, programul de munca flexibila, scheme destinate unor categorii de liber profesionistii a caror activitate a fost redusa/intrerupta urmare a pandemiei COVID-19, precum si sporuri si alte masuri similare acordate personalului medical pentru recunoasterea meritelor acestora. Aceste masuri sunt deja implementate de catre Guvern si multe firme au putut beneficia de ele.

Vorbind la nivel regional, in perioada imediat urmatoare, ADR Centru va gestiona cea de-a doua actiune de finantare cuprinsa in Programul National de Digitalizare a microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, avand alocat un buget pentru Regiunea Centru de 12.438.000 euro. Nu in ultimul rand, asteptam lansarea nationala a Planului National de Recuperare si Rezilienta, unde, in cadrul unui pilon specific, este prevazuta finantarea cresterii competitivitatii mediului de afaceri prin acces la retehnologizare, automatizari industriale, digitalizare precum si prin imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor obtinute de acestea; cresterea aportului activitatilor de transfer tehnologic la obtinerea de produse si servicii inovative competitive pe piata, digitalizarea activitatilor pentru marile servicii publice din domeniul sanatatii si educatiei si cresterea capacitatii de rezilienta a Romaniei in domeniul sanatatii si a crizelor alimentare – suma alocata la nivel national fiind de peste 5 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 a fost gandit un pachet de redresare economica in valoare totala de 1.800 miliarde euro, la nivel european. Din aceasta suma, pentru Romania vor fi disponibili aproape 80 de miliarde de euro (79.917.000.000 euro), in cadrul bugetului multianual 2021-2027, din care o parte din resurse vor putea fi folosite pentru a pune in practica planul de redresare in urmatoarea perioada.

Despre toate aceste aspecte au vorbit invitatii evenimentului si reprezentantii ADR Centru.

 Aveti mai jos prezentarile sustinute: 

Programe de finantare guvernamentale – Start-Up, granturi si investitii 

Programul National de Digitalizare a IMM-urilor

Oportunitati de finantare IMM-uri mediul urban 2021-2027

Servicii pentru afaceri la nivelul Regiunii Centru – EEN

Surse de informare si abonare pe tema fondurilor europene disponibile

Inregistrare video eveniment: Prezentari, intrebari si raspunsuri din timpul evenimentului

Chestionar eveniment: https://tinyurl.com/yymq9fc3