Toleranta, increderea si eliminarea prejudecatilor au fost prezenta-te intr-un mod inedit!

In cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, in perioada 23-30 octombrie, Regiunea Centru si judetul Alba au gazduit intalnirea dintre 14 tineri germani si 10 colegi de-ai lor romani, pentru a crea, prin cultura, o punte peste generatii. Acest proiect educational a fost finantat de Guvernul Landului Brandenburg, pentru a permite generatiei tinere sa vorbeasca deschis despre toleranta, incredere si lupta impotriva prejudecatilor, in oua regiuni europene care deruleaza un parteneriat activ de aproape 15 ani. Cel mai important lucru a fost ca prin acest proiect s-a reusit continuarea schimburilor culturale intre tinerii din cele doua tari, principalul mijloc de a se cunoaste si de a interactiona impreuna fiind teatrul.

In acest an a avut loc cea de-a doua editie de schimb cultural intre tinerii din Landul Brandenburg si cei din Regiunea Centru, sub umbrela activitatilor de teatru, dar si prin vizite in diverse puncte de atractie turistica din zona centrala a Transilvaniei. Prima editie a avut loc in perioada 2012/2013 si a avut foarte mare succes, 16 tineri din Romania vizitand Germania in aceasta perioada. Coordonarea acestor schimburi culturale este realizata de Reprezentanta Landului Brandenburg in Regiunea Centru, SC ManCom Centru SRL, respectiv de catre doamna dr. Birgit Schliewenz. Schimburile culturale, intalnirile intre tineri si workshop-ul de teatru au fost finantate de Ministerul pentru Justitie, Europa si Protectia Consumatorilor din Landul Brandenburg. Fiecare editie a evenimentului comporta 2 parti: o saptamana tinerii se reunesc in judetul Alba – Regiunea Centru si apoi o alta saptamana in Landul Brandenburg. Daca pentru prima editie a evenimentului tinerii germani au provenit din sudul Landului Brandenburg, respectiv din Luckau, in acest an oaspetii romanilor au venit din Potsdam, capitala Landului, iar tinerii romani vor merge in acest oras in a doua jumatate a anului 2017, pentru continuarea dezvoltarii piesei de teatru experimental care a avut premiera la sfarsitul saptamanii trecute la Alba Iulia. Evident, in cadrul acestor schimburi culturale tinerii romani si germani au legat o prietenie stransa si s-au familiarizat cu cultura si istoria fiecareia dintre cele doua regiuni europene.

In acest an, in data de 28 octombrie 2016, sala Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia a fost locatia unde circa 400 de tineri romani au vizionat premiera piesei "Teatru conectat. Povestiri si Istorie. Transpuneri in prezent si viitor", prin care personaje istorice au vorbit despre probleme contemporane si au oferit o lectie de toleranta si incredere. Inclusiv domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, alaturi de cadre didactice de la scolile din Alba Iulia si de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, impreuna cu reprezentanti ai conducerii ADR Centru si alti invitati, au fost deosebit de placut impresionati de felul in care a prins viata aceasta piesa.
Saptamana de repetitii din judetul Alba s-a scurs foarte repede, sub conducerea a doua cadre didactice specializate in teatru. In acelasi timp tinerii au avut posibilitatea de a face excursii si de a se bucura de frumusetile Regiunii Centru si ale judetului Alba. Pe scena, tinerii au transpus in viata, cat mai bine, ideea de baza a piesei, de a pune pe primul plan toleranta intre oameni. Folosind o satira dura, uneori poate chiar prea dura, au fost punctate mule disfunctionalitati din societatea romaneasca, privite prin ochii unei ipotetice familii de germani care viziteaza tara noastra. Doua emblematice personaje istorice, Friedrich cel Mare (Friedrich al II-lea) din Germania si Vlad Tepes – Dracula, din Romania, au comentat diferite situatii sociale, cum ar fi atitudinea fata femei, fata de copiii cu dizabilitati, protectia animalelor, dar si problemele specific romanesti: cersetoria, spaga, maidanezii, saracia si multe altele. Poate putin surprins la inceput, auditoriul a fost cucerit de modul franc cum, la sfarsit, infatuarea si intoleranta germanilor a fost ”pusa la punct”, prin felul in care tinerii au reusit sa rastoarne curgerea ”fireasca” a evenimentelor si si-au justificat opinia. Un experiment teatral pe deplin reusit, prin care s-a reusit criticarea atitudinii simpliste a strainilor fata de Romania si fata de problemele societatii romanesti. Pana la urma, cei doi domnitori, reprezentativi pentru Istoria locurilor lor de bastina, au incercat sa sublinieze ca prezentul are nevoie de intelegere, deschidere, colaborare si parteneriat, nu de prejudecati si amplificarea unor false probleme. Astfel, scena albaiuliana a permis grupului de teatru ”TABULARASA” din Potsdam (Germania) si a colegilor romani de la Scoala Sf. Iosif din Alba Iulia, sa vorbeasca despre o cooperare pasnica si prietenoasa, intr-un prezent si un viitor comun.

Pe langa aceasta cooperare pe scena, pentru tinerii romani si germanii au constituit adevarate aventuri drumetiile in Trascaul de Sud, din Muntii Apuseni, dar si excursiile la Manastirea Ramet, la Sibiu, la Miercurea Sibiului si la Salina Turda. O impresie absolut deosebita a fost lasata oaspetilor de Cetatea Alba Carolina. Tinerii germani au fost foarte interesati de istoria Transilvaniei si in special a Alba Iuliei, care demonstreaza peste secole ca a reprezentat mereu un centru de cultura straveche, cu atat mai mult cu cat ei nu au stiut aproape nimic despre aceste locuri, inainte de vizita. Din aceste considerente, vorbind despre rezultatele acestei actiuni, doamna dr. Birgit Schliewenz a precizat: ”Putem evalua ca intalnirea din acest an a tinerilor germani si romani a reprezentat un real succes. In special valorile si atitudinea tinerilor romani i-au impresionat si au constituit un exemplu bun pentru tineri germani. In urma acestui schimb de experienta, valorile de viata si schimburile culturale intre tineri va continua anul viitor in Germania. Perioada cat ei au fost cazati si au facut repetitii la o pensiune din Apuseni le-a imbogatit experientele, le-a creat emotii necunoscute, le-a oferit din plin naturaletea si ospitalitatea romaneasca. Vreau sa multumesc tuturor celor care au facut posibil acest eveniment!”

”Am vazut cum acesti tineri, deveniti actori, isi imagineaza modul cum ar putea actiona marile figurile ale Istoriei in fata intolerantei si a prejudecatilor care se rasfrang asupra unei intregi natiuni. Frederic cel Mare din Brandenburg si Vlad Tepes – Dracula au prins viata in cadrul modern al scenei albaiuliene si au fost fericiti sa vorbeasca din nou, dar, de aceasta data, dandu-ne tuturor o lectie despre cooperare si intelegere. Ne-am bucurat alaturi de spectatori de o piesa de teatru experimental, in care personajele din trecut s-au intrepatruns cu viata contemporana, un alt fel de piesa de teatru, jucata cu si pentru tineri, dar deopotriva adresata si oamenilor mari. Acest gen de evenimente completeaza activitatile pe care le deruleaza Repre-zentanta din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in cooperare cu Agentia noastra, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, deoarece am dorit sa aratam publicului ca organizarea unor astfel de punti peste generatii si peste diferite societati duc la cresterea coe-ziunii regiunilor noastre la nivel european”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia
31.10.2016