Comisia Europeană a publicat recent Ediția 2024 a Tabloului de bord european al inovării (EIS)
Comisia Europeană a publicat recent Ediția 2024 a Tabloului european de bord al inovării (EIS), prin care evaluări comparative a performanțelor în inovare a Statelor Membre ale Uniunii Europene, a statelor învecinate și ale unor competitori globali. EIS se bazează pe 32 de indicatori care acoperă economia, afacerile și antreprenoriatul, profilurile de inovare, guvernanța și cadrul de politici, schimbările climatice și demografia.
Și în această ediție România rămâne un inovator emergent, într-un clasament structurat pe 4 categorii: Lideri în inovare, Inovatori puternici, Inovatori moderați și Inovatori emergenți. Performanțele României au crescut cu 1,5 puncte față de 2017 însă au scăzut cu 1,6 puncte față de 2023.
Mai multe detalii despre Tabloul european de bord al inovării pot fi consultate accesând link-ul: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/8a4a4a1f-3e68-11ef-ab8f-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-search.
O extensie regională a Tabloului european de bord al inovării (EIS) este Tabloul regional de bord al inovării (RIS), publicat la fiecare 2 ani, prin care evaluează performanța în materie de inovare a regiunilor europene pe baza unor indicatori specifici domeniului cercetării-inovării și a unor indicatori socioeconomici relevanți.
Fiind un instrument interactiv ce permite selectarea țărilor sau a regiunilor de interes, anul de evaluat și perioada de referință, RIS oferă o evaluare comparativă a performanțelor în materie de cercetare și inovare ale statelor membre ale UE și ale altor țări europene la nivel regional pentru perioada 2016-2023. Prin utilizarea acestui instrument, factorii de decizie politică împreună cu reprezentanții ecosistemelor de inovare pot evalua mai ușor punctele forte și punctele slabe ale propriilor sisteme de inovare și să identifice provocările care le stau în față.
Ediția din 2023 a RIS arată că performanța în materie de inovare a crescut în 211 din 239 regiuni europene. Performanța României s-a ameliorat ușor în ultimii ani, 6 din cele 8 regiuni românești, inclusiv Regiunea Centru, înregistrând progrese în materie de inovare.
În funcție de indicele lor de inovare, regiunile din Europa sunt clasificate în patru grupe de performanță: Lideri în inovare, Inovatori puternici, Inovatori moderați și Inovatori emergenți. În conformitate cu această metodologie, toate cele 8 regiuni din România sunt incluse în grupa ,,Inovatori emergenți”.
Mai multe detalii despre Tabloul regional de bord al inovării pot fi consultate accesând link-ul: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/statistics/performance-indicators/regional-innovation-scoreboard_en