Programul Sănătate în Regiunea Centru !
În contextul în care Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate a alocat primele contracte de finanțare către Organismul Intermediar Program Sănătate din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Priorităților 1 și 4 ale Programului, pentru proiectele etapizate finanțate în perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Regional sau Programul Operațional de Infrastructură Mare, ADR Centru a organizat o primă sesiune tehnică de informare privind etapele de implementare a proiectelor finanțate prin acest Program.
”Gestionăm acum 9 contracte de finanțare în cadrul Programului Sănătate – operațiuni etapizate din perioada 2014-2020 – și trebuie să depunem toate eforturile ca investițiile preconizate să se desfășoare corespunzător și la timp, pentru a crește calitatea actului medical oferit locuitorilor din județele Regiunii Centru. Valoarea totală a acestor contracte depășește 12,5 milioane euro, fondurile europene nerambursabile solicitate prin proiecte cifrându-se la aproximativ 9 milioane euro, pentru modernizarea infrastructurii medicale și energetice, precum și dotarea unităților sanitare cu echipamente moderne. Aceste unități vor oferi tratament ambulatoriu și de specialitate pentru mai mult de jumătate din pacienții din regiune. Pentru a ne asigura că am creat cele mai bune condiții să finalizăm aceste investiții, vom monitoriza atent felul în care autoritățile publice locale vor derula aceste proiecte. Astfel, nu doar ne susținem partenerii instituționali să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii regionale de sănătate din Regiune ci ne și angajăm concret în dezvoltarea sistemului medical, pentru ca acesta să răspundă nevoilor comunităților locale”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Pe parcursul evenimentului au fost discutate cerințele aplicabile în cadrul apelului de proiecte etapizate în cadrul Programului Sănătate, aspecte tehnice referitoare la derularea procesului de monitorizare, detalii privind verificarea și avizarea cheltuielilor realizate de beneficiari, verificarea achizițiilor derulate de aceștia și a felului în care trebuie să evite conflictul de interese în implementarea proiectelor lor, toate explicitate cu prezentări de caz. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-au prezentat și regulile de comunicare și vizibilitate a proiectelor cofinanțate de Uniunea Europeană, fiecare prezentare având și propria sesiune de întrebări și răspunsuri cu privire la temele menționate.
Evenimentul s-a adresat beneficiarilor proiectelor etapizate, contractate în cadrul următoarelor apeluri:
- PS/313/PS_P1/OP4/RSO4.5/PS_P1_RSO4.5_A2 Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor sprijinite prin POR 2014-2020 – (proiecte etapizate),
- PS/324/PS_P4/OP4/RSO4.5/PS_P4_RSO4.5_A8 Continuarea investițiilor pentru structuri care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic si din struct. mari consumatoare de energie electrica la nivelul spitalelor din sistemul sanitar de stat finanțate prin POIM 2014-2020 (proiecte etapizate)
- PS/321/PS_P4/OP4/RSO4.5/PS_P4_RSO4.5_A8 Investiții în infrastructurile publice de unități de primiri urgențe și compartimentele de primiri urgente (inclusiv cu echipamente și dispozitive medicale care deservesc UPU/ CPU) sprijinite prin POR 2014-2020 – (proiecte etapizate).
Informații de background
Programul Operațional Sănătate este unul dintre cele 16 programe finanțate din fondurile Politicii de Coeziune în perioada 2021-2027 în România, având un buget total de 5.88 miliarde Euro, din care 2.274 miliarde Euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene (1.624 miliarde Euro din FEDR și 650 milioane Euro din FSE+), iar 3.606 miliarde Euro este cofinanțarea națională. Programul Sănătate este structurat în 7 priorități, dintre care Prioritatea 1 vizează creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive.
ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Sănătate, îndeplinind atribuții privind urmărirea implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului, în Regiunea Centru. Această responsabilitate include gestionarea fondurilor europene alocate și asigurarea că proiectele sunt implementate conform planurilor și regulamentelor stabilite.
Pentru informații suplimentare despre Programul Sănătate în Regiunea Centru vă invităm să consultați pagina dedicată programului, disponibilă aici: https://www.adrcentru.ro/ps-centru/. Prezentările susținute în 7.11.2024 sunt publicate în secțiunea ”Implementarea în Regiunea Centru/Informații pentru beneficiari”!
Detalii despre implementarea Programului Sănătate în România regăsiți pe pagina coordonată de MIPE: https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/autoritatea-de-management-pentru-programul-sanatate/.