Romania gazduieste Biroul Platformei de Coordonare a Turismului Durabil din cadrul Conventiei Carpatice

Centrul National in cadrul Platformei Carpatice pentru Turism Durabil, primul la nivel national si al treilea in plan regional, dupa cele din Ucraina si Polonia, a fost inaugurat miercuri, 10.05.2017, la Brasov, de catre reprezentantii Ministerul Turismului si Consiliul Judetean Brasov, alaturi de condu-cerea ADR Centru si a Primariei municipiului Brasov, in parteneriat cu toate institutiile care au responsabilitati in domeniul turismului local si regional in arealul Muntilor Carpati.
Conventia Carpatica, structura care reuneste sapte tari central si est-europene – Republica Ceha, Polonia, Serbia, Romania, Republica Slovaca, Ungaria, Ucraina – stabileste cadrul general de cooperare in diverse domenii precum: conservarea biodiversitatii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apa, agri-cultura si silvicultura, transport, turism, industrie si energie. Romania a devenit tara semnatara a Conventiei Carpatice din anul 2006, asumandu-si obiectivul general al acestei conventii de la nivel european, acela de cooperare in vederea pastrarii si dezvoltarii durabile a arealului Muntilor Carpati, pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiilor locale si a conservarii valorilor naturale si culturale.
Din anul 2014 Romania si-a insusit prevederile unuia din cele 4 protocoale ale Conventiei Carpatice, respectiv Protocolul privind Turismul Durabil si Strategia pentru Dezvoltarea Turismului Durabil. Obiectivele majore ale acestei strategii dedicate turismului sunt: cresterea efectiva a nivelului de integrare dintre turism si alte sectoare relevante, respectiv elemente socio-culturale si ecologice, economice, cresterea participarii publice, constientizarii si conservarii interesului fata de turismul in Carpati. In ultimul trimestru al anului trecut, cu spri-jinul direct al ADR Centru, care coordoneaza dezvoltarea locala si regionala in Regiunea Centru, Judetul Brasov, prin Consiliul Judetean, si Autoritatea Nationala pentru Turism, respectiv actualul Minister al Turismului, au semnat Protocolul in vederea infiintarii si functionarii acestui Centru National in Brasov. Concret, prin acest centru se urmareste valorificarea oportunitatii de care se bucura Romania de a obtine o pozitie-cheie pentru coordonarea dezvoltarii durabile a arealului Muntilor Carpati. Spatiul si dotarile necesare sunt puse la dispozitia Biroului Platformei de Coordonare a Turismului Durabil (PCTD) de catre Universitatea Transilvania din Brasov. Succesul acestui demers a rezultat si ca urmare a transmiterii de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru la Secretariatul permanent al Conventiei Carpatice, in luna iulie 2015, a Scrisorii de sustinere a candidaturii Brasovului pentru gazduirea Biroului Platformei de Coordonare a Turismului Durabil.

Zonele montane ocupa aproape jumatate din suprafata Regiunii Centru, iar parti din cele 3 ramuri ale Carpatilor Romanesti aflandu-se pe teritoriul celor sase judete componente ale regiunii. In mod firesc, Turis-mul si Montanologia sunt definite ca prioritati regionale de dezvoltare pentru perioada 2014-2020, fiind incluse ca atare, atat in Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru 2014-2020, cat si in Strategia de Specializare Inteli-genta a Regiunii Centru. Turismul este o ramura economica importanta, cu o rata de crestere foarte rapida, in ultimii ani la nivel mondial. Impactul activitatilor de turism asupra populatiei si asupra mediului inconjurator, trebuie sa fie cat mai bun si sa duca la crestere social-economica. Din acest punct de vedere, Judetul Brasov are un potential turistic mare si diversificat in arealul Carpatilor, motiv pentru care consideram ca acesta poa-te fi valorificat mult mai bine si intr-un mod sustenabil. Realizam aceasta tinta prin proiectele deja implemen-tate prin POR 2007-2013, dar si prin cele ce se vor contracta in domeniul turismului prin POR 2014-2020 si acum vom completa aceste rezultate prin noi initiative integrate, derulate prin aceasta Conventie Carpatica. Pot fi astfel puse in valoare ocupatiile traditionale, activitatile economice si intreprinderile locale, importante din punctul de vedere al diversificarii economiei zonelor montane. Se are in vedere potentialul divers care exista pe aceasta zona, ma refer aici la ecosisteme, la zone turistice, la resurse, la rezervatii, care au un mare potential turistic si un mare potential de dezvoltare economica si sociala. In acest context, Romania, membra a Conventiei Carpatice, este foarte atractiva pe zona de dezvoltare a turismului durabil. S-a deschis acest Centru National la Brasov, care va creiona strategia pe zona Muntilor Carpati din Romania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru .

Din punct de vedere institutional si tehnic, Romania transmite un semnal clar ca este pregatita inclusiv logistic pentru a gazdui Secretariatul permanent al Conventiei Carpatice. Tara gazda va fi aleasa in acest an, intre Romania, Polonia, Slovacia si Ucraina, care si-au depus candidaturile, iar votul trebuie sa fie unanim. In plus, Romania candideaza si pentru a gazdui Platforma pentru Turism, adica secretariatul dedicat turismului din cadrul Conventiei Carpatice, pentru ambele secretariate fiind nominalizat orasul Brasov.
Prezenta la inaugurare, doamna Cristina Ionela Tarteata, Secretar de Stat in Ministerul Turismului, a declarat: "Noi ne dorim sa luam Secretariatul Conventiei Carpatice, care acum este la Viena. Va dati seama ca este o vizibilitate fantastica pentru Romania, pentru turismul montan, care este extrem de dorit in lume. Toata lumea cauta sa mearga pe turismul montan, pe turismul de aventura, iar noi avem toate aceste lucruri si ar fi pacat sa nu le promovam mai mult", a explicat secretarul de stat.

Domnul Presedinte al Consiliului Judetean Brasov, Adrian Vestea, a afirmat ca prin deschiderea acestui Cen-tru National la Brasov, judetul va beneficia de o expunere nationala si internationala din punct de vedere al turismului montan. "Consider ca pentru directia pe care si-o propune pe viitor judetul Brasov, de a deveni cel mai important judet turistic al Romaniei, deschiderea acestui centru este foarte importanta pentru noi. La Brasov se face turism pe toata perioada anului si cred ca este un demers foarte important. Ma bucur ca este al treilea centru deschis in cele sapte tari membre al Conventiei Carpatice, singurul din Romania si al treilea dupa cele din Ucraina si Polonia. Brasovul face parte din grupul de lucru pe turism din cadrul Ministerului Turismului si speram, exact cum am demonstrat si in alte situatii, ca vom accesa fonduri, ca vom imbunatati activitatea din turism si vom face in asa fel incat sa se auda de Brasov in toate colturile lumii. Trebuie spus ca 52% dintre turistii care au vizitat Regiunea Centru au trecut si prin judetul Brasov, astfel ca ne clasam pe primul loc al Regiunii Centru din acest punct de vedere. Noi speram ca acest procent va creste an de an", a mai precizat presedintele Consiliului Judetean.

Principalele activitati pe care le va derula Centrul National PCTD de la brasov, cuprind activitati legate de identificarea celor mai bune modalitati de intarire a cooperarii tuturor actorilor implicati in sectorul turistic care isi desfasoara activitatea in zona montana din Romania; adaptarea actiunilor cuprinse in Strategia de Dezvol-tare Durabila a Conventiei Carpatice, elaborata de Grupul de Lucru pentru Turism Durabil din care fac parte cele sapte tari membre, la nevoile nationale; identificarea surselor de finantare pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare a turismului durabil impreuna cu tarile vecine membre ale Conventiei Carpatice (spre exemplu, fonduri acordate de UE prin programele Cross Border Cooperation, Programul Transnational Dunarea sau fonduri elvetiene, fonduri norvegiene); sprijinirea grupurilor operative de turism din tara in im-plementarea initiativelor acestora, dezvoltarea de produse, branding si certificare, marketing si promovare. Din acest punct de vedere, rolul ADR Centru si al clusterelor din regiune este foarte important, deoarece con-tribuie direct la crearea de strategii la nivel macro-regional ca instrument de intarire a coeziunii teritoriale. Au fost deja adoptate strategii pentru 4 macroregiuni: Regiunea Marii Baltice, Regiunea Dunarii, Regiunea Mari-lor Adriatica si Ionica, Regiunea Alpina- EUSALP si au demarat dezbaterile pentru crearea unui mecanism de cooperare intre Strategia Dunarii si Conventia Carpatica.

Alba Iulia
11.05.2017