REZUMAT PROFINN

Timp de doua zile reprezentantii ADR Centru au fost prezenti la atelierul de lucru organizat de Global Services – PROFINN – o firma specializata in consultanta de afaceri si management, promovare si marketing. Pe perioada 14-15 mai 2008, reprezentantii ADR Centru in calitate de organism intermediar ce deruleaza fonduri structurale la nivelul Regiunii Centru, s-au pregatit si au sustinut prezentari in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale disponibile spre accesare.

Atelierul de lucru s-a desfasurat pe durata a 2 zile la Alba Iulia, cu participarea institutiilor administratiei centrale dar si locale, implicate in derularea fondurilor structurale, precum si a expertilor din domeniul financiar bancar. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ANRMAP, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De la nivel regional, pe langa ADR Centru, au mai fost invitati sa participe reprezentanti ai Agentiilor regionale si locale de Protectia Mediului, APDRP Alba, institutiile financiar – bancare, experti si consultanti care au implementat proiecte din fonduri de pre-aderare si fonduri structurale. Participantii invitati la atelierele de lucru au fost factori politici si de decizie din cadrul administratiei publice romanesti centrale si locale – presedinti si vicepresedinti ai Consiliilor Judetene, primari, viceprimari, secretari, directori tehnici si economici, consilieri si experti de integrare europeana, specialisti in Urbanism si Mediu din municipii, orase si comune, consultanti, reprezentanti ai organizatiilor sectorului public si privat, ai agentiilor si institutiilor guvernamentale si neguvernamentale, precum si reprezentantii mass media.

„E foarte importanta folosirea unui limbaj comun in domeniul accesarii fondurilor nerambursabile. Noi, in calitate de organism intermediar care va evalua proiectele, dorim sa sprijinim beneficiarul care va scrie proiecte si le va depune la ADR Centru pentru finantare. Tot atat de importanta este, in acelasi timp, si formarea de parteneriate si coordonarea acestora in mod unitar, pentru un cat mai bun management al proiectului. Nu in ultimul rand as sublinia rolul comunicarii interinstitutionale. Acest atelier urmareste toate aceste etape, plus altele strategice si, cu siguranta va ajuta la fluidizarea procesului de accesare a fondurilor”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Tematica atelierului a propus, pe parcursul celor doua zile, maturizarea conceptului de proiect de interes local si regional si intelegerea conditiilor de eligibilitate a proiectelor cu finantare din fonduri nerambursabile. Au mai fost supuse dezbaterii celor prezenti si realizarea aranjamentelor institutionale, alocarea sarcinilor in cadrul parteneriatelor, planificarea si organizarea achizitiilor publice in proiect, asigurarea legaturilor multiple intre cererea de finantare si documentele tehnice si economice de tip suport, determinarea intensitatii interventiei de tip grant in finantarea proiectelor.

Aranjamentele financiare prin imprumuturi rambursabile in vederea asigurarii cofinantarii proiectelor complexe, dezvoltarea comunicarii institutionale, asumarea managementului proiectului si monitorizarea responsabilitatilor sunt alte teme asupra carora se va insista pentru o mai buna realizare a proiectelor ce vor fi depuse pentru finantare pe fonduri structurale.

In prima zi a atelierului a fost prezentat Programul Operational Regional, Programul National de Dezvoltare Rurala, si Programul Operational Sectorial de Mediu, Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane si s-au purtat discutii cu participantii pe marginea acestor prezentari, punandu-se accent pe etapele privind intocmirea cererii de finantare. Ce-a de-a doua zi a fost alocata prezentarii ofertei Reiffeisen Bank , cu privire la tipurile de credite care se pot acorda potentialilor beneficiari pentru a putea asigura partea de co-finantare a proiectelor finantate din instrumentele structurale.

Ca o concluzie generala a acestei intalniri , se poate mentiona faptul ca prezentarile si discutiile care s-au purtat pe marginea acestora, au clarificat o serie de aspecte legate de sistemul de implementare al Programelor Operationale pentru perioada 2007- 2013, modul de finantare al proiectelor, modul de organizare al licitatiilor, rolul strategiei locale si pregatirea institutionala pentru accesarea si gestionarea fondurilor structurale.