Regiunea CENTRU se angajeaza sa reduca emisiile de dioxid de carbon si sa utilizeze energiile curate

Un nou proiect implementat in Regiunea Centru prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru demareaza o ampla campanie de promovare a eficientei energetice, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum si pentru producerea si utilizarea de energie curata. Aceasta campanie derulata prin proiectul ENESCOM – European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities (Retea Europeana de centre de informare pentru promovarea Energiei Durabile si reducerea emisiilor de CO2 in comunitatile locale) – a inceput printr-o prima intalnire desfasurata la Brasov intre reprezentantii primariilor din Regiunea Centru si reprezentatii ADR Centru.

In data de 20 octombrie 2010 a avut loc prima intalnire organizata in cadrul proiectului ENESCOM, pentru diseminarea obiectivelor Pactului Primarilor. Alaturi de primariile din judetele Brasov, Harghita si Covasna au participat reprezentantii Agentiei pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov si ai primariei municipiului Brasov, care au impartasit din experienta acestui municipiu in aderarea la Pactul Primarilor si dezvoltarea planurilor de actiune pentru energie durabila.

ADR Centru va desfasura in primele 8 luni de implementare ale proiectului o campanie de informare in randul administratiilor locale cu privire la Pactul Primarilor si a modului in care localitatile pot contribui, prin aderarea la aceasta conventie, la atingerea obiectivelor si a tintelor europene privind politica energetica, utilizarea mai eficienta a energiei, cresterea ponderii utilizarii surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de CO2. Pana in prezent, in Regiunea Centru doar patru localitati au aderat la Pactul Primarilor si si-au asumat obiectivele acestuia: Brasov, Alba Iulia, Aiud si Avrig, urmand ca dupa finalizarea intalnirilor de lucru din proiect numarul localitatilor implicate sa creasca.

„Pentru a veni in sprijinul localitatilor care au aderat la Pactul Primarilor, Comisia Europeana a creat cateva structuri de sprijin care ofera suport tehnic gratuit localitatilor in realizarea planurilor de actiune. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va infiinta un astfel de birou regional de informare pentru promovarea energiei durabile, prin care va oferi suport si asistenta localitatilor in realizarea planurilor de actiune si a inventarului emisiilor de dioxid de carbon. Prin acest proiect continuam initiativele si demersurile realizate prin alte proiecte, care au ca scop eficienta energetica si utilizarea surselor de energie regenerabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background privind Pactul Primarilor:

Proiectul ENESCOM isi propune sa intareasca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie, in diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin crearea unei metodologii comune pentru promovarea si dezvoltarea capacitatii institutionale in scopul sustinerii energiei durabile. Unul din instrumentele pe care Comisia Europeana le-a creat in sprijinul dezvoltarii de politici in domeniul energiei, pentru autoritatile locale, este Pactul Primarilor (Covenant of Mayors). Pactul Primarilor este un angajament, al oraselor si localitatilor semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene in termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficientei energetice, precum si pentru producerea si utilizarea de energie curata. Aderarea la aceasta conventie implica semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localitatii, se angajeaza sa: depaseasca obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel putin 20%; sa prezinte un plan de actiune in domeniul energiei durabile, incluzand un inventar de referinta al emisiilor, care sa descrie modul in care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pana in anul 2020, plan care va fi prezentat in termen de un an de la data semnarii acordului; precum si sa prezinte un raport de implementare a planului de actiune cel putin o data la doi ani dupa elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare si monitorizare.

Alte doua intalniri de diseminare a informatiilor in randul comunitatilor locale privind Pactul Primarilor vor avea loc in cursul lunii noiembrie in judetele Sibiu si Alba. Informatii despre procedura de aderare la Pactul Primarilor pot fi accesate la adresa: www.eumayors.eu.

Alba Iulia,
21.10.2010

Documente

Comunicat ENESCOM