Regiunea Centru prezenta la Conferinta Europeana „Schimbarile demografice in Europa – Solutii pentru economie”

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat in perioada 13-15 aprilie 2011 la prima conferinta tematica din cadrul Proiectului DART (Declining, Ageing and Regional Transformation), proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C . Conferinta „Schimbarile demografice in Europa – Solutii pentru economie” a fost gazduita de orasul german Dresda si s-a axat pe prezentarea unor solutii concrete din domeniul economic la problemele generate de declinul si imbatranirea demografica.

Imbatranirea populatiei in Europa este un proces deja in curs si care se va accelera in perioada urmatoare. Potrivit previziunilor demografilor, in urmatoarele doua decenii proportia persoanelor de peste 60 ani va depasi o treime din totalul populatiei Uniunii Europene. Aceasta evolutie ingrijoratoare va afecta domenii importante de activitate precum piata muncii, serviciile sociale, ocrotirea sanatatii, educatia, iar efectele negative ale imbatranirii vor fi resimtite la toate nivelele Uniunii Europene. Proiectul DART se inscrie pe linia incercarilor de a raspunde la provocarile generate de declinul demografic, propunandu-si in esenta sa faciliteze schimbul de bune practici legate de prevenirea consecintelor imbatranirii demografice.

Conferinta „Schimbarile demografice in Europa – Solutii pentru economie” a avut ca scop prezentarea si discutarea intr-un cadru mai larg a celor mai bune 6 practici din domeniul economiei traditionale si inovative aplicate in cele 13 regiuni partenere ale proiectului DART. Aceste 6 modele de buna practica au fost selectate dintr-un numar de 17 propuneri prezentate in cadrul workshopului din Slovenia, desfasurat in septembrie 2010, luandu-se in considerare atat impactul local sau regional al acestora cat si gradul de transferabilitate in alte regiuni.

Bunele practici prezentate in cadrul conferintei au acoperit un spectru larg, de la programe ale firmelor adresate salariatilor in varsta sau in situatii deosebite la facilitati si servicii ale firmelor, adaptate in functie de varsta clientilor sau la proiecte ce vizeaza schimbul de generatii in cadrul companiilor mici. Conferinta a inclus o masa rotunda la care au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai mediului academic si ai unor firme de prestigiu (BMW) care au discutat despre consecintele generate de declinul demografic, prezentand in acelasi timp idei si solutii pentru gestionarea acestora. Conferinta a fost urmata de o vizita de studiu in localitatea Pirna, unde participantii au avut ocazia sa cunoasca rezultatele proiectului ”IMPRO Center for precision engineering”, proiect ce a vizat crearea unei retele a firmelor mici din domeniul industriei de precizie, in vederea acoperirii necesitatilor de formare profesionala ale acestora. Datorita rezultatelor obtinute, acest proiect a primit o distinctie speciala din partea Guvernului Federal al Germaniei, fiind considerat un model de buna practica, susceptibil de a fi replicat si in alte domenii.

ADR Centru participa la acest proiect in calitate de reprezentant al Regiunii Centru, fiind implicata in toate activitatile si ariile tematice ale proiectului. ,,Imbatranirea demografica este un proces inevitabil in Europa, care a intrat deja in atentia factorilor de decizie din Uniunea Europeana, fiind prezent pe agenda reuniunilor la cel mai inalt nivel. Regiu-nea Centru si Romania vor fi din pacate afectate de aceste evolutii demografice iar efectele in plan economic si so-cial nu vor intarzia sa apara. De aceea, pentru a fi pregatiti sa le gestionam cat mai bine trebuie sa avem o abordare deschisa si curajoasa in ce priveste declinul demografic si sa cautam din timp solutii inovative care sa raspunda con-cret acestor probleme ce ne vor afecta."  a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Urmatoarea activitate din cadrul proiectului vizeaza selectarea la nivelul proiectului a celor mai bune practici prezentate de regiunile partenere in domeniul sanatatii, reprezentand politici si proiecte concrete care sa demonstreze modul in care regiunile isi adapteaza politicile si serviciile de sanatate ca raspuns la problemelor cauzate de schimbarile demografice.