„Proiectul DART are ca scop formularea, intr-o abordare integrata, a unor propuneri de politici menite sa preintampine problemele cauzate de declinul demografic, prin schimbul de bune practici intre parteneri, dezvoltarea de noi produse si servicii pentru pastrarea calitatii vietii si elaborarea unui set comun de standarde si indicatori in regiunile participante. In cadrul acestui proiect incercam sa identificam posibile solutii la problemele demografice cu care se va confrunta Regiunea Centru si, in acelasi timp, prezentam partenerilor internationali proiectele concrete aplicate de catre diverse institutii sau ONG-uri din regiune”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
ADR Centru participa, incepand cu luna ianuarie a anului 2010, alaturi de alti 14 parteneri din 9 state membre ale UE, la implementarea proiectului DART (”Declining, Ageing and Regional Transformation”), initiat de Banca de Investitii a Landului Brandenburg si finantat prin Programul Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C al Comisiei Europene. In primul an de activitate, partenerii proiectului au participat deja la mai multe intalniri comune, in cadrul carora au fost impartasite exemple de buna practica in gestionarea problemelor determinate de declinul demografic al regiunilor. Seria de intalniri de lucru a debutat cu workshop-ul de la Kranj (Slovenia), organizat pe tematica „Economie traditionala si inovativa”, in cadrul caruia Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat partenerilor Europeni doua modele de bune practici, derulate de partenerii institutionali din Regiunea Centru.
Cea de a doua intalnire de lucru a proiectului, organizata la jumatatea lunii decembrie 2010, la Wroclaw (Polonia), a fost axata pe exemple practice si modele de „Instruire, Educatie si Invatare Continua”. Tematica a fost una complexa, subiectele abordate prezentand actiuni practice de educatie initiala si educatie permanenta, formare profesionala continua in contextul imbatranirii populatiei, raspunsul sistemelor educationale clasice la schimbarile demografice, forme alternative de invatare. Beneficiind de sprijinul si colaborarea institutiilor de la nivelul Regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a reusit sa colecteze 11 modele de bune practici, vizand domeniul instruirii, dintre acestea fiind selectate si prezentate 3 cazuri, in cadrul intalnirii de lucru de la Wroclaw. Printre acestea mentionam proiectul „Antreprenoriatul in mediul rural – O sansa pentru ocupare” – initiat de AJOFM Sibiu si implementat impreuna cu AJOFM-urile Satu Mare, Hunedoara si Teleorman; proiectul „Noi oportunitati de ocupare in mediul rural prin Telework”, initiat de AJOFM Harghita si implementat intr-un cadru partenerial extins, incluzand institutii din Regiunea Centru si din Italia, precum si programul „A doua sansa” – finantat si derulat de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului. Alaturi de aceste exemple, partenerii proiectului au mai prezentat alte 28 de proiecte, programe sau politici locale, regionale si nationale, cele mai bune 10 urmand a fi selectate si prezentate publicului larg, in cadrul conferintei internationale ce va fi organizata la Praga, in vara anului 2011, ca activitate a proiectului DART.
Informatii suplimentare despre proiectul DART, partenerii si activitatile acestuia, pot fi obtinute accesand pagina de internet a proiectului, la adresa: www.dart-project.eu