Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru au participat la suita de Conferințe organizate în cadrul proiectului ”GROW – reGovery and Resilience through cOhesion frame Work”, proiectul a inclus patru dezbateri pe tema fondurilor europene în Regiunea Centru. Pe parcursul unei săptămâni, reprezentanții ADR Centru au prezentat și discutat pe tema impactului fondurilor europene, cu participanții prezenți în cele patru locații unde s-au implementat proiecte europene cu succes din Regiunea Centru – Brașov (8 Mai), Sibiu (9 Mai), Ciugud (10 Mai) și Alba Iulia (11 mai).
“ADR Centru a avut consultări cu autoritățile publice locale și cu mediul privat, cu prezentări țintite asupra a ceea ce poate fi finanțat prin Programul ”Regiunea Centru” și prin celelalte programe operaționale. Cele peste 1.160 proiecte contractate din fondurile europene derulate prin ADR Centru în întreaga Regiune (nu numai în județele vizitate de Caravana proiectului GROW) au dus la creșterea calității vieții cetățenilor. Domeniul dezvoltării urbane în toată Regiunea Centru va dispune în perioada 2021-2027 de fonduri de peste 350 de milioane de euro, ce reprezintă peste 30% din Programul ”Regiunea Centru” unde avem rolul de Autoritate de Management. Din 2014 până în prezent, s-au investit peste 1,2 miliarde euro în mediul urban, dar este constantă nevoia de investiții în revitalizarea zonelor urbane din Regiune”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Proiectul GROW, coordonat de Primăria municipiului Alba Iulia, a urmărit încurajarea participării civice la nivel regional în probleme legate de politica de coeziune și stimularea implicării părților interesate în vederea comunicării impactului politicii de coeziune și al investițiilor în România. Ideea centrală a proiectului a fost ”politica de coeziune reprezintă cel mai puternic motor de dezvoltare locală, regională și națională, indispensabil pentru România și apartenența acesteia la Uniunea Europeană”. Desfășurate sub forma unor dezbateri de tip dialog local, evenimentele au avut ca vorbitori lideri locali și regionali, reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și persoanele desemnate de ADR Centru.
Prin această caravană propusă în proiect, coordonatorul a dorit să exemplifice cetățenilor, beneficiarii direcți ai investițiilor cu fonduri europene, că fondurile europene reprezintă cea mai eficientă alternativă la procesul de modernizare și dezvoltare a României. De asemenea, interacțiunea cu oamenii, generată prin acest format de evenimente a avut rolul de a adapta modelul de dezvoltare la nevoile reale ale societății și ale mediului economic, păstrând bunele practici, societatea românească având oportunitatea de a se transforma pe baza lecțiilor învățate.
Informații proiect:
Proiectul GROW este inițiat de Primăria Municipiului Alba Iulia, realizat în parteneriat cu entitatea media CaleaEuropeană.ro și finanțat cu resurse europene de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării din cadrul Ministerului Educației Naționale (UEFISCDI), a constat în o caravană a politicii regionale, al cărei scop a fost să ilustreze beneficiile fondurilor din politica de coeziune pentru Regiunea Centru din România.