”Nu este o altă regiune din România care ar putea face o promovare mai bună în Germania decât ADR Centru”, a afirmat miercuri, 21 mai, Peter Alltschekow, directorul pentru Germania de Est al ”Germany Trade and Invest”.
Miercuri, 20 mai 2015, la Hotelul Mercur de la intrarea în municipiul Alba Iulia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat ”Bursa oamenilor de afaceri români şi germani” în cadrul căreia reprezentanții companiilor şi organizaţiilor din trei landuri din zona de Est a Germaniei: Landul Brandenburg, Landul Turingia și Landul Saxonia-Anhalt au prezentat oportunități de afaceri din regiunilor și, în contrapartidă, au luat cunoștință despre oferta economică autohtonă. Misiunea economică este organizată sub egida rețelei europene Enterprise Europe Network, prin organizaţiile sale din Regiunea Centru (ADR Centru) şi Landul Brandenburg (ZAB). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu organizația Germany Trade and Invest, care reprezintă interfața principală a Ministerului Federal al Economiei din Germania pentru dezvoltarea contactelor de afaceri dintre firmele germane și cele de peste hotare.
În deschiderea evenimentului, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba a făcut o trecere în revistă a investițiilor germane din Alba, subliniind că acestea sunt un model de ”lucru bine făcut” iar din toate misiunile economice pe care le-a însoțit în Germania a avut de învățat despre modul în care poți să atragi investitori în România.
Peter Alltschekow, directorul pentru Germania de Est al ”Germany Trade and Invest” a spus că: ”Venim de 13 ani în Alba Iulia și avem o experiență foarte bună de colaboare cu ADR Centru, cu județul Alba, și în acest an, când se împlinesc 25 de ani de la reunificarea Germaniei, vom extinde colaborarea și cu celelalte landuri federale din Germania de Vest. În urma colaborării fructuoase pe care am avut-o în regiune am putut să recomandăm și altor agenții de dezvoltare economică din Landul Turingia și Landul Saxonia – Anhalt să vină aici și să caute parteneriate. Mulțumesc județului Alba și ADR Centru pentru sprijinul pe care ni l-au acordat tot timpul”. Peter Alltschekow a subliniat și faptul că, în opinia sa și bazându-se pe experiența de 13 ani, ”nu este o altă regiune din România care ar putea face o promovare mai bună în Germania decât ADR Centru”. Directorul Alltschekow a mai explicat că nu se știu foarte multe lucruri în Germania despre oamenii de afaceri români din județul Alba, în speță despre oricare județ al României dar agențiile de dezvoltare din cele două țări au un rol major în interconectarea acestora. Informațiile se disminează ulterior în teritorii, în județe iar apoi se stabilesc contactele. ”Star Transmission Cugir-Sebeș este evidența unei asemenea colaborări” spune directorul Alltschekow. ”Când noii parteneri caută domenii de investiții, întotdeauna merg pe urma celor dinaintea lor, care au recomandări bune și care au avut o colaborare bună cu ADR centru. În plus, în județul Alba am găsit un mediu prietenos de afaceri” a completat directorul GtaI.
Despre parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, cu rezultate și perspective a vorbit Simion Creţu, directorul General al ADR Centru. Acesta a precizat, că în 2014 România a exportat în Germania mărfuri reprezentând peste 6% din PIB-ul țării noastre. ”Investițiile germane în România sunt pe locul trei după Austria și Olanda iar în județul Alba, tot pe locul trei după Canda și Austria.” a precizat Crețu, subliniind că tendința este ca investitorii germani să-și extindă din ce în ce mai mult afacerile în Transilvania. Totodată, directorul ADR Centru a subliniat reușita misiunilor instituționale și economice bilaterale dezvoltate de-a lungul celor 13 ani de cooperare cu Landul Brandenburg, în speță cu Peter Alltschekow.
Nicolae Moldovan, city-manager al Primăriei Municipiului Alba Iulia a făcut o prezentare succintă și concretă a ofertei cu care administrația locală îi întâmpină pe investitorii străini. ”Suntem printre puținele orașe din România care a reușit să-și reactualizeze PUG-ul, în care sunt foarte clar definite din punct de vedere urbanistic zonele în care investitorii se pot stabili. Avem stabilită o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung până în 2035 și în care componenta fundamentală este un repertoriu de investiții pe teritoriul municipiului Alba Iulia. (…) Acest portofoliu de documente strategice se află în evaluarea Băncii Mondiale până la începutul lunii iunie, Alba Iulia fiind singura autoritate locală cu care BM lucrează în prezent în România. (…) Concret putem oferi investitorilor ce vor alege Alba Iulia teren în mod gratuit – avem 40 ha care aparțin municipiului Alba Iulia pe care le putem pune la dispoziția celor care investesc minim o jumătate de milion de euro în active corporale (…) Cei care doresc să cumpere terenul vor avea drept de preemțiune după de au investit cel puțin 5 milioane de euro iar activitatea în această întreprindere este una funcțională”.
Stefan Wacker, directorul de calitate al SC Star Transmission SRL a făcut o prezentare foto-video a afacerii Star Transmission derulate la Cugir și Sebeș, punctând etapele din evoluția acestei colaborări româno-germane extrem de profitabile.
Pentru realizarea de contacte și stabilirea de parteneriate de afaceri între companiile germane participante și firme din Transilvania, dar si realizarea de schimburi de experiență cu organizații din domenii similare, la Complexul Mercur s-au desfășurat discuții concrete, pe domenii de activitate, pe tot parcursul zilei de ieri, 20 mai. Evenimentul va fi reluat azi, 21 mai, la Sibiu, unde misiunea economică germană va avea contacte cu oameni de afaceri din acest județ.
*Nicoleta IDITA-TOMUȚA, redactor stiri