Primul parteneriat intre doua licee, din Regiunea Centru si Landul Brandenburg, a fost semnat in judetul Alba

Liceul German Sebes si Scoala gimnaziala (oberschule/liceul) ”Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock (Landul Brandenburg) au semnat un parteneriat scolar la 8 iulie 2017, dupa 3 zile agreabile, dar si pline de eveni-mente in Transilvania. Din 5 pana in 9 iulie 2017, o delegatie a liceului din Wittstock/Dosse a vizitat judetul Alba in Regiunea Centru / Transilvania. Aceasta delegatie, formata din trei cadre didactice si cinci elevi, a fost condusa de directoarea liceului german, doamna Dr. Eva-Maria Vonino.

Toti reprezentantii liceului din Brandenburg s-au aflat pentru prima data in Romania. De aceea, ei s-au intalnit cu o deosebita curiozitate cu reprezentantii Liceului German din Sebes, cu echipa condusa de doamna director, prof. Verona Maria Onofrei, cu profesoara de limba germana, doamna Delia Cristina Raulea si cu coordonatoarea Biblio-tecii ”Lucian Blaga”, doamna Erika Guta, precum si cu sase elevi din Sebes.
Delegatia germana a fost primita chiar in prima zi de primarul municipiului Sebes, domnul Dorin Gheorghe Nistor, iar in cadrul discutiilor s-a precizat faptul ca atat administratia din Sebes cat si omologul sau, primarul din Wittstock, Jörg Gehrmann, doresc sa sprijine in mod activ acest parteneriat intre scoli.
Ulterior au fost organizate doua ateliere de lucru separate – unul pentru elevi si unul pentru profesori – pentru a discuta despre felul in care cele doua scoli pot colabora in viitor. Foarte repede participantii au constientizat ca exista mai multe puncte de vedere comune decat se credea anterior. Profesorii au constatat ca opiniile lor cu privire la predare, la sistemul de valori al tinerilor, la orientarea acestora in viata si la dezvoltarea constiintei lor civice sunt comune. Pe de alta parte, elevii romani si germani au dat dovada de deschidere, respect si intelegere reciproca, dar si dragoste de tara si toleranta fata de persoanele de diverse origini etnice. Practic, desi s-au vazut abia joi dimineata, elevii au devenit foarte repede, ”ca fratii”!
In aceste conditii au aparut repede si cateva propuneri: in Wittstock se va infiinta un grup de lucru mic pentru pre-darea unui curs de limba romana, iar un schimb educational intre profesori va aborda problemele referitoare la minoritati, la incluziunea sociala si egalitatea de sanse. Impreuna, cele doua licee vor colabora cu bibliotecile muni-cipale din Wittstock si Sebes, care, la randul lor, vor reflecta aspecte ale cooperarii romano-germane si vor cauta sa achizitioneze materiale didactice si de lectura in limba germana, pentru Sebes si in limba romana, pentru Wittstock. Pe de alta parte, reprezentantii celor doua unitati de invatamant au decis sa pregateasca noi proiecte comune care urmeaza sa fie dezvoltate, in special, in cadrul programului Erasmus Plus.
Primele activitati vor fi continuate in luna septembrie 2017, cand doi elevi din Sebes vor efectua o vizita in orasele Wittstock si Bad Freienwalde, in acesta din urma alaturi de echipa ADR Centru si a Consiliului Judetean Alba, iar la inceputul lunii februarie 2018 va avea loc un atelier de teatru in Wittstock, la care va participa un grup mai mare de elevi din Regiunea Centru. Evenimente sportive, schimburi de informatii prin Internet si social-media, precum si organizarea de tabere de vara, inclusiv concursuri tematice sunt cateva dintre temele pe care elevii si le-au stabilit ca obiective pe termen scurt si mediu.

In cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, oficializat in urma cu aproape un deceniu, precum si in urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabila pentru domeniul Afacerilor Europene in cadrul Ministerului pentru Justitie, Europa si Protectia Consumatorului, Regiunea Centru si judetul Alba au primit vizita acestui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generatii, printr-un schimb educational cu elevii din Sebes. Acest proiect este coordonat de Reprezentanta din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in cooperare cu ADR Centru. Actiunea noastra comuna este si un prim pas in cadrul activitatilor pe care intentionam sa le organizam incepand cu anul urmator, in Regiunea noastra, in cooperare cu tinerii din landul german, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, tinand cont de aplicatia pe care am depus-o spre finantare la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Consideram ca astfel facem un foarte bun schimb de idei si de informatii si implicam cu adevarat elevii si tinerii, in general, in activitati comune, cu tematica europeana, in special in privinta vietii sociale a comunitatilor din care fac parte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la acest prin acord de colaborare dintre o scoala din Regiunea Centru si una din Landul Brandenburg.

Cel mai important moment in cadrul schimbului educational romano-german a fost semnarea, de catre directorii celor doua institutii de invatamant, a unui acord de colaborare – numit de partea romana, in stil traditionalist, ”Hrisov de buna intelegere”. Acesta include, printre obiective, „intalniri personale ale studentilor si cadrelor didactice, precum si proiecte comune ale scolilor noastre, care vor ajuta comunitatile sa se cunoasca mai bine si sa creasca gradul de intelegere a problemelor socio-economice din fiecare tara si regiune, pentru a partaja informatii cu privire la experienta tehnica si educationala si pentru a realiza proiecte comune. Astfel, cele doua parti vor contribui la pacea si stabilitatea europeana, inclusiv prin a asigura intelegerea internationala intr-o Europa unita".

Activitatile profesionale si turistice au fost pregatite de Reprezentantii oficiali ai Parteneriatului dintre Landul Bran-denburg si Regiunea Centru, dl. Klaus-Peter Krüger si d-na Dr. Birgit Schliewenz. Dupa incheierea vizitei delegatiei germane, dr. Schliewenz a declarat: ”In cel de-al 10-lea an de existenta a acestui parteneriat regional am realizat acest act de colaborare intre doua scoli care si-au propus sa deruleze mai multe activitati concrete in folosul tineri-lor. Acesta este un rezultat important si speram sa deschida o noua cale de cooperare intre scolile din ambele regi-uni, sustinand astfel, prin contacte si programe dedicate tinerilor, durabilitatea cooperarii regionale”.