În perioada 10-13 octombrie 2024 reprezentanții mai multor asociații ale fermierilor din Landul german Brandenburg au vizitat Regiunea Centru, respectiv județele Alba, Sibiu și Brașov. Peste 40 de persoane din Germania, din care 22 de specialiști în agricultură, au participat vineri la o întâlnire de lucru cu 35 de experți locali în agricultură și în atragerea de fonduri nerambursabile, dar și cu fermieri români, în cadrul unui eveniment găzduit de Consiliul Județean Alba. Acesta a fost primul eveniment de acest tip organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, după 14 alte misiuni economice bilaterale desfășurate în ultimii 15 ani în cadrul parteneriatului bilateral cu Landul Brandenburg.
Programul general al misiunii economice conduse de domnii Johannes Funke – Membru al Parlamentului Landului Brandenburg, Heiko Terno – Vicepreședinte Executiv al Asociației Fermierilor din Landul Brandenburg, Udo Hartmut Folgart – Președintele de Onoare al Asociației Fermierilor din Landul Brandenburg, alături de domnii Dirk Peters – Președinte al Asociației Fermierilor din Havelland și Benny Hecht – Președintele Asociației Fermierilor din Teltow-Flaming, a inclus o întâlnire cu administrația publică locală din județul Alba și întâlniri de lucru cu fermieri din Alba, dar și cu alți oameni de afaceri și experți din Sibiu și Brașov. De asemenea, în cursul zilei de vineri au fost vizitate obiective economice din județul Alba – la Alba Iulia, Crăciunelu de Jos, Blaj și Jidvei – Cetatea de Baltă, iar sâmbătă la Brașov, Bran și Râșnov, în timp ce zilele de joi după-amiaza și duminică dimineața au fost alocate întâlnirilor din Sibiu.
La Alba Iulia, delegația germană a fost primită de domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, alături de domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru și de Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, împreună cu doamna Doina Vasiu, Director Executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Alba și domnul Dumitru Fulea, Vicepreședintele CJ Alba. În prezența experților în agricultură de la DADR Alba, precum și a celor în dezvoltare economică și atragere a fondurilor nerambursabile de la CJ Alba și ADR Centru, fermierii germani au discutat cu omologii lor români despre mai multe teme comune în domeniul agro-alimentar. S-a vorbit despre activitatea fermierilor români și reziliența acestora la schimbările climatice, la efectele războiului din Ucraina asupra fermelor din Europa de Est, dar și despre felul în care partea română își dezvoltă marketingul pentru produsele agricole, astfel încât acestea să devină mai competitive la nivel european.
”Am organizat o nouă misiune economică, în completarea celor 14 derulate în cadrul parteneriatului cu Landul Brandenburg, în calitate de organizație care are ca principal obiectiv dezvoltarea socio-economică a județelor din Regiunea Centru în toate aspectele sale strategice. Din acest punct de vedere, apreciem sprijinul oferit de Direcția Economică a CJ Alba și a Direcției Județene pentru Agricultură, care au mobilizat un grup reprezentativ al fermierilor locali. Discuțiile noastre bilaterale au vizat cooperarea dintre agricultorii din Alba și fermierii din Brandenburg și dezvoltarea fermelor locale, prin atragerea de investiții și promovarea schimburilor de bune practici în sectorul Agro-Food. Un alt subiect important a fost formarea profesională în sistem dual, după modelul german, pentru a sprijini dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. Considerăm că acesta a fost un punct de start în acest domeniu agro-alimentar, urmând ca, în funcție de interesul administrației publice locale și al oamenilor de afaceri locali, să dezvoltăm această cooperare astfel încât să putem organiza cât mai curând posibil, împreună cu toți partenerii noștri instituționali, o vizită de studiu românească în Germania”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.
În cadrul acestei misiuni economice, pe lângă faptul că au discutat direct cu fermierii din Alba, oamenii de afaceri din Landul Brandenburg au vizitat și patru investiții derulate în județ, toate beneficiind de sprijin nerambursabil pentru dezvoltare, în diferite perioade de timp. Din cauza condițiilor de securitate zootehnică, nu au fost vizitate ferme din acest sector, dar participanții au fost primiți la companii din viticultură și producția de vinuri, la o companie care asigură preluarea, sortarea și ambalarea ouălor pentru consum, dar și la o importantă companie axată pe producția de miere și derivați ai acesteia. Acestora li s-a adăugat o companie care produce piese ceramice pentru menaj, toate firmele selectate fiind producători semnificativi la nivel macroregional în domeniul lor de activitate.
Astfel, delegația germană a realizat un important schimb de experiență cu antreprenorii români din domeniu, fiind urmărită cooperarea în afaceri între agricultori și zootehniști din Alba și reprezentanți ai fermierilor din Brandenburg. În esență, toate aceste activități contribuie la dezvoltarea Regiunii Centru și a cooperării regionale în afaceri, la creșterea rolului parteneriatelor economice între companii din Regiunea Centru și Landul Brandenburg din Germania. Pe de altă parte, această misiune economică a subliniat și importanța dezvoltării comunităților locale, prin atragerea de investitori și schimburi de bune practici în procesul dezvoltării socio-economice a localităților rurale, fiind exemplificată conviețuirea cu etnicii sași.