Prezentarea publică a unui studiu privind realizarea unui terminal multimodal în județul Alba – Regiunea Centru

Joi, 27 iunie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, strada Decebal, nr. 12, cu începere de la ora 12.00, ADR Centru va organiza un eveniment de prezentare şi dezbatere a concluziilor Studiului privind amplasarea acestui terminal multimodal în județul Alba. Peste 40 de persoane din administrația publică locală și județeană, reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Ministerului Transporturilor, dar și oameni de afaceri sunt invitați să dezbată modalităţile prin care acest proiect se poate concretiza într-o investiţie, plecând de la aspectele juridice, tehnice şi financiare, analizând beneficiile acestui proiect pentru comunitatea locală, dar şi alte aspecte pe care potenţialii beneficiari şi utilizatori ai terminalului multimodal doresc să le aducă în discuţie.

De-a lungul timpului, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru s-a implicat în mod constant în găsirea de soluţii pentru dezvoltarea economică a Regiunii Centru,  ca parte a obiectivelor şi misiunii organizaţiei noastre.  În acest sens am folosit toate instrumentele care au stat la dispoziţia agenţiilor de dezvoltare regională, prin programe europene şi naţionale, pentru a valorifica, în parteneriat cu administrațiile locale, oportunităţi de dezvoltare a unor proiecte de investiţie importante pentru Regiunea Centru.

În urmă cu doi ani, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, organismul deliberativ al regiunii, a aprobat în şedinţa din septembrie 2017, trei proiecte de investiţii prioritare pentru regiune, care vizează dezvoltarea de terminale intermodale în Regiunea Centru, precum şi începerea demersurilor pentru introducerea acestor proiecte în Masterplanul de Transport al României.

În contextul interesului administraţiilor publice judeţene şi locale, dar şi al agenţilor economici pentru dezvoltarea transportului multimodal, care să faciliteze preluarea transportului de marfă de pe căile de transport rutier pe cel feroviar și invers, cu beneficii importante asupra dezvoltării regiunii, atât din punct de vedere economic cât şi de mediu, ADR Centru a realizat un studiu de prefezabilitate pentru dezvoltarea unui terminal intermodal în judeţul Alba. Acest studiu a identificat existenţa mai multor posibile locaţii pentru amplasarea acestui terminal multimodal, motiv pentru care întâlnirea de lucru de la Alba Iulia va avea un caracter de prezentare, oferind și o posibilitate de analiză a concluziilor acestui studiu.

Obiectivul studiului de prefezabilitate a fost acela de a găsi amplasamentul cel  mai potrivit pentru realizarea unui nod intermodal de transport, care sa deservească agenţii economici din judeţul Alba, în zona Alba-Iulia – Sebeș a judeţului, având în vedere interesul autorităţilor locale (primării) şi al agenţilor economici cu pondere însemnată a activităţii de export, de a utiliza sistemul feroviar ca alternativa mai economică şi rapidă pentru transportul de marfă. Județul Alba se află printre primele 10 județe din România în ceea ce privește valoarea PIB raportată la numărul de locuitori, în timp ce după valoarea exporturilor este pe locul 9 la nivel național, iar după valoarea investițiilor străine directe raportată la numărul de locuitori este pe locul 11 la nivel național. În special în domeniul automotive s-au realizat investiții străine importante, în ultimii ani, care au contribuit semnificativ la creșterea economică a județului Alba.

Studiul de prefezabilitate a fost realizat în primul semestru al acestui an, iar în cadrul discuțiilor va fi analizată recomandarea amplasamentelor optime pentru realizarea investiției, având în vedere mai multe de criterii de evaluare. Participanții vor discuta despre dimensionarea investiției, în funcție de datele tehnice privind capacitatea terminalului, adică în corelare cu cantitatea de marfă prognozată a fi transportată, costurile de operare și veniturile estimate. Pentru fiecare din cele două locații recomandate de specialiștii care au realizat studiul – respectiv Sebeș și Coșlariu – vor fi prezentate avantajele și criteriile care au stat la baza propunerii lor, dar vor fi analizate și potențialele surse de finanțare, care ar putea fi accesate pentru demararea investiției.

”Împreună cu companiile interesate și administrația locală și județeană, vom analiza și dezbate în cadrul întâlnirii, acțiunile pe care este necesar să le întreprindem pe termen scurt pentru a continua demersurile pentru includerea investiției în Masterplanul General de Transport al României, discutând și despre posibilitățile de formare a parteneriatului dintre autoritățile publice care își vor asuma implementarea investiției și despre găsirea surselor de finanțare din fonduri publice sau private pentru acest proiect”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.