PRESA SI PUBLICUL LARG SUNT INFORMATE DESPRE METODELE DE DERULARE A PROIECTELOR FINANTATE DE REGIO

Municipiul Alba Iulia si Cetatea Vauban din acest oras vor beneficia de fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru prin Programul Operational Regional – REGIO. Este vorba despre finantarea proiectului intitulat „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic Fortificatia de tip Vauban – Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific”, depus la sediul ADR Centru de catre Consiliul Local Alba Iulia. Pentru a prezenta presei acest proiect, ADR Centru a organizat la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul campaniei de informare pentru jurnalisti si pentru publicul larg, o vizita la initiativa de dezvoltare vizata de Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, prin fonduri REGIO.

Peste 20 de jurnalisti din Regiunea Centru au raspuns invitatiei ADR Centru de a participa, impreuna cu reprezentantii Consiliului local Alba Iulia, la o vizita de documentare la locatia unui proiect finantat prin REGIO. In cadrul proiectului „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic Fortificatia de tip Vauban – Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific”, beneficiarul, Cosiliul local Alba Iulia, a prevazut amenajarea unui sistem pietonal si carosabil, in lungime totala de aproximativ 6,5 km, suprapus peste traseele de vizitare estic, sudic si nordic, amenajat cu piatra naturala. Acest sistem va fi format din peste 15700 mp trotuare, peste 5000 mp piste pentru biciclete, peste 20000 mp de platforme si terase, iar componenta de carosabil va fi formata din peste 5200 mp de parcaje si peste 20000 mp de carosabil. In plus, intreaga zona va fi dotata cu mobilier urban compus din: 90 de banchete, 70 de jardiniere, 130 cosuri de gunoi, 2 ceasuri urbane, 2 opere de arta urbana, 6 module statii de asteptare bus si 8 sisteme de semnalizare a celor 3 trasee de vizitare.
Valoarea totala a proiectului este de 47,5 milioane lei, din care peste 32,7 milioane lei reprezinta contributia nerambursabila alocata de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.
In cadrul vizitei cu jurnalistii la acest proiect, s-a specificat faptul ca initiativa isi propune valorificarea Cetatii, pe criterii durabile si competitive, pentru a putea fi integrata in circuite turistice nationale si internationale, sprijinindu-se astfel cresterea economica a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 21 luni. Fondurile nerambursabile sunt solicitate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.1: „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe” si vor fi gestionate de ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Cererea de finantare pentru acest proiect a fost depusa la sediul ADR Centru in luna aprilie 2008.
Presa a fost informata ca prin derularea acestei initiative se vizeaza crearea a 30 de locuri de munca permanente si extinderea sezonului turistic de evenimente. Astfel, este asteptata cresterea cu cel putin 5% a investitiilor in zona si o crestere semnificativa a numarului de turisti, pana in 2015. Practic, in urma implementarii acestui proiect finantat de REGIO, Cetatea Vauban din Alba Iulia isi va recapata stralucirea de odinioara.

„Cetatea din Alba Iulia reprezinta o valoare turistica deosebita, prin numarul mare de simboluri istorice si culturale, dar si prin resursele naturale si antropice care se afla in acest sit. Acest obiectiv are un mare potential de atractie a turistilor romani si straini in sejururi, circuite sau pentru turismul de evenimente, care pot fi sustinute pe intreg parcursul unui an. Prin generarea de astfel de proiecte, finantate de REGIO, se poate sustine dezvoltarea economiei regionale, cresterea atractivitatii turistice si investitionale, diversificarea si imbunatatirea calitativa a cererii si ofertei durabile si motivante de locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, la intalnirea cu ziaristii.

La incheierea vizitei, jurnalistii din Regiunea Centru s-au declarat, la fata locului, impresionati atat de volumul mare de munca pe care il implica pregatirea unui proiect finantat de Programul Operational Regional, cat si despre obiectivele si tehnicile de implementare pe care le vizeaza proiectele dezvoltate cu fonduri publice europene.

Alba Iulia
25.05.2009