Peste 60 de călători europeni pe ”Drumul care unește”

Via Transilvanica în județul Alba,

Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, au fost din nou în mijlocul oamenilor și obiectivelor europene, desfășurând o acțiune ce a implicat peste 50 de cetățeni mici și mari, în proiectul a cărui idee s-a născut la Alba Iulia și care dezvăluie peste 2000 de ani de istorie din România. Pe ”Via Transilvanica – drumul care unește” ieri s-au întâlnit oameni, regiuni, generații, valori, drumeția făcând de azi parte din amintirea și reperele a 40 de copii de la Școala Gimnazială ”Iuliu Maniu” din Vințu de Jos și a 20 adulți de la Asociația ”Biciclim Alba” și ADR Centru.

Cei 60 de copii și tineri bicicliști au străbătut pe jos sau cu bicicleta peste 15 km din traseul Terra Dacica ce face parte din Via Transilvanica. Pe o culme a dealurilor molcome de lângă Alba Iulia, pe traseul acestui proiect, care a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, s-au întâlnit ieri două grupuri de călători ce au pornit separat de la Alba Iulia și din Ciugud.

Activitatea este inclusă în campania ”Traseul Solidarității pe Drumul care UneștE”, realizată în rețeaua EUROPE DIRECT România de centrele de informare Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Oradea, Râșnov, Regiunea Centru (județul Alba), Harghita, Vâlcea – o campanie offline și online de conștientizare ecologică și de punere în valoare a Via Transilvanica. Momentul cheie al fiecărei componente din campanie îl constituie parcurgerea unei porțiuni din traseu, în drumeție sau pe bicicletă, tip ștafetă, de către fiecare din cele 8 centre împreună cu partenerii lor, și purtarea unui obiect (ștafeta) ce ilustrează legătura dintre ”Drumul care unește” și valorile europene.

Azi am transmis și noi mai departe valorile pe care le are acest proiect care a  implicat atâția oameni, firme și autorități și care a câștigat aprecierea publicului european. Este un proiect făcut de oameni și pentru oameni. Sunt 1400 de km de trasee prin locuri rurale și urbane, zone istorice și turistice în același timp, o rută semnalizată și marcată cu borne ce reprezintă opere de artă unice realizate de sponsori și parteneri, cu sprijinul autorităților, instituțiilor și organizațiilor locale. Pentru noi, pornind din inima Cetății Alba Carolina, reabilitată cu peste  40 milioane euro fonduri europene, trecând pe străzile modernizate sau aflate în curs de modernizare tot cu resurse europene, apoi pe drumurile și potecile de pe dealurile comunei Ciugud, un alt reper național pentru proiectele europene ce au generat dezvoltare locală, participanții entuziaști au putut vedea pentru a transmite mai departe aceste valori primite,” a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia și a pornit de la ideea inițiatorilor de a crea un proiect național care să fie cu adevărat despre unire. Via Transilvanica unește nu doar cele  zece județe prin care trece, dar și întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a Transilvaniei cu alte două provincii istorice,  întreaga țară și toți cei care parcurg această rută.

Via Transilvanica este un traseu de drumeție care cuprinde peste 1400 km, 20 de regiuni etnice și culturale, în aproximativ 400 de comunități unde se regăsesc 12 situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este primul traseu de distanță lungă din România, inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari, marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali, care oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu natural și antropic care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.

Terra Dacica este denumirea componentei Via Transilvanica ce traversează județele Alba și Hunedoara, ambele județe încărcate cu istorie veche și recentă a țării noastre, sub greutatea căreia, orașele de o importanță majoră, întâmpină călătorii cu cetățile lor regale, medievale sau dacice. Cei ce deja au făcut acest traseu, spun că ”pe Terra Dacica practic găsești de toate: originile unei națiuni, identitatea ei, renașterea sa, plus o neliniște cu iz patriotic, care treptat, pe măsură ce umbli și cercetezi, ți se cuibărește insidios în suflet. Chiar dacă nu ești mare patriot, e imposibil ca acest ținut să nu atingă măcar puțin această coardă. Acest ținut este o combinație armonioasă între peisaje naturale care îți taie răsuflarea, orașe istorice și patrimoniu arheologic. Este o regiune cu o dificultate mică spre medie, dar care va rămâne mult timp alături de drumeț, în mintea și sufletul său”.