Vizita delegatiei italiene, formata din trei reprezentanti ai regiunii Friuli Venezia Giulia, a fost organizata pentru stabilizarea unor relatii parteneriale, identificarea unor noi directii de colaborare, dar si pentru pregatirea vizitei presedintelui regiunii italiene, programata a se desfasura la sfarsitul lunii martie, anul curent. Dupa o scurta prezentare a componentei celor doua delegatii, ambele regiuni au subliniat faptul ca principala preocupare in viitorul apropiat este realizarea documentelor de planificare si programare pentru perioada 2014-2020, in vederea accesarii altor fonduri structurale si a primirii unor noi alocari financiare de la Uniunea Europeana. Acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internationalizarea afacerilor, promovarea oportunitatilor de investitii intre cele doua regiuni si interesul reciproc pentru promovarea utilizarii eficiente a surselor de energie regenerabila, care sa asigure atat o eficienta energetica crescuta dar si sa duca la protejarea mediul inconjurator, au fost principalele teme dezb[tute. Pentru concretizarea acestor idei a fost propus un schimb de informatii care sa cuprinda date despre sectoarele si domeniile care pot constitui puncte comune de interes pentru cele doua regiuni. Aderarea la reteaua RURACT– o retea a regiunilor rurale innovative, a fost prezentata de catre reprezentantii Regiunii Fruli Venezia Julia ca o oportunitate pentru Regiunea Centru, de a intra in contact cu alte regiuni din Europa si de a impartasi sau prelua din experienta acestora in dezvoltarea de politici rurale eficiente. Reteaua care in prezent are 62 de membrii din 17 tari ale Uniunii Europene, nu are in acest moment niciun reprezentant din Romania.
“Regiunea Centru, in calitate de regiune relativ nou formata, cu o experienta de circa 10 ani, are nevoie de experienta drumului deja strabatut de celelalte regiuni dezvoltate ale Europei care sunt membre ale Uniunii Europene inca din primii ani ai constituirii. Am reusit azi sa identificam, pe parcursul acestei intalniri, domenii in care ambele regiuni deruleaza activitati similare si care sunt de interes pentru dezvoltarea unor proiecte comune sau pentru schimb de bune practici. Ne-am manifestat de asemenea, deschiderea pentru a ne implica in dezvoltarea de proiecte comune care vor aduce beneficii Regiunii Centru, cum este si proiectul regiunilor rurale inovative”, a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.
Discutiile din cadrul intalnirii au fost punctuale, fiind explicata structura si forma de organizare a ADR Centru, a Regiunii Centru, precum si principalele proiecte si programe pe care le coordoneaza agentia. A fost adusa in discutie posibilitatea lansarii unei colaborari mai stranse intre cele doua regiuni si eventual oficializarea acesteia in urma vizitei pe care presedintele regiunii Friuli Venezia Giulia, domnul Renzo Tondo, o va realiza in Regiunea Centru.
Alba Iulia,
03.02.2011