Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Organizațională, Inovare și Sustenabilitate (ADOIS), au organizat la Târgu Mureș ”Academia Fondurilor Europene” un eveniment care a prezentat ultimele noutăți despre fondurile disponibile pentru mediul privat și public prin PR Centru 2021-2027, prin Programul Tranziție Justă, dar și prin alte programe europene gestionate de alte instituții de nivel național și european. Evenimentul a fost susținut și de rețeaua europeană dedicată mediului de afaceri, Enterprise Europe Network, reunind peste 50 de reprezentanți ai mediului privat, dar și public din județul Mureș.
Prin intermediul acestui eveniment, participanții au avut acces la o serie de informații relevante privind oportunitățile de finanțare dedicate tranziției verzi și digitale, disponibile în perioada următoare, atât în cadrul Programului „Regiunea Centru” pentru perioada 2021-2027, cât și în cadrul altor programe existente la nivel național și european. Pe durata celor 4 ore, cei prezenți au avut posibilitatea de a interacționa pe marginea importanței parteneriatelor dintre mediul privat și cel public pentru maximizarea gradului de absorbție a fondurilor europene, pentru a contribui la dezvoltarea economică, competitivă și durabilă a Regiunii Centru. O serie de prezentări și dezbateri referitoare la accesarea și valorificarea fondurilor europene pentru proiecte sustenabile, durabile, care să sprijine comunitățile locale și regionale și să crească calitatea vieții, cu precădere în județele vizate de tranziția justă, au fost susținute de experții ADR Centru.
”Cu acest eveniment încheiem suita de evenimente și acțiuni derulate în cadrul lunii mai – o lună în care am sărbătorit Uniunea Europeană și impactul sprijinului în regiune, dar continuăm activitățile de promovare și implementare proiecte și parteneriate, prin care transmitem informații, firmelor, autorităților și cetățenilor despre toate programele pe care le derulăm și alte oportunități europene. Încheiem în acest an perioada de finanțare și investițiile derulate prin POR 2014-2020 și, în același timp, suntem în plină perioadă de finalizare și lansare a ghidurilor pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 pe care-l coordonăm. Pe lângă aceste două mari programe de finanțare, mai avem și alte atribuții în cadrul Programului Tranziție Justă, rețelei Enterprise Europe Network sau Programului Național de Redresare și Reziliență, obiectivul nostru fiind de a aplica principiile europene pentru a genera dezvoltarea regiunii, creșterea sau protejarea locurilor de muncă” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Un punct important de pe agendă a fost reprezentat de soluțiile de eficientizare a costurilor pentru eficiența energetică a viitoarelor proiecte, mai ales că includerea unor soluții ”verzi” reprezintă o cerință pentru toate proiectele europene. În acest sens, a avut loc un panel de discuții, în cadrul căruia manageri de firme de prestigiu din județ au prezentat celor prezenți în sală ce măsuri au luat și cum au depășit criza energetică cu care ne confruntăm de mai bine de un an, cât de utile au fost, în activitatea lor, instrumentele de sprijin și măsurile oferite prin programele europene și care este sprijinul de care consideră că mediul privat are nevoie, din direcția fondurilor europene.
Aceste discuții au fost completate de reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Mureș și ai Consiliului Județean Mureș, care au prezentat inițiativele, politicile și măsurile luate în vederea sprijinirii tranziției verzi și digitale atât din perspectiva companiilor cât și a comunității, per ansamblul ei.
Evenimentul a fost susținut de OMV Petrom și Enterprise Europe Nework și a oferit un cadru în care sectorul public și privat a interacționat în vederea identificării unor acțiuni de cooperare în contextul tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic.
Alba Iulia, 31.05.2023