Andreea Paul, Ambasador al IMM-urilor din Romania la Comisia Europeana şi coordonator al evenimentului are deosebita placere de a va invita in perioada 14 – 16 martie 2012, la prima ediţie a evenimentului “Forumul IMM-urilor” care va avea loc in Bucureşti, la centrul expoziţional ROMEXPO, Sala Titulescu.
Forumul IMM-urilor reprezinta un bun prilej de interacţiune a tuturor celor interesaţi de dinamica acestui sector cu scopul comun de dezvoltare a mediului de afaceri competitiv din Romania.
Reprezentarea la cel mai inalt nivel in cadrul acestui forum reprezinta dovada respectului şi a responsabilitaţii pentru dialogul cu reprezentanţii IMM-urilor din Romania.
Forumul va fi un tur de forţa al sectorului IMM-urilor si va fi inaugurat de Primul Ministru al Romaniei, Mihai Razvan UNGUREANU, continuat apoi de ministrii Claudia Boghicevici, Lucian Bode, Cristian Petrescu si Razvan Mustea Serban si de reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor publice şi private de profil, ce se vor afla timp de trei zile faţa in faţa cu reprezentanţi ai IMM-urilor din toata ţara.
Ultima zi va fi dedicata in intregime programului "Cumpara Romaneste". O expozitie de produse romanesti fiind deschisa publicului pe tot parcursul zilei.
Pentru mai multe detalii privind evenimentul, participanţii şi locaţia unde se va desfaşura va rugam sa consultaţi site-ul: www.imm-expo.ro.
Mai jos puteti accesa programul evenimentului.
Va rugam sa ne transmiteţi confirmarea participarii dumneavoastra pana la data de 13.03.2012, la urmatoarea adresa de e-mail: imm@romexpo.ro.
Prima zi a evenimentului va debuta cu dezbateri asupra actiunilor menite sa dea curaj antreprenorilor romani, un dialog al tuturor actorilor implicati in acest sector. In continuare se va discuta despre stimularea accesului la finanţare si despre incurajarea spiritului creativ şi inovator şi creşterea competitivitaţii IMM-urilor. In cea de-a doua zi vor fi abordate temele: IMM-urile in relaţia cu statul, antreprenoriatul feminin si dezvoltarea antreprenoriatului romanesc in randul tinerilor. Ultima zi a evenimentului va fi dedicata in intregime programului „Cumpara Romaneste”, o expozitie de produse romanesti fiind deschisa publicului pe tot parcursul zilei.
Despre sectorul IMM-urilor in Romania
„Micile afaceri şi-au demonstrat forţa şi flexibilitatea in perioada de criza economica acuta prin care am trecut. Au devenit mai creative şi mai adaptabile. Ramane insa o proba constanta la care sunt supuse: competitivitatea globala.
Rolul meu este sa facilitez crearea unui mediu de afaceri cat mai atractiv şi favorabil. Prioritaţile Guvernului sunt: diminuarea poverii administrative şi fiscale, stimularea inovaţiei şi a creativitaţii, identificarea celor mai potrivite cai de acces la finanţare şi cultivarea spiritului antreprenorial care duc la crearea de noi locuri de munca.
Ne-am angajat cu toţii sa imbunataţim permanent cadrul de acţiune. Sectorul IMM-urilor este coloana vertebrala a clasei de mijloc. Fara o clasa de mijloc solida, prospera şi sanatoasa nici o economie din lume nu se poate dezvolta susţinut şi durabil.
Creşterea economica in viitor nu va fi generata de un numar mic de companii mari, ci de un numar mare de intreprinderi mici şi mijlocii.
Eu nu renunţ. Nu ar trebui sa o faceţi nici dumneavoastra.”
Andreea Paul,
Ambasador al IMM-urilor din Romania la Comisia Europeana
Fara stimularea apetitului antreprenorial si a competitivitatii nu putem vorbi despre cresterea veniturilor si a standardului de viata al romanilor.
Romania a facut progrese semnificative in sprijinirea activitatii IMM-urilor in anul care tocmai s-a incheiat. Povara administrativa şi fiscala a fost diminuata, insa nu indeajuns. Perioada de infiinţare a unei firme s-a redus la 3 zile. S-a simplificat legea contabilitaţii. Afost introdusa declaraţia unica S-a redus numarul de taxe şi tarife de la 491 la inceputul anului 2009, la 237 in prezent, ca urmare a comasarii sau eliminarii acestora. A fost lansat portalul One Stop Shop pentru a imbunataţi calitatea şi eficienţa furnizarii serviciilor publice destinate IMM-urilor. Peste 1.500 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental prin Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, Programul Start si Programul Mihail Kogalniceanu, concretizate in finantari nerambursabile, subventii la dobanzi, ajutoare si garantii de stat.
Provocarea in momentul de fata ţine de pozitia deficitara a Romaniei din perspectiva numarului de firme active: 24 firme la 1.000 locuitori, comparativ cu media europeana de 42 firme la 1.000 locuitori.
Initiativele pentru anul 2012 sunt legate de crearea unui dialog public – privat structurat in cadrul Consiliul Consultativ de Afaceri, continuarea programelor guvernamentale, simplificarea şi imbunataţirea cadrului de reglementare, imbunataţirea marcanta a accesului la finanţare, incurajarea spiritului inovator al IMM-urilor şi creşterea competitivitaţii acestora. Precum. Cultivarea spiritului antreprenorial care duce la crearea de locuri de munca.