In cadrul comun de cooperare dintre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru Romania si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru din Republica Moldova, recent s-a desfasurat o noua activitate comuna. O delegatie din Republica Moldova, care a marcat la Alba Iulia sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, a participat la cateva runde de discutii la sediul ADR Centru Romania si, ulterior a vizitat mai multe proiecte REGIO din Capitala de suflet a Romaniei, in cadrul stagiului de pregatire privind pregatirea documentelor de planificare si programare a dezvoltarii.
Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, semnat acum doi ani la Alba Iulia, specialistii ADR Centru din Moldova au discutat cu partenerii lor romani despre tipul si modul de intocmire a documentelor de planificare a dezvoltarii regionale, dar si despre procesele de implementare si monitorizare a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile. Seminarul organizat la Alba Iulia a raspuns necesitatii de documentare a partenerilor regionali din Republica Moldova, care, in calitate de stat care si-a depus candidatura la aderarea in UE, isi imbunatateste procesul de programare financiara a fondurilor nerambursabile europene. Deoarece ambele Agentii de Dezvoltare Regionala partenere au interese comune si doresc sa dezvolte cooperarea lor bilaterala, in cadrul discutiilor purtate la inceputul acestei luni s-a convenit ca fiecare partener sa incerce sa defineasca noi coordonate pentru schimbul de experienta in anul 2015, prin proiecte europene comune. O forma concreta de cooperare se va concretiza intr-o initiativa Europe Direct a Agentiei din Romania, care antreneaza intr-un proiect de schimburi culturale si sociale chiar si cetatenii din Republica Moldova. Pe de alta parte, este foarte posibil ca experti ai ADR Centru din Romania sa colaboreze cu colegii lor moldoveni in organizarea unui important seminar destinat dezvoltarii afacerilor in teritoriile de dincolo de Prut, in cea de-a doua jumatate a anului urmator.
„Dorim sa-i sprijinim pe partenerii nostri moldoveni sa atraga si ei importante fonduri europene pentru dezvoltarea Regiunii Centru din Republica Moldova. Am identificat si am discutat teme comune in domeniul planificarii si al sistemelor de monitorizare a proiectelor. Si noi si colegii nostri urmarim dezvoltarea regiunilor noastre, prin absorbtia eficienta de fonduri. Vedem ca parteneriatul nostru devine eficient si avem convingerea ca, pe aceasta baza, vom putea dezvolta proiecte tot mai importante, care sa sustina, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Am prezentat colegilor nostri modul in care ADR Centru din Romania a implementat proiecte importante pentru dezvoltarea regiunii formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. In intalnirile noastre, incercam sa le punem la dispozitie cunostintele acumulate de expertii nostri, pentru a-si forma o idee despre procedurile pe care le aplicam. Partenerii nostri au nevoie de fiecare informatie, de expertiza romaneasca, deoarece exemplele de succes trebuie sa fie urmate, iar greselile pot fi evitate mai usor. Regiunea Centru din Moldova are multe oportunitati, iar schimburile de experienta vor fi benefice pentru ambele parti”, a declarat, dupa intalnirile de lucru cu partenerii moldoveni, domnul Mihai Pocanschi, director Departament Politici Regionale in cadrul ADR Centru Romania.
In principiu, Acordul de parteneriat cu ADR Centru Moldova, semnat la 1 decembrie 2012, prevede schimburi de experienta in aria regiunilor de dezvoltare, in scopul dezvoltarii capacitatilor tehnice ale angajatilor celor doua ADR, pentru dezvoltarea si managementul proiectelor, precum si pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora si identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunostinte privind pregatirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. In prima faza sunt vizate cooperarea in scopul dezvoltarii si consolidarii legaturilor economice dintre cele doua regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage in domenii si sectoare economice care prezinta interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele doua regiuni, precum si extinderea cooperarii la nivelul celor doua Consilii de Dezvoltare Regionala.